Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης μίλησε ο Ηλίας Ζούρος, ο οποίος παρουσιάστηκε αισιόδοξος για το προολυμπιακό τουρνουά και επεσήμανε ότι η Εθνική θα καταφέρει να πάρει το «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

«Εγώ θέλω πάντα να πιστεύω ότι η ομάδα θα προκρίνεται ή θα βγαίνει πρώτη. Έχοντας αυτό στο μυαλό μου, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας. Η Ελλάδα δεν έχει πάρει ποτέ την πρόκριση από Προολυμπιακό Τουρνουά που έγινε εκτός συνόρων. Έχουμε πάει σε Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω Ευρωμπάσκετ, ως οικοδέσποινα χώρα το 2004 και μέσα από το Προολυμπιακό Τουρνουά που έγινε στην Αθήνα το 2008. Είναι μία πρόκληση, κάτι που θέλουμε να πετύχουμε για πρώτη φορά», ανέφερε ο Ζούρος και σχολίασε την εικόνα του του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στο τουρνουά της Λιθουανίας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν ήταν η εικόνα της ομάδας, γιατί έλειπαν τέσσερις παίκτες. Οι τρεις που αγωνίστηκαν στην Ιταλία (σ.σ. Αντώνης Φώτσης, Γιάννης Μπουρούσης, Νίκος Ζήσης) και ο Βασίλης Σπανούλης. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε διαφορετική ομάδα στη συνέχεια. Ένα δεύτερο κομμάτι είναι ότι κάποια από τα παιδιά που ήταν εκεί, έπαιζαν στις ίδιες ομάδες όλη τη χρονιά και θα λέγαμε ότι ήρθαν με κεκτημένη ταχύτητα και έδειξαν μια πολύ καλή εικόνα. Το θέμα είναι να κρατήσουμε την εμπειρία και την εικόνα αυτών των παιχνιδιών. Να πάρουμε την εμπειρία που έχουμε και να την ενώσουμε με τον ενθουσιασμό των νεαρών παικτών και να είμαστε μαχητικοί για να πάρουμε το ένα από τρία εισιτήρια (σ.σ. στο Προολυμπιακό)».

Μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε έως τώρα στην προετοιμασία, ο προπονητής της εθνικής δήλωσε: «Θεωρώ ότι ήταν η πιο μικρή σε διάρκεια προετοιμασία που μπορεί να κάνει μια ομάδα στην Ευρώπη, γιατί στο ΝΒΑ συνηθίζονται οι μικρές προετοιμασίες, αν κι εκεί υπάρχει περισσότερος χρόνος για προπονήσεις και μάλιστα συνεχόμενος χρόνος με όλους τους παίκτες μαζί. Εδώ ήταν πολύ μικρή η διάρκεια, χωρίς αρκετούς παίκτες, γιατί οι τρεις παίκτες που αγωνίζονταν στην Ιταλία έφτασαν μόλις μία μέρα πριν την αναχώρηση. Επίσης είχαμε τις τελευταίες μέρες τρεις παίκτες με στομαχικές διαταραχές και δύο με προβλήματα, τους Πρίντεζη και Καϊμακόγλου, τους οποίους θέλαμε να προφυλάξουμε, μετά από μια τόσο δύσκολη και επίπονη χρονιά. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες».

Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο να περάσει τη φιλοσοφία του στους παίκτες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, υπογράμμισε: «Στην πραγματικότητα δεν γίνεται. Είναι ξεκάθαρο και δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Θέλουμε να διατηρήσουμε ένα μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας της περσινής. Οι παίκτες που ήρθαν τώρα έχουν μια εικόνα από αυτό και θα πρέπει να υπάρξει σωστή διαχείριση των παικτών και πολύ καλό σκάουτινγκ. Έχουμε μια εικόνα, γνωρίζουμε ότι δύσκολα θα υπάρξουν αυτοματισμοί στην επίθεση και την άμυνα. Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα και αυτό θα κοιτάξουμε να πάρουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «επίσημη αγαπημένη» είναι στη Βραζιλία όπου προετοιμάζεται για το προολυμπιακό τουρνουά και θα δώσει φιλικά παιχνίδια απέναντι σε Νιγηρία, Νέα Ζηλανδία και Βραζιλία (27-29 Ιουνίου).

Για τις ομάδες που θα βρει η «γαλανόλευκη» στο δρόμο της για την πρώτη τριάδα του τουρνουά, ο Ζούρος τόνισε: «Δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος. Ήδη έχουμε ξεκινήσει το σκάουτινγκ, το οποίο μας δείχνει ότι υπάρχουν πολλές αλλαγές από τις αρχικές συνθέσεις που είχαν παρουσιάσει οι ομάδες. Έχουν επτά καινούριους παίκτες και οι δύο ομάδες (σ.σ. Πουέρτο Ρίκο και Ιορδανία), οπότε αλλάζουμε την προσέγγισή μας, περιμένοντας να δούμε τι αλλαγές θα υπάρξουν ως το τέλος. Ξέρουμε για παράδειγμα ότι αναμένεται να προστεθεί στο Πουέρτο Ρίκο ο Αρόγιο και ίσως να υπάρξουν κι άλλες προσθαφαιρέσεις. Έχουμε μια μερική εικόνα της κατάστασης και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να συγκεντρωθούμε στη δική μας ομάδα, να δουλέψουμε όσο μπορούμε και, έχοντας πια γνώση του τελικού ρόστερ των αντιπάλων μας, να ετοιμάσουμε την τακτική για αυτά τα παιχνίδια».

Κλείνοντας, ο Ζούρος σχολίασε την παρατήρηση ότι αναμένεται να δει στη Βραζιλία για πρώτη φορά την ελληνική ομάδα χωρίς απουσίες στο παρκέ στη Βραζιλία, τονίζοντας: «Ναι… Ακριβώς έτσι. Είναι πολύ δύσκολο… Θα δω την ομάδα μαζί για πρώτη φορά μετά από ταξίδι αρκετά δύσκολο, του οποίου η διάρκεια είναι σχεδόν μιάμιση μέρα. Δυστυχώς δεν έχουμε την ευκαιρία για συμμετοχή σε κάποιο άλλο τουρνουά, ίσως πιο δυνατό, αλλά θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα φιλικά και το χρόνο που έχουμε μπροστά μας μέχρι το Προολυμπιακό Τουρνουά».

Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης