Δύο κινήσεις των προπονητών, κ. Σάντος και Χεν Κάτε, (από μία έκαστος) με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, έδωσαν την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να ξεδιπλώσει αριστουργηματική εμφάνιση και να πάρει άνετη νίκη 3-0 επί του ΠΑΟΚ. Θα έλεγα πως είδαμε στη σκακιέρα του ματς από τη μία «κίνηση Κασπάροφ» και από την άλλη σπασμωδική ενέργεια «ερασιτέχνη». Η «ιδέα» του τεχνικού του «Δικεφάλου» να βγάλει από τον αγώνα τον κινητικότατο Λίνο, αχρήστεψε την αριστερή πλευρά της ομάδας του. Κι αυτό φάνηκε αμέσως. Ποτέ μέχρι τώρα σε αγώνα ντέρμπι δεν έγιναν τόσο τολμηρές κινήσεις, μόνο που θύμισαν τη γνωστή διαφήμιση του εθνικού λαχείου: «Ο ένας στους δύο κερδίζει»! Ο Κάτε, αφού προσπάθησε… να βρει θέση στον αρχηγό του, Γιώργο Καραγκούνη, αποφάσισε να τον φωνάξει δίπλα του για ξεκούραση στον πάγκο και αυτό ήταν όλο. Ο γηπεδούχος έγινε απλός, γρήγορος (καθότι ο ΓΚ ή καθυστερούσε το παιγνίδι ή διαμαρτυρόταν πριν του γίνει φάουλ…) και από τα άκρα εξουθένωσε τον αντίπαλό του. Το αποτέλεσμα είναι δίκαιο, αν και κάπως βαρύ για τον ΠΑΟΚ, που θα πρέπει να εξασφαλίσει αυτοπεποίθηση στον τερματοφύλακά του, Κώστα Χαλκιά και καλύτερη συμπεριφορά των αμυντικών του στο συρτό παιγνίδι, αν θέλει να συνεχίσει δυναμικά στο τουρνουά.

Κατά τα άλλα, οι 35.000 φίλοι του «τριφυλλιού» κατέθεσαν την ικανοποίησή τους για την απόδοση της ομάδας τους, περιμένοντας πλέον το ντέρμπι με τον πρωτοπόρο στο Νέο Φάληρο, μήπως και δουν την παρτίδα, τουλάχιστον να μη χάνεται άδοξα… Ο Παναθηναϊκός, μην ξεχνάμε, με τη νίκη του επί του ΠΑΟΚ του αφαίρεσε τη δεύτερη θέση στο βαθμολογικό πίνακα, κυρίως όμως κέρδισε το κατάλληλο ηθικό που θα του χρειαστεί ασφαλώς στα παιγνίδια που ακολουθούν (δύο από τα οποία αποτελούν στοίχημα για τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ!).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρώτο μέρος, ο αγώνας ήταν εξαιρετικά ανιαρός, φτωχός σε φάσεις, αλλά με τον Παναθηναϊκό να ελέγχει και να απειλεί με τον Μάντζιο στο 42ο λεπτό (κόρνερ ο Χαλκιάς σε εξαιρετικό γυριστό σουτ). Με τον πολύ προσεκτικό Σίλβα στον άξονα και τον… μαραθωνοδρόμο Σιμάο δίπλα του, η υπεροπλία των χαφ του ΠΑΟΚ χαραμίστηκε, αλλά μιλάμε για οργάνωση γεμάτη «φλυαρία» και προχειρότητα. Ο ΠΑΟΚ έδινε την εντύπωση πως πήγαινε το ματς μαλακά προς το «Χ», αλλά έπεσε στην περίπτωση. Η αντικατάσταση του Λίνο και τα χτυπητά λάθη (κυρίως) του Χαλκιά αποδιοργάνωσαν εντελώς τους Θεσσαλονικείς. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός, είναι ό,τι ταχύτερο διαθέτει σήμερα ο ΠΑΟΚ, αλλά…

Ο Λουκάς Βύντρα με συμπαθητική απόδοση στην άμυνα (παρτενέρ του νέου αποκτήματος Γιαγκούμπ Βαβρζίνιακ) ευτύχησε να ονομαστεί σκόρερ, όταν σε δύο χτυπήματα από στημένη μπάλα θύμισε ικανότατους αμυντικούς της Εσπερίας, αν και δε διαθέτει το ύψος ενός Χίπια ή ενός Φέρντιναντ. Την πρώτη φορά σε κόρνερ του Νίνη, ο σέντερ μπακ του Παναθηναϊκού πρόλαβε την έξοδο του Χαλκιά και με καρφωτή κεφαλιά έδωσε την πρώτη λύση του προβλήματος, γκολ για τους «πράσινους». Έξι λεπτά αργότερα, ο ίδιος παίκτης, και πάλι «αφιχθείς» στην περιοχή του ΠΑΟΚ με κεφαλιά πρόλαβε (αυτή τη φορά) τον Μαλεζά και σκόραρε με νέα κεφαλιά σε φάουλ του Κλέιτον. Το τρίτο γκολ (κεφαλιά Μάντζιου σε σέντρα του Νίνη) ήταν θέμα «κεκτημένης ταχύτητας», αφού οι Παναθηναϊκοί έκαναν ό,τι ήθελαν μέσα στο τερέν. Ο Βύντρα, ο Σιμάο, ο Νίλσον και ο Νίνης ξεχώρισαν ιδιαίτερα.

Και ο ΠΑΟΚ, θα αναρωτηθείτε; Μόνο στο 65’ απείλησε με τον Βόσνιο σέντερ Μουσλίμοβιτς, από καλή θέση, αλλά ο Γκαλίνοβιτς απέδειξε ότι βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τον Χαλκιά, διώχνοντας με τα πόδια. Έχοντας δεχτεί τρία γκολ σε εννέα (!) λεπτά, ο «Δικέφαλος» έχασε τη σπιρτάδα του και τις τεχνικές αρετές του, που, πάντως θα ήταν σοβαρότερες, αν δεν απουσίαζε ο Ίβιτς ή ήταν έτοιμοι για ενενηντάλεπτο τόσο ο Μουσλίμοβιτς όσο και ο Βιερίνια. Κορυφαίοι ο Γάλλος Σορλέν και ο – ήρεμος αυτή τη φορά – Πάμπλο Γκαρσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κίτρινες κάρτες: Δάρλας, Σορλέν, Αθανασιάδης, Μουσλίμοβιτς.

Πολύ καλή η διαιτησία του διεθνούς Μιχάλη Κουκουλάκη, ο οποίος είναι ίσως η πιο ήρεμη ελληνική σφυρίχτρα (και είναι και ομορφόπαιδο…)

Παναθηναϊκός (Χενκ Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Βύντρα, Γιαγκούμπ, Σπυρόπουλος, Νίνης (83’ Χριστοδουλόπουλος), Καραγκούνης (46’ Κλέιτον), Σιμάο, Ζ. Σίλβα, Μάντζιος, Σαλπιγγίδης (74’ Ρουκάβινα).

ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος ): Χαλκιάς, Αραμπατζής, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Δάρλας, Κονσεϊσάο, Γκαρσία, Βερόν, Σορλέν (81’ Βιερίνια), Λίνο (53’ Μουσλίμοβιτς), Αναστασάκος (62’ Αθανασιάδης).

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Χενκ Τεν Κάτε: “Παίξαμε με γρήγορο ρυθμό στο δεύτερο μέρος και η μπάλα κινούταν γρήγορα και αυτό δημιούργησε πολλά προβλήματα στον ΠΑΟΚ.
Πρέπει να αντιληφθούμε πως όπως και με τον Άρη και τον ΠΑΟΚ, κόντρα σε δυο πολύ καλές ομάδες, η ομάδα έδειξε πως μπορεί να παίξει πολύ καλό ποδόσφαιρο, αλλά χρειάζεται υπομονή. Στο δεύτερο ημίχρονο ανεβάσαμε τον ρυθμό μας και θα μπορούσαμε να πετύχουμε και περισσότερα γκολ.
Την επόμενη βδομάδα πρέπει να περιμένουμε γιατί 12 παίκτες μας θα φύγουν για διεθνείς αγώνες και θα έχουμε το άγχος σε πια κατάσταση θα επιστρέψουν.
Ο Βύντρα δεν έπαιξε μόνο σε αυτό το παιχνίδι καλά, αλλά και σε πολλά άλλα. Του έχω εμπιστοσύνη. Είναι πολύ καλός αμυντικός και άξιζε τα συγχαρητήρια του κόσμου. Και μερικές φορές πιστεύω πως έχω καλή ποδοσφαιρική ματιά.
Ο Βαβρζίνιακ δεν είναι ακόμα 100% έτοιμος, αλλά λόγω των απουσιών των Σαριέγκι και Γκούμα αναγκαζόμαστε να τον χρησιμοποιήσουμε. Φαίνεται, όμως, πως είναι πολύ καλός παίκτης και κάνει φανταστική δουλειά. Έκανε μόνο ένα λάθος και αυτό προς το τέλος του αγώνα, όπως και στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό. Σε αυτό όμως ευθύνεται και η φυσική του κατάσταση, που δεν είναι ακόμα καλή. Είμαστε χαρούμενοι για τη νίκη γιατί ο ΠΑΟΚ είναι μια καλή ομάδα. Συγχαρητήρια στις πριμαντόνες μου”.

Φερνάντο Σάντος: “Ξεκάθαρα μια δίκαια νίκη για τον Παναθηναϊκό σε ένα παιχνίδι που η ομάδα μου αντίθετα με όσα μας έχει συνηθίσει έκανε πολλά λάθη. Ακόμα και στο πρώτος μέρος που το παιχνίδι ήταν κάπως πιο ισορροπημένο κάναμε πολλά λάθη, κάτι που δεν είναι γνώρισμά μας.
Για το δεύτερο ημίχρονο δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, καθώς δεχθήκαμε τρία γκολ σε 12 λεπτά και μάλιστα στον αέρα και από ‘κει και πέρα το παιχνίδι μετατράπηκε σε φιλικό. Ο Παναθηναϊκός άξιζε να κερδίσει το παιχνίδι και γι’ αυτό του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
Τα λάθη δεν γίνονται λόγω κούρασης, αλλά μη-συγκέντρωσης. Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες. Δυστυχώς ο Μουσλίμοβιτς δεν ήταν 100% έτοιμος για να βγάλει και τα 90 λεπτά, αφού για πέντε μέρες ήταν άρρωστος με βαρύ πυρετό. Ήλπιζα να πάμε χωρίς αυτό στο πρώτο μέρος και να ρισκάρουμε περισσότερο στο δεύτερο, αλλά αυτό δεν μας βγήκε”.

Νίκος Πατέρας: “Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να ήταν στην κορυφή, όμως γι αυτό ευθύνονται άλλοι παράγοντες. Αυτοί θα φύγουν σιγά, σιγά. Για μένα αυτό το θέμα έχει λήξει. Έχω τοποθετηθεί με τις δηλώσεις μου. Αν υπάρχει κάποιο σφάλμα υπαλλήλων της ΠΑΕ ή της ΚΑΕ θα το δούμε. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού είναι αρκετά έξυπνοι και ξέρουν τη δουλειά τους. Τίποτα δεν χτίζεται χωρίς κόπο και προσπάθεια. Έκαναν ένα εξαιρετικό παιχνίδι και όταν η διαιτησία είναι αμερόληπτη, μπορούμε να έχουμε καλά αποτελέσματα. Καμία ομάδα σε όλο τον κόσμο δεν πιστεύω να μην θέλει νέα πρόσωπα στην διαιτησία”.

Θανάσης Γιαννακόπουλος: “Την Τρίτη θα πάω στο Δ.Σ, θα ακούσω την άποψή τους και περιμένω να ακούσω συγνώμη από αυτούς που κατέβασαν τα λάβαρα”.

Άντε Ρουκάβινα: “Σήμερα ήμασταν ομάδα. Ήμασταν Παναθηναϊκός και δείξαμε τι μπορούμε να κάνουμε. Παίξαμε καλά. Είχαμε καλή συνεργασία και βγήκαμε στον αγωνιστικό χώρο σαν ομάδα. Ναι ο πρόεδρος μας έκανε μια ομιλία η οποία ήταν πολύ καλή και μας έδωσε ενέργεια. Εμείς είχαμε προετοιμαστεί πολύ καλά γιατί ξέραμε ότι ο ΠΑΟΚ ήταν καλή ομάδα, αλλά κάναμε ότι έπρεπε για να κερδίσουμε. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Είναι ένα πολύπλοκο ερώτημα, αλλά αυτό που έχω να πω είναι ότι είμαστε μια νέα ομάδα και το ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Έχουμε πολλά πράγματα να διορθώσουμε και να βελτιώσουμε. Πρέπει να τα κερδίζουμε αυτά τα παιχνίδια και να παίρνουμε τους τρεις βαθμούς”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης