Στην «Αίγλη Ζαππείου» διεξήχθη η κοινή συνέντευξη Τύπου των προπονητών και των 14 αρχηγών των ομάδων της Α1 του μπάσκετ, λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Οι πρωταγωνιστές συμφώνησαν πως το μπάσκετ έχει χάσει την αίγλη και τη δόξα που είχε στο παρελθόν, ενώ όλοι ευχήθηκαν να σταματήσει η βία στα γήπεδα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του ΠΣΑΚ, Λάζαρου Παπαδόπουλου, ο οποίος, ανέφερε: «Το μπάσκετ είναι ήδη στη γωνία. Έχουμε πατώσει δυστυχώς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βασίλης Οικονομίδης που ανέφερε: «Δεν σας έκρυψα και στην κλήρωση ότι το πρωτάθλημα επηρεάζεται από τις κοινωνικές δυσκολίες και από δικά μας λάθη. Θα παρακαλούσα εσάς, επειδή έχω διαβάσει πολλά κείμενα όλο το καλοκαίρι, να δούμε και τη θετική πλευρά του πρωταθλήματος και να στηρίξουμε αυτό το πρωτάθλημα, χωρίς να παραβλέπουμε τα λάθη και χωρίς να βάζουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα. Μην το βάζετε στη γωνία, όπως προσπαθούν να το κάνουν τεχνηέντως. Είναι το άθλημα που αγαπάμε όλοι και φέρνει επιτυχίες συνεχώς στον ελληνικό αθλητισμό. Όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές χρειάζεται ενότητα και πολλή δουλειά», ενώ ακολουθώντας ο Λάζαρος Παπαδόπουλος δήλωσε:

«Δεν έχουμε καταλάβει ότι το μπάσκετ είναι ήδη στη γωνία. Έχουμε πατώσει δυστυχώς. Ο κόσμος έχει χάσει το ενδιαφέρον του. Το πρωτάθλημα έχει χάσει την αξιοπιστία του, με αποκορύφωμα την περσινή σεζόν, που το πρωτάθλημα δεν τελείωσε. Γιατί αφήνουμε το πρόβλημα να διογκώνεται; Ξέρουμε ότι για εμάς αυτό θα μας κοστίσει πολύ».

Οι δηλώσεις των προπονητών:

Ζέλικο Ομπράντοβιτς (Παναθηναϊκός): «Θέλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο του μπάσκετ που παίζαμε τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο είναι πιο δύσκολο, γιατί όλοι παίζουν με μεγαλύτερο κίνητρο εναντίον μας. Ολοι λένε ότι θα είναι δύσκολη σεζόν. Όλοι θυμούνται πώς τελείωσε πέρυσι η σεζόν. Συζήτησα χθες με τους διαιτητές για το τι θα γίνει, σε περίπτωση που επαναληφθούν τα περσινά. Δεν είδα να αλλάζει κάτι. Δεν θέλω να ρισκάρω τη ζωή μου. Είναι πολύ σοβαρό. Θα κάνετε κάτι, όταν θα είναι πολύ αργά. Θα προσευχόμαστε στον Θεό να μην γίνει κάτι. Δεν κάνατε κάτι για να προστατεύσετε τους παίκτες, τους προπονητές, κανέναν. Αν θέλετε να είστε σοβαρή λίγκα, πρέπει να αλλάξετε τους κανονισμούς. Ένα μπουκάλι και ένα κέρμα είναι αρκετό. Σιγά-σιγά θα φέρουμε τον κόσμο που αγαπά το μπάσκετ στο γήπεδο και όχι τους χούλιγκαν».

Ντούσαν Ίβκοβιτς (Ολυμπιακός):
«Είμαι χαρούμενος που είμαι ξανά στην Ελλάδα. Δεν παίζει ρόλο η παράδοση. Συμφωνώ με τον φίλο και κουμπάρο μου ότι οι συνθήκες τότε ήταν καλύτερες. Δεν μπορώ να πω στην πρώτη συνέντευξη κάτι παραπάνω. Στην πρώτη συνάντηση με παίκτες, τους είπα να ξέρουν σε ποια χώρα βρίσκονται. Εκεί που είμαι υπεύθυνος εγώ, υπόσχομαι ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού θα είναι παράδειγμα για όλους. Για όλα τα άλλα δεν μπορώ να πω τίποτα».

Βαγγέλης Αλεξανδρής (Μαρούσι):
«Είμαστε σε δύσκολη καμπή, αλλά υπάρχει ομοψυχία από όλη την πόλη. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για να πετύχουμε τους στόχους μας. Υποσχόμαστε μόνο προσπάθεια».

Θανάσης Σκουρτόπουλος (Πανελλήνιος):
«Στήνουμε μια νέα εντελώς ομάδα. Η προσπάθεια που θα γίνει στην νέα αυτή πόλη είναι μεγάλη και θα προσπαθήσουμε να έχουμε καλό δείγμα και στο ματς με τον Ολυμπιακό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σούλης Μαρκόπουλος (ΠΑΟΚ): «Συμφωνώ με τον κύριο Ομπράντοβιτς. Αυτά τα κρούσματα βίας πρέπει να εκλείψουν. Η ομάδα του ΠΑΟΚ έχει μεγάλες προσδοκίες. Οι καταστάσεις δεν ήταν ίδιες. Η οικονομική κρίση χτυπάει όλα τα σωματεία. Θα κάνουμε ότι καλύτερο».

Γιάννης Σφαιρόπουλος (Κολοσσός Ρόδου):
«θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την επιτυχημένη πορεία μας τα τελευταία δυο χρόνια. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε η πρώτη επαρχιακή ομάδα. Θα συνεχίσουμε με τον κορμό που έχουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να επαναλάβουμε μια ανάλογη πορεία. Η βία πρέπει να μείνει έξω από τα γήπεδα. Το πρωτάθλημα πρέπει να αποκτήσει την αίγλη που του αρμόζει».

Σάρον Ντρούκερ (Άρης): «Είναι η τέταρτη χώρα που δουλεύω. Μου αρέσει η εκδήλωση και είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Μετά τη δύσκολη περσινή χρονιά του Άρη, μιλάμε για το “εμείς” και όχι για το “εγώ” στην ομάδα. Έχουμε υποχρέωση για την ιστορία της ομάδας, τους φιλάθλους, όλους».

Νέναντ Μάρκοβιτς (Πανιώνιος):
«Πρέπει να μην υπάρχει βία στο πρωτάθλημα. Στον Πανιώνιο πήραμε μόνο τέσσερις ξένους και πολλούς νεαρούς. Φαίνεται δύσκολο, αλλά για εμάς είναι φυσιολογικό, επειδή αυτοί είναι το μέλλον του αθλήματος και πιστεύω ότι αυτό είναι το μέλλον. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλα τα ματς».

Αργύρης Πεδουλάκης (Περιστέρι): «Είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αν βρούμε την κρίση ως αποδιοπομπαίο τράγο, θα ήταν εξαιρετικά χαζό. Ο Έλληνας σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν έχει πάρει πράγματα από άλλα έθνη, έχει κάνει κάτι καλό. Το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται σε αναρρωτική κλινική και κρατιέται, επειδή υπάρχει τεχνογνωσία. Οι ξένοι έρχονται εδώ, επειδή η Ελλάδα είναι σκαλοπάτι γι αυτούς. Το Περιστέρι θέλει να πάρει το χώρο που έχει στο ελληνικό μπάσκετ και αυτό είναι η παραγωγή παικτών. Αν έρθει επιτυχία, έχει καλώς. Δεν θα παγιδευτούμε στα αποτελέσματα, γιατί θα μας κάνει κακό».

Μηνάς Γκέκος (ΑΕΚ):
«Τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Οι παίκτες ετοιμάζονται για απεργία, δεν ξέρουμε ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Ο καθένας λέμε ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά βλέπω ότι δεν γίνεται τίποτα. Ο πρωθυπουργός λέει ότι είμαστε αναξιόπιστοι. Ο αθλητισμός δεν μπορεί να είναι εξαίρεση. Για την ΑΕΚ, είναι καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε προβλήματα, έχουμε όμως και παραπάνω εμπειρία. Θέλουμε να πάμε πιο ψηλά».

Δημήτρης Πρίφτης (Καβάλα):
«Είναι μια χρονιά καθιέρωσης και καταξίωσης στη μεγάλη κατηγορία. Θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο των προηγούμενων ετών. Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τον κόσμο που αγαπά το μπάσκετ να έρθει στο γήπεδο. Θα είμαστε, πιστεύω, αρκετά ανταγωνιστικοί. Η λέξη που κυριάρχησε είναι “προβλήματα”. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και ο καθένας πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο».

Βασίλης Φραγκιάς (Ηλυσιακός): «Όλοι μίλησαν για προβλήματα και πρέπει να σκύψουμε πάνω σε αυτά. Ήμουν ως σχολιαστής πέρυσι και ήταν πολύ καλή εμπειρία για μένα. Οι συγκρίσεις με το ΝΒΑ, όπου έκανα κάτι παρόμοιο, είναι τεράστιες. Πρέπει να μπει το μαχαίρι όσο πιο βαθιά γίνεται. Για τον Ηλυσιακό, ο στόχος είναι η παραμονή και να βγουν κάποια νέα παιδιά. Πενία τέχνας κατεργάζεται, οπότε θα ρισκάρουμε ίσως κάποια αποτελέσματα».

Άρης Λυκογιάννης (Ίκαρος Καλλιθέας): «Η φετινή χρονιά ξεκινά με την αίσθηση της απόλαυσης. Είναι ένα ταξίδι και είναι η πρώτη φορά που για μένα και αρκετούς παίκτες είμαστε στην Α1 και θέλουμε να είμαστε συνεπείς και ανταγωνιστικοί. Η βιτρίνα του μπάσκετ είναι η Α1, αλλά η φθορά που υπάρχει στις μικρότερες κατηγορίες είναι οριακή. Πρέπει να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις και να κάνουμε τομές».

Κώστας Πιλαφίδης (Ηρακλής):
«Φέτος ακούστηκαν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τόσες αλήθειες. Θέλω να πω σε όλους όσους συμμετέχουν να μην δυναμιτίσουν το πρωτάθλημα. Να αφήσουμε την εσωστρέφεια των ομάδων και να δούμε το κοινό καλό. Ο Ηρακλής θα προσπαθήσει να καθιερωθεί στη μεγάλη κατηγορία».

Οι δηλώσεις των αρχηγών:

Δημήτρης Διαμαντίδης (Παναθηναϊκός):
«Ο στόχος της ομάδας είναι η κορυφή. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Έχουν έρθει πολλοί καινούργιοι παίκτες στον Παναθηναϊκό».

Θοδωρής Παπαλουκάς (Ολυμπιακός):
«Ο Ίβκοβιτς με εμπιστεύτηκε σε μια δύσκολη στιγμή της καριέρας μου και είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεργαστούμε ξανά. Ίσως είναι η τελευταία σεζόν που βρίσκομαι εδώ. Η αιτία είναι η κατάσταση που επικρατεί. Δεν βλέπω τεχνοκρατική κατάσταση να επικρατεί. Η απαξίωση του προϊόντος είναι εμφανής. Η κρίση δεν ισχύει για τα άλλα αθλήματα; Δεν υπάρχει σωστή οργάνωση. Όλοι περιμένουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα εκείνη τη στιγμή. Ο κόουτς Ομπράντοβιτς έχει δίκιο. Πρέπει να φτιάξουμε αυτή την κατάσταση. Έχω βαρεθεί να ακούω ευχολόγια. Πρέπει κάτι να κάνουμε. Το μπάσκετ έχει στριμωχθεί στη γωνία και σε λίγο θα πάθει ασφυξία. Πρέπει κάτι να κάνουμε. Βρείτε λύσεις και άμεσα».

Γιάννης Γκαγκαλούδης (Μαρούσι):
«Ευχαριστώ τον κόουτς που με εμπιστεύεται. Όλοι εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι πέρσι κάποιοι έκαναν αγώνα για να πάνε εκεί. Εμείς πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να βγούμε από τη δύσκολη θέση. Έχουμε χρέος σε όλους. Ευχόμαστε να κάνουμε μια νέα αρχή».

Μανώλης Παπαμακάριος (Πανελλήνιος):
«Είμαστε πια στο και πέντε, όχι στο παρά πέντε. Δεν δείχνουμε έμπρακτα ότι αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Για τον Πανελλήνιο, θέλω να πω ότι κάνουμε μάχη για να γίνουμε ομάδα και να είμαστε έτοιμοι την επόμενη εβδομάδα με τον Ηρακλή».

Λάζαρος Παπαδόπουλος (ΠΑΟΚ):
«θέλουμε να κάνουμε την ίδια χρονιά και να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο. Για τα προβλήματα θέλω να πω ότι ποιος επενδυτής θα έρθει σε ένα πρωτάθλημα που υπάρχει πόλεμος. Πρέπει να είναι πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα».

Αντώνης Ασημακόπουλος (Κολοσσός Ρόδου):
«Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι όλοι οι παίκτες και οι προπονητές είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Τα τελευταία χρόνια κοντεύουμε να γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε τόσα χρόνια. Είχαμε θέσει ως στόχο κάθε χρόνο να είμαστε σε πιο κοντινό τραπέζι και εύχομαι να είμαστε ένα τραπέζι πιο κοντά του χρόνου».

Νίκος Χατζηβρέττας (Άρης):
«θέλουμε να κάνουμε περήφανους τους φιλάθλους του Άρη μετά από μια δύσκολη χρονιά. Έξω από το γήπεδο πρέπει να ληφθούν σωστές αποφάσεις».

Μάριος Μπατής (Πανιώνιος):
«Είμαι χαρούμενος που επιστρέφω. Ο χαρακτήρας των πολλών νεαρών παικτών θα μας χαρακτηρίζει. Ελπίζω με πολλή δουλειά να κάνουμε κάτι καλό».

Δημήτρης Παπανικολάου (Περιστέρι):
«Είναι πιθανό να βασιλεύει η υποκρισία. Ακούστηκαν μάλλον και κάποιες αλήθειες. Η λέξη κρίση θα πρέπει να σταματήσει να κουκουλώνει τα πάντα. Με αφορμή αυτή πρέπει να σταματήσουν να μην πληρώνονται οι άνθρωποι. Τιμωρούμε έδρες, δηλαδή τα τσιμέντα των γηπέδων. Τιμωρούμε το μπάσκετ και όχι τους χούλιγκαν. Έχω πολλές σκόρπιες σκέψεις στο μυαλό μου και θέλω να υπερασπιστώ το μπάσκετ. Τον πεσμένο δεν πρέπει να του ρίχνεις μια κλωτσιά, για να τον ρίξεις στον γκρεμνό. Κάνω έκκληση στον ΠΣΑΚ να μην κάνει απεργία. Ο κόσμος δεν νοιάζεται για το αν κάνει ο ΠΣΑΚ απεργία. Θέλω να τελειώσει το πρωτάθλημα όπως τελειώσει, αλλά να υπάρχουν αποφάσεις για το αν θα τελειώσει όπως είπε ο κύριος Ομπράντοβιτς. Είναι λάθος το τάιμινγκ της απεργίας. Ορισμένες ομάδες βολεύονται από την απεργία. Κάποιες ομάδες στηρίζονται σε νεαρά παιδιά, όπως ο Πανιώνιος, και κάποιες άλλες το κάνουν, επειδή δεν έχουν να νοικιάσουν αυτοκίνητο και σπίτι. Μετά από 18 χρόνια καριέρας κατάφερα να βρεθώ εδώ, στη θέση του αρχηγού, και ευχαριστώ τον προπονητή μου που με έπεισε να συνεχίσω το μπάσκετ».

Μάκης Νικολαΐδης (ΑΕΚ):
«Δεν μπορώ να καταλάβω πως αυτό το πρωτάθλημα έχει φθάσει στον πάτο. Θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή. Αγωνιζόμαστε στην ΑΕΚ και πρέπει να τιμήσουμε την προσπάθεια μας. Θέλουμε να κάνουμε κάθε χρόνο ένα βήμα μπροστά».

Χριστόφορος Στεφανίδης (Καβάλα):
«Ο στόχος της ομάδας είναι να διατηρήσει την παρουσία της εδώ και την επόμενη σεζόν. Για την κρίση δεν έχω κάτι να προσθέσω, το θέμα είναι τι θα γίνει στην πράξη».

Λεωνίδας Κασελάκης (Ηλυσιακός):
«Πρέπει να χτίσουμε το πνεύμα του νικητή σιγά-σιγά. Εύχομαι να μην δούμε φαινόμενα βίας στο φετινό πρωτάθλημα».

Σωτήρης Κατούφας (Ίκαρος Καλλιθέας):
«Μέσα από τη σκληρή δουλειά θέλουμε να αποδείξουμε ότι αξίζουμε να βρισκόμαστε εδώ».

Νίκος Παπανικολόπουλος (Ηρακλής):
«Θα παλέψουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Δεν πιστεύω ότι θα λυθούν τα προβλήματα. Το μόνο που πιστεύω ότι θα λυθεί θα είναι το πρόβλημα με τις κάμερες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης