Στο Άλταχ της Αυστρίας και δη στο φιλικό της παιχνίδι κόντρα στη Ρουμανία έλαβε τέλος το αήττητο σερί των 17 αγώνων της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, η οποία ηττήθηκε με 3-1 από το συγκρότημα του Πιτούρκα.

Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, αγωνιζόμενη βέβαια με πολλά νέα πρόσωπα στη σύνθεσή της, ήταν έξω από τα νερά της καθ’ όλη την διάρκεια της αναμέτρησης, κι έτσι έδωσε την ευκαιρία στη Ρουμανία να κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο και να πάρει μία εύκολη νίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νικητές προηγήθηκαν με τον Τόρζε στο 16ο λεπτό, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα  ισοφάρισε προσωρινά με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Καραγκούνη στο 34′, ενώ η Ρουμανία πήρε τη νίκη με τα τέρματα των Τανάσε (61΄) και Κιπτσίου (81΄).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αποψινή αναμέτρηση έγραψε ιστορία ο Στέφανος Καπίνο, ο οποίος με τη συμμετοχή του κόντρα στη Ρουμανία έγινε ο νεότερος παίκτης, που φοράει το εθνόσημο, «σπάζοντας» το ρεκόρ του Θωμά Μαύρου.

Πιο συγκεκριμένα ο παλαίμαχος άσος της ΑΕΚ είχε κάνει ντεμπούτο σε ηλικία 17 ετών και εννέα μηνών, σε φιλικό με την Ολλανδία, ενώ ο νεαρός πορτιέρο του Παναθηναϊκού πήρε το «βάπτισμα του πυρός» σε ηλικία 17 χρονών 7 μηνών και 28 ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τον Καπίνο όμως, ντεμπούτο με το εθνόσημο έκαναν επίσης οι Στέλιος Μαλεζάς και Κώστας Γιαννούλης.

Ο αγώνας

Με αρκετές αλλαγές παρέταξε την Εθνική μας ομάδα ο Φερνάντο Σάντος. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός της αναμέτρησης με την Ρουμανία, προκειμένου ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός να δοκιμάσει κάποια νέα πρόσωπα.

Θέση κάτω από γκολπόστ της ομάδας μας πήρε ο Καπίνο, ενώ οι Μανιάτης, Παπασταθόπουλος, Μαλεζάς και Γιαννούλης αποτελούσαν την αμυντική τετράδα της εθνικής μας από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Στο κέντρο τα δύο αμυντικά χαφ ήταν οι Μάκος και Τζιόλης, ενώ την τριάδα της επίθεσης αποτελούσαν οι Κονέ, Καραγκούνης και Χαριστέας, με τον Λυμπερόπουλο να είναι μοναδικός προωθημένος.

Το ξεκίνημα της ομάδας μας στο παιχνίδι ήταν νωθρό, κι έτσι οι παίκτες του Πιτούρκα κατάφεραν να κυριαρχήσουν στον αγωνιστικό χώρο, παίρνοντας τα ηνία του αγώνα.

Βέβαια το συγκρότημα του Σάντος ήταν και άτυχο, καθώς οι ρουμάνοι στην πρώτη επίσκεψη τους στα καρέ του Καπίνο, ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ, όταν στο 16’ ο Τόρζε με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή ανάγκασε τον διεθνή γκολκίπερ να μαζέψει την μπάλα από το βάθος της εστίας του.

Η Εθνική δεν μπορούσε να φτιάξει φάσεις, δεν μπορούσε να βρει ρυθμό και ως εκ τούτου αδυνατούσε να απειλήσει την αντίπαλη εστία.

Παρ’ όλα αυτά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έφερε το παιχνίδι στα ίσα, διά… ποδός Γιώργου Καραγκούνη.

Πιο συγκεκριμένα στο 34΄ο μέσος του Παναθηναϊκού εκτέλεσε υποδειγματικά το φάουλ και έστειλε την μπάλα στο «παράθυρο» του Μπαλγκραντεάν, ισοφαρίζοντας σε 1-1, που ήταν το σκορ του πρώτου μέρους.

Ίδιο ήταν το σκηνικό και στην επανάληψη με την ομάδα μας να παρουσιάζει την ίδια προβληματική εικόνα, μην μπορώντας να ελέγξει το ρυθμό.

Μάλιστα η αμυντική γραμμή της Εθνικής μας ήταν αρκετά επιρρεπής σε λάθη, κι έτσι ήταν ζήτημα χρόνου να δεχτεί και δεύτερο τέρμα.

Αυτό εν τέλει συνέβη στο 61ο λεπτό, όταν ο Τανάσε τροφοδοτήθηκε με κεφαλιά από τον Νικουλάε και με διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή, έκανε το 2-1 για τους Ρουμάνους.

Οι παίκτες του Πιτούρκα εξακολουθούσαν να ελέγχουν το παιχνίδι, απέναντι σε μια ομάδα που αδυνατούσε να βρει τα πατήματά της στον αγωνιστικό χώρο και έχασαν μια καλή ευκαιρία στο 75΄, με τον Τόργε να σουτάρει άστοχα από το ύψος του πέναλτι.

Ό,τι δεν μπόρεσαν σε αυτή τη φάση, όμως, οι ρουμάνοι το πέτυχαν έξι λεπτά αργότερα: ο Κίπτσιου τιμώρησε το σοβαρό λάθος του Μαλεζά στο γύρισμα προς τον Καπίνο και έκανε το 3-1, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

Το γκολ της Εθνικής μας

Τα γκολ της Ρουμανίας

Κίτρινες: Τζιόλης – Νεάγκου, Κιρίκες

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Καπίνο, Μανιάτης, Γιαννούλης, Παπασταθόπουλος (46΄ Α. Παπαδόπουλος), Μαλεζάς, Τζιόλης (76΄ Σαλπιγγίδης), Μάκος (46΄ Φωτάκης), Καραγκούνης, Κονέ (64΄ Θεοδωρίδης), Χαριστέας (46΄ Σαμαράς), Λυμπερόπουλος (46΄ Μήτρογλου).

Ρουμανία (Βίκτορ Πιτούρκα): Μπαλγκραντεάν, Παπ, Ράντου, Γκοϊάν, Γκαμάν (64΄ Κιρίκες), Πιντίλι (46΄ Λάζαρ), Νεάγκου (87΄ Γκριγκόριε), Τόργε, Τανάσε (67΄ Κίπτσιου), Στάνκου (78΄ Κότσις), Μαζίλου (46΄ Νικουλάε).

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης