Την πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του, μέχρι την επόμενη, έγραψε ο ΑΠΟΕΛ. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς παίζοντας με πάθος και ψυχή επικράτησε με 4-3 στα πέναλτι της Λυών, παίρνοντας το εισιτήριο για τους «8» του Champions League. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Χιώτη, ο οποίος είπε δύο φορές «όχι» στους παίκτες της γαλλικής ομάδας, οι πρωταθλητές Κύπρου ολοκλήρωσαν μια ακόμα έκπληξη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε 1-0 για τον ΑΠΟΕΛ, με γκολ του Μαντούκα στο 9′.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παραταση χωρίς όμως καμία από τις δύο ομάδες να πετύχει το «πολυπόθητο» τέρμα. Η αγωνία είχε φτάσει στο κατακόρυφο, με περίπου 23.000 οπαδούς να μη σταματούν δευτερόλεπτο να υποστηρίζουν την αγαπημένη τους ομάδα. Στα πέναλτι μίλησε η καρδιά του τερματοφύλακα του ΑΠΟΕΛ. O Χιώτης όρθωσε το ανάστημα του και αποκρούοντας δύο πέναλτι έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στη συνέχιση αυτής της τόσο γλυκειάς περιπέτειας στον μαγικό κόσμο του Champions League.

Ο Αγώνας

Ξεκίνημα με το δεξί

Ο ΑΠΟΕΛ μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, αναλαμβάνοντας από το πρώτο λεπτό την πρωτοβουλία των κινήσεων στο χώρο του κέντρου. Mε σύστημα 4-4-2 και τους Αΐλτον και Σολάρι στην κορυφή της επίθεσης, η υπεροχή των παικτών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μετουσιώθηκε σε γκολ μόλις στο 9’. Ο Μαντούκα με ωραία προσπάθεια αιφνιδίασε τη γαλλική ομάδα, η οποία με μοναδικό προωθημένο τον Λισάντρο Λόπες δεν μπορούσε να κάνει αισθητή την παρουσία της στην αντίπαλη εστία παρά μόνο μέσα από στημένες φάσεις.

Δείτε το γκολ του Μαντούκα…

Καλύτερη στιγμή για τους φιλοξενούμενους στο πρώτο ημίχρονο ήταν η κεφαλιά του Έντερσον στο 39’. Οι πρωταθλητές Κύπρου είχαν την ευκαιρία να διπλασιάσουν τα τέρματά τους με τη λήξη του πρώτου 45λέπτου ωστόσο Γιορίς ήταν σε ετοιμότητα σταματώντας τον Σολάρι.

Ο ΑΠΟΕΛ συνέχισε να πιέζει τη γαλλική ομάδα και στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου χωρίς ωστόσο να έχει κάποια κλασσική ευκαιρία. Όσο περνούσαν τα λεπτά, ο ρυθμός του αγώνα έπεφτε ακόμα περισσότερο καθώς αμφότερες οι δύο ομάδες έδιναν περισσότερο έμφαση στην άμυνα. Στο 56’, ύστερα από στημένη φάση, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς λίγο έλειψε να διπλασιάσει τα τέρματά της, λόγω κακής εκτίμησης του Σισοκό, ωστόσο η μπάλα κατέληξε στο δοκάρι.

Δείτε το δοκάρι του ΑΠΟΕΛ…

Η συγκεκριμένη ευκαιρία του ΑΠΟΕΛ αφύπνισε τους παίκτες της Λυών, οι οποίοι άρχισαν να έχουν την κατοχή της μπάλας, ανακτώντας τον έλεγχο του κέντρου, χωρίς όμως να μπορούν να μπουν μέσα στα καρέ του Χιώτη. Σε μια ξαφνική αντεπίθεση, οι πρωταθλητές Κύπρου παραλίγο να κάνουν το 2-0, αλλά οι αμυντικοί των Γάλλων απομάκρυναν την μπάλα.

Παράταση στην αγωνία

Η Λυών μπήκε πιο αποφασισμένη στο πρώτο μέρος της παράτασης, με τον ΑΠΟΕΛ να δείχνει σημάδια κούρασης. Ωστόσο, οι πρωταθλητές Κύπρου συνέχισαν να αγωνίζονται με ψυχή και να διεκδικούν κάθε μπαλιά. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν όλους τους διαδρόμους προς την εστία τους.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στο δεύτερο μέρος. Η αγωνία «χτύπησε» κόκκινο όταν ο διαιτητής αποβάλλει τον Μαντούκα με δεύτερη κίτρινη. Ευτυχώς για τον ΑΠΟΕΛ η ταχύτητα και οι εμπνεύσεις του Αΐλτον πρόσφεραν πολύτιμο χρόνο στους γηπεδούχους, οδηγώντας το παιχνίδι στη διαδικασία των πέναλτι.

Δύο αποκρούσεις από Χιώτη και… σεντόνι

Η διαδικασία των πέναλτι είχε τη σφραγίδα του τερματοφύλακα του ΑΠΟΕΛ.

Ο Χιώτης σταμάτησε τους Λαγκαζέτ και Μπάστος «γράφοντας» το τελικό 4-3. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά η κυπριακή ομάδα πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Champions League. Και ο ουρανός έχει μόνο αστέρια!!

Αναλυτικά τα πέναλτι (με μαύρο οι παίκτες της Λυών)

Σέστρεμ
: γκολ
                                  Αΐλτον: γκολ
Λόπεζ: γκολ
                                  Μοράις: γκολ
Γκομίς: γκολ
                                  Αλεξάνδρου: γκολ
Λαγκαζέτ: αποκρούει ο Χιώτης
                                  Τρικόφσκι: γκολ
Μπάστος: αποκρούει ο Χιώτης

Δείτε τη διαδικασία των πέναλτι…


ΑΠΟΕΛ-Λυών 1-0

Γκολ: 9′ Μαντούκα

Κίτρινες: Μαντούκα, Σολάρι, Αΐλτον – Μπάστος, Μποαβεντούρα, Γκοναλόν

Κόκκινες: Μαντούκα (δεύτερη κίτρινη)

ΑΠΟΕΛ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Χιώτης, Πάουλο Ζόρζε, Πουρσαϊτίδης, Ολιβέιρα, Χέλντερ Σόουζα (94′ Αλεξάνδρου), Μποαβεντούρα, Χαραλαμπίδης (76′ Μαρσίνιο), Μαντούκα, Νούνο Μοράις, Αΐλτον, Σολάρι (73′ Τρικόφσκι).

Στον πάγκο: Πάρντο, Κακά, Σατσιάς, Σολωμού.

Λυών (Ρεμί Γκαρντέ): Γιορίς, Κρις, Κονέ, Ρεβεγιέρ, Σισοκό, Κάλστρομ, Έντερσον (73′ Γκομίς), Μπάστος, Γκοναλόν, Λισάντρο, Μπριάν (100′ Λακαζέτ).

Στον πάγκο: Βερκούτρ, Λόβρεν, Νταμπό, Φοφανά, Γκρενιέ.

Διαιτητής: Αλμπέρτο Ουντιάνο Μαγένκο (Ισπανία)

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Διονύσης Χιώτης

Χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος εμφανίστηκε και στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη λήξη του παιχνιδιού ο Διονύσης Χιώτης. Ο τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ εξήγησε πως «όταν τα βάζεις με τους ισχυρούς, κερδίζεις».

«Για εμάς ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία να παίξουμε στους “16” του Champions League. Υπήρχε κάποιος φόβος στο πρώτο ματς. Ίσως να υπερεκτιμήσαμε τη Λυών περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε. Είπαμε να μπούμε να το ευχαριστηθούμε, να παίξουμε κι ό, τι βγει», τόνισε αρχικά.

«Δεν ξέρεις που θα φτάσεις μ’ αυτή την ομάδα. Νιώθουμε περηφάνια. Αυτό που έχουμε κάνει θα περάσει πολύς καιρός για να το συνειδητοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο γεγονός πως η γαλλική ομάδα είχε 10 φορές μεγαλύτερο μπάτζετ από τον ΑΠΟΕΛ ξεκαθάρισε πως αυτό που μετράει στο γήπεδο είναι η δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις.

«Εμείς κοιτάμε την ομάδα μας, τη δουλειά μας. Αυτό είναι μια απόδειξη ότι δεν παίζουν τα μπάτζετ. Παίζει το ταλέντο, η ψυχή, το πάθος. Το ευχαριστιόμαστε…», επεσήμανε επίσης.

Για το αν φοβήθηκε κατά τη διάρκεια του ματς επεσήμανε: «Ειλικρινά δεν φοβήθηκα. Παίζαμε καλά, ήμασταν συμπαγείς πίσω, δεν μας έβγαλε η Λυών φάσεις. Κάναμε κι άλλες ευκαιρίες μετά το γκολ».

Για τα πέναλτι που απέκρουσε είπε: «Δεν ήταν μόνο τύχη, σίγουρα θες και τύχη όμως. Ήταν αποτέλεσμα δουλειάς και μελέτης».

Για το που αφιερώνει την πρόκριση: «Αφιερώνω την πρόκριση στην οικογένειά μου και θέλω να δείξω και στους Ελλαδίτες, γιατί όλοι Έλληνες είμαστε κι εδώ κι εκεί ότι με όλα αυτά που τραβάει ο κόσμος εκεί, πρέπει να τα βάλεις με τα μεγαθήρια. Πρέπει επιτέλους ο κόσμος να κάνει κάτι. Δεν πάει άλλο. Δείξαμε ότι όταν τα βάζεις με τους ισχυρούς κερδίζεις…».

Ιβάν Γιοβάνοβτις:

Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ μετά τη θριαμβευτική πρόκριση της ομάδας του επί της Λυών. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς εξήγησε πως η κυπριακή ομάδα έχει γράψει Ιστορία, υπογραμμίζοντας πάντως πως θα ήθελε να αποφύγει την Μπαρτσελόνα.

«Είναι μια τέλεια μέρα για την ομάδα μου. Οι ποδοσφαιριστές μου βρέθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση. Ο κόσμος σήμερα ήταν συγκλονιστικός και το γήπεδο ήταν καταπληκτικό. Ήταν ένα ματς όχι εύκολο, αλλά ήταν μια μέρα ποδοσφαιρικά τέλεια για όλους!», τόνισε.

«Είναι κάτι που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην Ιστορία της ομάδας. Όλοι εμείς που είμαστε εδώ απολαμβάνουμε τη ξεχωριστή ημέρα και χαιρόμαστε για τους φίλους του ΑΠΟΕΛ που είναι περήφανοι, όπου κι αν βρίσκονται σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Η κυπριακή ομάδα διαθέτει το μικρότερο μπάτζετ, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν απασχολεί τον «Γιόβα».

«Δεν μας απασχολεί αυτό. Στο Champions League υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες ομάδες. Εμείς είμαστε μικρή ομάδα με μεγάλη καρδιά και θέληση. Έχουμε μεγάλη διάθεση και θα συνεχίσουμε την πορεία μας, όπως και ο κόσμος που ήρθε στο παιχνίδι για να μας δει και μας οδηγούν εδώ που είμαστε σήμερα», εξήγησε.

Σε ερώτηση για το αν είχε δώσει κάποια συγκεκριμένη οδηγία για τα πέναλτι απάντησε πως δε χρειάστηκε να κάνει κάτι καθώς οι παίκτες ήταν γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

«Δεν είχα πει τίποτα πριν από το ματς, ούτε πριν τα πέναλτι. Τα παιδιά μόνοι τους διάλεξαν ποιοι θα χτυπήσουν τα πέναλτι, δεν είχα καμία ανησυχία. Όλοι οι παίκτες που χτύπησαν πέναλτι είχαν αυτοπεποίθηση, και το ήξερα, όπως ο Διονύσης (Χιώτης). Δεν είπα τίποτα στα παιδιά, μόνο λίγο στην παράταση μιλήσαμε», συμπλήρωσε.

Σάββας Πουρσαϊτίδης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Σάββα Πουρσαϊτίδη.

«Ακόμη δεν το καταλάβαμε. Είναι κάτι απίστευτο, είναι όνειρο που συνεχίζεται. Κάναμε περήφανους όλους τους Έλληνες και όχι μόνο. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτό το όνειρο. Φαβορί ήταν η Λιόν, όμως νομίζω πως όλα τα παιδιά ήταν καταπληκτικοί, δώσαμε ψυχή και τα καταφέραμε. Όταν παίζεις με τέτοιο αντίπαλο τα δίνεις όλα και ήταν λογικό να μείνεις από δυνάμεις. Όμως είχαμε καθαρό μυαλό στα πέναλτι και τα καταφέραμε. Είναι ακόμη παράξενο δεν ήμασταν συνηθισμένοι στους “8”. Είμαστε οικογένεια στα εύκολα και στα δύσκολο. Έχει τέσσερα χρόνια που είμαι στην ομάδα υπάρχει ένα φανταστικό κλίμα στην ομάδα και αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας», σημείωσε.

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης