Ακόμη μία ποδοσφαιρική γιορτή κατέληξε σε φιάσκο και υπεύθυνοι αυτήν τη φορά δεν ήταν κάποιοι ανεγκέφαλοι οπαδοί, αλλά οι εκπρόσωποι της ελληνικής διαιτησίας.

Ο Θανάσης Γιάχος και οι βοηθοί του, Δημήτρης Σαραϊδάρης και Αντώνης Καρατζίκας, κατάφεραν να γίνουν αρνητικοί πρωταγωνιστές στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, που διεξήχθη το Σάββατο στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Αστέρα Τρίπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 37χρονος ρέφερι και οι βοηθοί του υπέπεσαν σε σωρεία λαθών και, αναμφίβολα, οι αποφάσεις τους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 3-1 στην παράταση (1-1 η κανονική διάρκεια), κατακτώντας το 26ο Kύπελλο της ιστορίας τους και, ως εκ τούτου, το νταμπλ.

Πιο συγκεκριμένα, ο διαιτητής του συνδέσμου Χίου και οι επόπτες αρνήθηκαν δύο καταφανέστατα πέναλτι στον Αστέρα Τρίπολης: το πρώτο όταν ο Μανιάτης έδιωξε την μπάλα καθαρά με το χέρι πάνω στη γραμμή και το δεύτερο σε μαρκάρισμα πάνω στον Ράγιος στην παράταση.

Σε τι Θεό πιστεύει άραγε;

Παράλληλα, απολύτως δίκαια η ομάδα της Τρίπολης διαμαρτυρήθηκε στο πρώτο ημίχρονο για μη αποβολή του Χολέμπας, ο οποίος χτύπησε τον αντίπαλό του, αντικρίζοντας όμως μόνο την κίτρινη.

Μάλιστα, το… σόου του Γιάχου ολοκληρώθηκε στο τέλος, όταν στο πέναλτι, που δόθηκε σε μαρκάρισμα του Μπαρτολίνι στον Αμπντούν, και το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Τζιμπούρ, η παράβαση γίνεται οριακά εκτός περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ… ΕΙΔΕ Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 

Tο καταφανέστατο πέναλτι μετά το χέρι του Μανιάτη στη γραμμή…

Η κόκκινη που δεν δόθηκε στον Χολέμπας…

Η ανατροπή στον Ράγιος

Στα τελευταία λεπτά της παράτασης, οι παίκτες των δύο ομάδων ήρθαν στα χέρια, ανταλλάσσοντας μπουνιές, με αποτέλεσμα ο αγωνιστικός χώρος του Ολυμπιακού Σταδίου να μετατραπεί σε… αρένα, λόγω της νευρικότητας που υπήρχε από τα σφυρίγματα του Γιάχου.

Οι Αρκάδες προηγήθηκαν στο 13′ με τον Ράγιος, ο Φουστέρ ισοφάρισε στο 42΄ και στην παράταση τα γκολ του Τζιμπούρ στο 98΄ και του Αμπντούν στο 119΄ με πέναλτι «σφράγισαν» το νταμπλ των «ερυθρολεύκων».

Πάντως, όπως προαναφέραμε, ο αποψινός τελικός-παρωδία προκαλεί θλίψη σε κάθε υγιώς σκεπτόμενο ποδοσφαιρόφιλο, λόγω των αποφάσεων του Γιάχου και των βοηθών του, που σφύριζαν ό,τι ήθελαν, επισκιάζοντας το ματς.

Άραγε, η ΚΕΔ δεν θα πρέπει να κάνει κάτι, ώστε διαιτητές σαν τον Γιάχο να εξαφανιστούν από τον χώρο της διαιτησίας, προκειμένου – επιτέλους – οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές;

Όπως και να ΄χει, ο Αστέρας Τρίπολης πάλεψε παλικαρίσια απέναντι στον Ολυμπιακό και τη διαιτησία, κερδίζοντας απόλυτα δίκαια το χειροκρότημα των φίλων του, που αναγνώρισαν την υπερπροσπάθεια των παικτών του Τσιώλη.

Στην αντίπερα όχθη, χαμένος από τον αποψινό τελικό είναι και ο Ολυμπιακός, ο οποίος, παρά την κατάκτηση του Κυπέλλου και κατ’ επέκταση του νταμπλ, είδε τον ρέφερι από τη Χίο και την… παρέα του να του… αμαυρώνουν με τα σφυρίγματά τους αυτό το τρόπαιο.

Ο αγώνας

Η πρώτη καλή φάση στο ματς ανήκε στον Ολυμπιακό στο 4ο λεπτό, όταν ο Χολέμπας εκτέλεσε φάουλ και ο Πιπίνης, που προσπάθησε να διώξει με κεφαλιά, λίγο έλειψε να βάλει αυτογκόλ, με την μπάλα να περνάει δίπλα από το δοκάρι του Φούλοπ.

Έξι λεπτά αργότερα πάντως, οι Αρκάδες έδειξαν τα… δόντια τους σε εκτέλεση κόρνερ του Ουσέρο, με τον (αμαρκάριστο) Ντε Μπλάσις να πιάνει την κεφαλιά και τον Κάρολ να πραγματοποιεί φανταστική απόκρουση με το ένα χέρι.

Αποδείχθηκε ότι η φάση αυτή ήταν απλώς η προειδοποίηση. Κι αυτό, γιατί στο 13’ οι Ράγιος και Ναβάρο «τρύπησαν» την άμυνα του Ολυμπιακού, ο δεύτερος έκανε το πλασέ, ο Κάρολ επενέβη και πάλι, αλλά ο Ράγιος στην επαναφορά δεν… λάθεψε και άνοιξε το σκορ για τον Αστέρα στο 13΄.

Οι πρωταθλητές ξεπέρασαν γρήγορα το σοκ και ξαναπήραν την εδαφική υπεροχή, όμως οι προσπάθειές τους να απειλήσουν (κυρίως με σέντρες προς το κεφάλι του Μήτρογλου) πρόδιδαν έλλειψη καθαρού μυαλού. Μία αντεπίθεση με τον Χολέμπας, που σούταρε άστοχα στο 26΄, ήταν ό,τι αξιόλογο είχαν να παρουσιάσουν οι παίκτες του Μίτσελ απέναντι στους πολύ παθιασμένους και αποφασισμένους αντιπάλους τους.

Εντούτοις, σε ένα πολύ κρίσιμο χρονικό σημείο ο Ολυμπιακός ευτύχησε να ισοφαρίσει, όταν ο Αμπντούν ελίχθηκε από αριστερά, έβγαλε τη σέντρα στο ύψος του πέναλτι και εκεί ο Φουστέρ μπήκε σαν «κρυφός κυνηγός» και με προβολή στην κίνηση «έγραψε» το 1-1 στο 42΄.

Το δεύτερο ημίχρονο είχε πάθος, ένταση, δυνατές μονομαχίες, αλλά όχι ιδιαίτερες ευκαιρίες.

Η φάση που «σημάδεψε» τον τελικό έγινε στο 68΄, όταν σε κεφαλιά του Σανκαρέ ο Μανιάτης έδιωξε πάνω στη γραμμή την μπάλα με το χέρι, όμως ούτε ο διαιτητής ούτε ο επιπρόσθετος βοηθός περιοχής είδαν την πεντακάθαρη παράβαση, ώστε να καταλογίσουν το πέναλτι και την αποβολή του διεθνούς μεσοαμυντικού.

Ο Μίτσελ επιστράτευσε διαδοχικά Ιμπαγάσα (με τον Μανιάτη να περνάει δεξιός μπακ), Τζιμπούρ και Πίνο, ο οποίος επανήλθε έπειτα από περίπου τρεις μήνες στο… ψυγείο και πλησίασε δύο φορές το γκολ, στο 83΄ με σουτ που απέκρουσε ο Φούλοπ και δύο λεπτά αργότερα με απευθείας εκτέλεση φάουλ, που πέρασε λίγο έξω από την εστία του Αστέρα.

Όμως, ο Ισπανός «πλήρωσε» τις (σχετικά) γρήγορες αλλαγές του, καθώς προς το τέλος του 90λεπτου ο Χολέμπας τραυματίστηκε και δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός δεν είχε πλέον άλλη επιλογή και ο διεθνής αμυντικός παρέμεινε στο τερέν χωλαίνοντας…

Στο 89΄ ο Ντε Μπλάσις έβγαλε έξοχη μπαλιά στον Λένσε, που όμως πλάσαρε άψυχα στα χέρια του Κάρολ και ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση. Το γκολ που ουσιαστικά έκρινε την αναμέτρηση σημειώθηκε στο 98ο λεπτό.

Ο Πίνο εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, ο Φουστέρ πήρε την κεφαλιά, ο Φούλοπ απέκρουσε με υπερένταση, αλλά η μπάλα έφτασε στον Τζιμπούρ, που δεν δυσκολεύτηκε από κοντά να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Ο Αστέρας προσπάθησε να φτάσει στην ισοφάριση, με τον Σάκη Τσιώλη να περνάει στο ματς δεύτερο επιθετικό τον Καλαντζή, αλλά είδε και πάλι τον Γιάχο να του στερεί πέναλτι σε μαρκάρισμα στον Ράγιος.

Στο φινάλε, σε μία αντεπίθεση των Πειραιωτών, ο Αμπντούν κέρδισε πέναλτι από τον Μπαρτολίνι (ανατροπή στο όριο της μεγάλης περιοχής) και ο ίδιος εκτέλεσε εύστοχα στο 119΄ διαμορφώνοντας το τελικό 3-1.

Στις καθυστερήσεις υπήρξε γενικευμένη σύρραξη στον αγωνιστικό χώρο, με συμμετοχή και ανθρώπων από τους δύο πάγκους. Έτσι, ο Γιάχος έδειξε κόκκινη κάρτα στους Μοντέστο και Περόνε, που είχαν αντικατασταθεί νωρίτερα.


Πανηγύρια στους ερυθρόλευκους με Μαρινάκη και Κύπελλο

Η απονομή του Κυπέλλου

Οι μπουνιές στα τελευταία λεπτά της παράτασης

Το τρίτο γκολ του Ολυμπιακού

Το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού

Το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού

Το γκολ του Αστέρα


Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν…

Μία από τις πολλές μονομαχίες στο ματς

Ένας από τους φίλους του Αστέρα με φουστανέλα και γκλίτσα

Η φάση του γκολ του Αστέρα

O Ρούμπεν Ράγιος πανηγυρίζει το γκολ του


Οι δύο ομάδες πριν από την έναρξη του τελικού


Οι φίλαθλοι του Αστέρα


Το πούλμαν του Ολυμπιακού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης