Παρουσιάστηκε σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, το πιο δημοφιλές τρόπαιο του κόσμου, σε ειδική εκδήλωση στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πλήθος παρευρισκόμενων από τον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο χώρο, είχαν τη σπάνια ευκαιρία να θαυμάσουν το τρόπαιο από κοντά. Η χώρα μας είναι η 77η που υποδέχεται το Κύπελλο σε σύνολο 84 χωρών, ενώ περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι στον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν μαζί του. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Κύπελλο επιτρέπεται να το αγγίξουν μόνο όσοι ποδοσφαιριστές το έχουν κατακτήσει στο παρελθόν, καθώς και οι αρχηγοί κρατών!

Ο γνωστός αθλητικογράφος, Χρήστος Σωτηρακόπουλος, παρουσίασε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην ιστορία του: Το συγκεκριμένο τρόπαιο κατασκευάστηκε το 1974, καθώς 4 χρόνια νωρίτερα η Βραζιλία κράτησε για πάντα στην τροπαιοθήκη της το προηγούμενο, αφού κατέκτησε το Μουντιάλ για τρεις συνεχόμενες φορές. Ο πρώτος άνθρωπος που σήκωσε το συγκεκριμένο κύπελλο, ύψους 36,8 εκατοστών, βάρους 6,175 κιλών και με επενδυμένο χρυσό 18 καρατίων, ήταν ο τότε αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας, Φρεντς Μπεκενμπάουερ. Στο τρόπαιο αναγράφονται εγχάρακτα οι προηγούμενοι και οι μελλοντικοί νικητές, ενώ ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος κατέληξε με την ευχή «φέτος το Κύπελλο να γράφει το όνομα της Ελλάδας», μιας και τα «όνειρα δεν φορολογούνται»…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος, πρόεδρος της ΕΠΟ, από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση της διοργάνωσης, αφού «το γεγονός ότι το Μουντιάλ διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αφρική αποτελεί καλή ευκαιρία για να ξεφύγουμε από τα αγωνιστικά δρώμενα και να σταθούμε στην αξία της αλληλεγγύης, ιδιαίτερα στα παιδιά της Αφρικής που την έχουν απόλυτη ανάγκη».

Τον λόγο πήρε η πρέσβειρα της Νότιας Αφρικής στη χώρα μας, η οποία τόνισε τη σημασία του ποδοσφαίρου για την Αφρική, καθώς το γεγονός ότι ασχολούνται και οι γυναίκες με αυτό καταρρίπτει σημαντικά στερεότυπα, ενώ κάλεσε τους Έλληνες φιλάθλους να παρευρεθούν στη μεγάλη γιορτή, αφού «η χώρα της είναι φιλόξενη και ασφαλής –κανείς δεν πρόκειται να χρειαστεί αλεξίσφαιρο γιλέκο, όπως ακούγεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπεύθυνη επικοινωνίας της Coca Cola, χορηγού τα τελευταία 36 χρόνια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τόνισε τη σημασία των χορηγών σε τέτοιου τύπου διοργανώσεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη παγκόσμια περιήγηση του Κυπέλλου είναι «κλιματικά ουδέτερη», καθώς με ειδικά μέτρα που ελήφθησαν, αποτράπηκε η έκλυση 83 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Ροζέ Μιλά, ο Καμερουνέζος σταρ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που έχει σκοράρει σε Παγκόσμιο Κύπελλο, σε αυτό των ΗΠΑ το 1994, όταν ο ίδιος ήταν στην ηλικία των 42 ετών! «Είμαι εδώ για να μεταδώσω το πνεύμα το οποίο οι Έλληνες δίδαξαν πρώτοι πριν από πολλά χρόνια», ανέφερε, «αυτό του ευ αγωνίζεσθαι. Οι λαοί μας έχουν 3 πράγματα κοινά: ξέρουμε να παλεύουμε, να νικάμε και να γιορτάζουμε».

Όλοι οι ομιλητές ευχήθηκαν καλή επιτυχία στην Εθνική Ομάδα, ενώ τα αποκαλυπτήρια του Κυπέλλου έκανε ο Γιώργος Καραγκούνης και ο Σοφοκλής Πιλάβιος. Αύριο το Κύπελλο θα υποδεχτεί το Νοσοκομείο Παίδων, ενώ στη συνέχεια στο Athens mall θα γίνει ένα ανοιχτό πάρτι για όλους τους φίλους του τροπαίου. Την Κυριακή το φίλαθλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει το τρόπαιο στο ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, να φωτογραφηθεί με την επίσημη μασκότ, τον Zakumi, να πάρει αυτόγραφο από τον Roze Mila, να παρακολουθήσει σε 3D σινεμά την ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου, να παίξει ποδοσφαιρικά παιγνίδια και να κερδίσει δώρα.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ της zougla.gr στο βίντεο που ακολουθεί:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης