Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μέχρι πέρυσι έπαιζε στον Φιλαθλητικό Ζωγράφου και φέτος θα κάνει το ντεμπούτο του στο NBA.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν πως ο 18χρονος φόργουορντ δεν θα αγωνιζόταν από την πρώτη χρονιά στους Μπακς, αλλά ο general manager της ομάδας, Τζον Χάμοντ, δήλωσε στο ESPN πως είναι έτοιμος να πατήσει παρκέ από την πρώτη αγωνιστική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε τη συνέντευξη του Τζον Χάμοντ.

– Τζον, έχουμε πολύ καιρό να δούμε έναν νεαρό «rookie» που να έχει προκαλέσει τόσο ευχάριστο «θόρυβο» στο ΝΒΑ και όχι λόγω του… γλωσσοδέτη επωνύμου του… Ο «δικός μας», Ντέϊβιντ Θορπ τον έβγαλε «Mr Fantastic» και ξένοιασε… Εσύ αλήθεια, πως τον φωνάζεις;

«Το όνομα “Giannis”, στα ελληνικά σημαίνει “John”, οπότε είμαστε συνονόματοι! Το θέμα δεν είναι πως τον φωνάζουμε, αλλά το ότι μπορούμε και επικοινωνούμε πάρα πολύ καλά!»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Πιστεύεις κι εσύ ότι αυτός ο τύπος σε τρία χρόνια θα είναι έτοιμος να υπογράψει πολυετές συμβόλαιο με το μάξιμουμ των χρημάτων;

«Πριν από λίγες μέρες μιλούσα με τον John Henson και τον ρώτησα τι γνώμη έχει για τον Γιάννη… Ξέρετε τι μου απάντησε; “Είμαι πολύ περίεργος να δω, πως θα είναι αυτό το παιδί σε τέσσερα χρόνια, όταν έχει μία εμπειρία πίσω του και είναι 22 ετών, όσο είμαι δηλαδή εγώ σήμερα!” Πραγματικά, αυτό το παιδί, έχει τεράστιες δυνατότητες και όλα τα προσόντα να γίνει κάτι πολύ μεγάλο!»

– Τελικά μοιάζει με τον Κέβιν Ντουράντ ή όπως λένε αποτελεί μία καλύτερη καλύτερη έκδοση του Νικολά Μπατούμ;

«Ίσως είναι υπερβολικό κι άδικο να συγκρίνουμε να συγκρίνουμε τον Γιάννη, με έναν εκ των τριών καλύτερων παικτών του ΝΒΑ, αυτή τη στιγμή ή με οποιονδήποτε άλλον! Αυτό που θα μπορούσα να πω, είναι ότι πρόκειται για μία μίξη μπασκετμπολίστα με χαρακτηριστικά που ανήκουν σε παίκτες της Α, της Β ή της Γ κατηγορίας! Βάλτε τους όλους σε ένα μίξερ, για να δούμε τι μπορεί να βγει!»

– Πότε πρωτοακούσατε το όνομά του;

«Στο ξεκίνημα της περυσινής σεζόν, όταν είδαμε για πρώτη φορά κάποια highlights του που ανέβηκαν στο διαδίκτυο! Στην πορεία, νομίζω ότι όλες – και οι 30 εννοώ – ομάδες του ΝΒΑ, έστειλαν αντιπρόσωπό τους στην Αθήνα για να τον δουν από κοντά να παίζει και η αλήθεια είναι ότι εντυπωσιαστήκαμε!»

– Πως μπορεί να κρίνει κανείς ότι ένα 17χρονο παιδί (σ.σ.: πέρυσι), μπορεί ή όχι να παίξει στο ΝΒΑ;

«Είναι δύσκολο, ειδικά στην συγκεκριμένη περίπτωση και υπό τις συνθήκες που αγωνιζόταν… Πήγαμε σε ένα πολύ μικρό γυμναστήριο, κοντά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά αυτό που διαπιστώσαμε αμέσως είναι ότι, αυτό το παιδί, έχει μία σπάνια αίσθηση του παιχνιδιού! Αυτό δεν διδάσκεται! Επίσης, έμεινα έκπληκτος από το γεγονός ότι με αυτή τη σωματοδομή, ουσιαστικά, είναι ένας πλέι-μέικερ ή τουλάχιστον θέλει να γίνει! Είναι αλτρουϊστής και του αρέσει να κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους μέσα στο γήπεδο… Πιστεύω ότι θα γίνει ένας πολύ ικανός σκόρερ, γιατί σουτάρει πολύ καλύτερα και πιο αποτελεσματικά απ’ ότι φαίνεται…»

– Μπορεί με αυτά τα σωματικά και αθλητικά χαρακτηριστικά να εξελιχθεί σε πλέι-μέικερ; Έχουμε πολλά χρόνια να δούμε στο ΝΒΑ, έναν point-guard με ύψος 2,06…

«Θα σας πω τι μου είχε ένας παλιός scouter του ΝΒΑ, πριν από 20 και πλέον χρόνια… “Τζον, στο μπάσκετ είσαι ό,τι μπορείς να μαρκάρεις!” και νομίζω ότι έχει δίκιο! Πιστεύω ότι αυτό που λες, μπορεί να συμβεί γιατί στην Ελλάδα, οι προπονητές του οραματίστηκαν έναν πολύ σύγχρονο πλέι-μέικερ, όπως μου έχει πει ο Έλληνας ατζέντης του! Άμα τον παρακολουθήσει κανείς στα φιλικά μας παιχνίδια, του αρέσει πολύ να έχει την μπάλα στα χέρια του και αισθάνεται πάρα πολύ άνετα μ’ αυτήν… Χωρίς την μπάλα, έχει την τάση να είναι λίγο στατικός και να παρατηρεί το παιχνίδι, γιατί την είχε πολύ πιο συχνά στην κατοχή του…»

– Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί τέτοιο μπασκετικό ένστικτο και τόσο μεγάλη ποικιλία σε κινήσεις σε ένα παιδί 18 χρονών…

«Εμείς που τον βλέπουμε κάθε μέρα, έχουμε μεγάλο… θέμα! Όταν τον παρακολουθούμε στην προπόνηση ή στα φιλικά παιχνίδια, να κάνει όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα με ή χωρίς την μπάλα στα χέρια του και να ξεδιπλώνει τα εκπληκτικά αθλητικά του προσόντα στο γήπεδο, κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον και λέμε “18 χρονών! Αυτά δε γίνονται!!”… Στον επαγγελματικό αθλητισμό, ειδικότερα, λίγο-πολύ, όλοι βιαζόμαστε! Κι εγώ θέλω να γυρίσω πίσω το χρόνο και να είμαι και πάλι 20 χρονών, αλλά δεν μπορώ! Πρέπει να τον αφήσουμε, λοιπόν, να πάρει τον χρόνο του και να εξελιχθεί ομαλά… Από την άλλη πλευρά, κάθε μέρα συζητάμε με τον Λάρι (σ.σ.: ο coach Ντρου), πόσο χρόνο πρέπει να τον αφήσουμε στο παρκέ, μιλάμε για το πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε για να μην τον “εκθέσουμε” υπερβολικά στην κανονική περίοδο, αλλά να σου πω την αλήθεια, έτσι όπως τον έχω δει μέχρι τώρα, δεν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί! Νομίζω ότι αποδεικνύει ότι μπορεί να πάρει σταθερό χρόνο συμμετοχής, να μας βοηθήσει έμπρακτα και να αποτελέσει έναν θετικό συντελεστή για την ομάδα μας, από τώρα!»

– Επομένως, η επιλογή του ακριβώς στη μέση (νο15) του 1ου γύρου στο ντραφτ, όπως κάνατε και πριν από τρία χρόνια με τον Λάρι Σάντερς, δείχνει πάρα πολύ έξυπνη κίνηση από πλευράς σας…

«Έτσι είναι, αλλά δεν είχε να κάνει με το ότι εγώ είμαι πιο έξυπνος από τους άλλους general managers! Είχε να κάνει περισσότερο με το ότι δεν τον επέλεξαν οι άλλες ομάδες νωρίτερα… Τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε την ευκαιρία να επιλέξουμε ψηλά στα λοταρία και βρισκόμαστε συνεχώς μεταξύ το νο12 και του νο16, επομένως το να επιλέξουμε έναν παίκτη στο νο15 και να εξελιχθεί όπως ο Σάντερς, που μπορεί να κάνει την διαφορά στην άμυνα, είναι επιτυχία! Αν ο Γιάννης μπορέσει να φτάσει εκεί που τον φανταζόμαστε, τότε μας περιμένουν πολύ καλύτερες μέρες…»

Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης