Η Γη με τα μάτια του Felix

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013, 17:19


Ένα εντυπωσιακό video, που κόβει την ανάσα, έδωσε στη δημοσιότητα η Red Bull Stratos, δώδεκα μήνες από την ελεύθερη πτώση-ρεκόρ που έκανε από ύψος 39.045 μέτρων ο Αυστριακός Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ.

Είναι η πτώση έτσι όπως τη κατέγραψε η κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο σκάφανδρό του και αποτυπώνει αυτά ακριβώς που έβλεπε ο ίδιος ο άλτης. 

Το βίντεο καταγράφει όμως και μια δραματική στιγμή που έζησε τόσο ο ίδιος ο Αυστριακός Φέλιξ όσο και εκατομμύρια άνθρωποι που παρακολουθούσαν το άλμα σε ζωντανή μετάδοση.


Περίπου 25 δευτερόλεπτα μετά το άλμα στο κενό, ο ριψοκίνδυνος άλτης άρχισε να περιδινίζεται επικίνδυνα και να χάνει τον έλεγχο. Η εικόνα της Γης που στριφογυρίζει μπροστά στα μάτια του, αλλά και οι ενδείξεις με τους παλμούς της καρδιάς που απεικονίζονται στην κάμερα, αποτυπώνoυν ανάγλυφα τις δραματικές στιγμές που έζησε ο Μπαουμγκάρτνερ.


Παρακολουθήστε όλο το χρονικό του απίστευτου εγχειρήματος του Felix:O Αυστριακός αθλητής των extreme sports, Felix Baumgartner, προέβη σε ένα αδιανόητο για τον ανθρώπινο νου εγχείρημα: πήδηξε από ύψος 39.045 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης και με ταχύτητα που ξεπέρασε τα 1.110 χλμ./ώρα προσγειώθηκε στο Μεξικό.

Λόγω των άσχημων συνθηκών (ισχυροί άνεμοι) η ημερομηνία διεξαγωγής του εν λόγω εγχειρήματος μετατέθηκε αρκετές φορές. Τελικά, όμως, η ομάδα του «Ατρόμητου Felix» κατάφερε και πανηγύρισε την επιτυχημένη προσπάθεια.

Στις 21.16 το βράδυ της Κυριακής 14 Οκτωβρίου, ώρα Ελλάδος, ο Felix πάτησε το πόδι του στη Γη.

Τα τελευταία λεπτά κατά την προσγείωσή του όπως μεταδόθηκαν πέρυσι από την τηλεόραση της Ζούγκλας:


Το αερόστατο χρειάστηκε 2,5 ώρες για να ανέβει στα 38 χιλιόμετρα. Χρειάστηκαν όμως περίπου 5 λεπτά για να προσγειωθεί στη Γη. Ο Μπάουμγκαρτνερ βγήκε από την ειδική κάψουλα και έπεσε στο κενό με το εγχείρημα του να μεταδίδεται ζωντανά από το YouTube και από τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο.


(Στο έδαφος ο ατρόμητος Felix)


(Πτώση με αλεξίπτωτο)

Καρέ-καρέ η άνοδος και η... ελεύθερη πτώση του Felix:


(Ανεβαίνει στον ουρανό)


(Αγωνία των συγγενών και των φίλων)
(Ο Ατρόμητος Felix)
(Στα 12.475 μέτρα)


(Στα 18.607 μέτρα)


(Στα 23.384 μέτρα)


(Τα τελευταία μέτρα)
(Ένα βήμα πριν από την πτώση)


(Όπως φαίνεται από την ειδική κάμερα με υπέρυθρες ακτίνες)

Οι προετοιμασίες:Ο Baumgartner φόρεσε την ειδική στολή και «προ-εισέπνευσε» οξυγόνο για δύο ώρες, ώστε να εξαλείψει το άζωτο από το αίμα του, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί επικίνδυνα σε υψηλό υψόμετρο. Τελικά, στις 21.12 ώρα Ελλάδας, άνοιξε το αλεξίπτωτό του και έφθασε στη Γη, καταρρίπτοντας τέσσαρα παγκόσμια ρεκόρ: της μεγαλύτερης ταχύτητας σε ελεύθερη πτώση, του υψηλότερου άλματος, της υψηλότερης επανδρωμένης πτήσης με αερόστατο και της μεγαλύτερης διάρκειας ελεύθερης πτώσης.

Η zougla.gr αναμετέδωσε ζωντανά το εγχείρημα:


 

 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013, 21:42