Δεκατέσσερα χρόνια μετά το έπος του «Χάιμπουρι» (πρόκριση επί της Άρσεναλ για το Κύπελλο UEFA) ο ΠΑΟΚ πέτυχε έγραψε ιστορία για ακόμη μία φορά επί αγγλικού εδάφους.

Η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι άλωσε το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», επικρατώντας με 2-1 της Τότεναμ, κι έτσι προκρίθηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο στους «32» του Europa League.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα γκολ του «δικέφαλου» του Βορρά πέτυχαν οι Σαλπιγγίδης (6′) και Αθανασιάδης (14′), ενώ οι γηπεδούχοι μείωσαν με πέναλτι-εφεύρεση του Νάιχαους, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Μόντριτς στο 37′. 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στη φάση του πέναλτι αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα ο Σταφυλίδης. Ωστόσο ο ΠΑΟΚ παρά το αριθμητικό του μειονέκτημα άντεξε, γράφοντας έτσι ιστορία στο «άντρο» της Τότεναμ.

Ο αγώνας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ονειρικό ήταν το ξεκίνημα για τον ΠΑΟΚ στο παιχνίδι με τους Λονδρέζους. Η ομάδα του Μπόλονι μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και όχι μόνο δεν απειλήθηκε από τους γηπεδούχους, αλλά κατάφερε να πάρει προβάδισμα δύο γκολ!

Ο «δικέφαλος» του Βορρά άνοιξε το σκορ, ζεσταίνοντας τους φιλάθλους του, που τον ακολούθησαν στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», μόλις στο 6’ με σκόρερ τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ο οποίος με κεφαλιά παραβίασε για πρώτη φορά την εστία του Γκόμες.

Την ασίστ στον διεθνή επιθετικό έβγαλε ο Γεωργιάδης, ο οποίος μάλιστα ήταν ο δημιουργός και του δεύτερου τέρματος του ΠΑΟΚ, το οποίο επιτεύχθηκε στο 14’ με κεφαλιά και πάλι, αλλά αυτή τη φορά του Αθανασιάδη.

Μετά τη διπλή… ψυχρολουσία που δέχτηκε η Τότεναμ προσπάθησε να αντιδράσει, ωστόσο οι παίκτες της ελληνικής ομάδας, κατάφερναν να παγώνουν το ρυθμό, κρατώντας μακριά από την εστία του Χαλκιά τους Άγγλους.

Παρ’ όλα αυτά οι «πετεινοί» κατάφεραν να μειώσουν στο σκορ με ένα πέναλτι-εφεύρεση του Νάιχαους στο 37′.

Μετά από κόρνερ και προβολή του Ντεφόε η μπάλα πήγαινε προς την ανυπεράσπιστη εστία του Χαλκιά, ωστόσο ο Σταφυλίδης πάνω στη γραμμή την έδιωξε με το σώμα του.

Παρά το γεγονός ότι ο νεαρός παίκτης του ΠΑΟΚ είχε κολλημένο το χέρι του στο σώμα του, ο διαιτητής της αναμέτρησης έδειξε την άσπρη βούλα, στέλνοντας παράλληλα τον 18χρονο άσο στα αποδυτήρια με απευθείας κόκκινη κάρτα.

Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε ο Μόντριτς, ο οποίος μείωσε σε 2-1, βάζοντας έτσι εκ νέου στο παιχνίδι τους γηπεδούχους, οι οποίοι παρά την πίεσή τους δεν κατάφεραν να ισοφαρίσουν στα εναπομείναντα λεπτά του πρώτου μέρους.

Στο δεύτερο ημίχρονο, όπως αναμενόταν, λόγω του αριθμητικού μειονεκτήματός του, ο «δικέφαλος» του Βορρά κλείστηκε στα καρέ του.

Ο Λάζλο Μπόλονι στο 62’ πέρασε εκτός αγωνιστικού χώρου τον Γεωργιάδη, βάζοντας στο παιχνίδι τον Σνάουτσνερ, προκειμένου να προωθηθεί ξανά στα χαφ ο Φωτάκης, ο οποίος μετά την αποβολή του Σταφυλιδη αγωνιζόταν ως αριστερός μπακ.

Στον αντίποδα ο Ρεντναπ στην προσπάθειά του να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του, πέρασε τον Μπέιλ στο παιχνίδι, ωστόσο ο ΠΑΟΚ άντεχε, παρά το γεγονός ότι αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο.

Στο 77’ οι «πετεινοί» πέτυχαν γκολ με τον Ντεφό, το οποίο σωστά ακυρώθηκε, αφού ο Άγγλος διεθνής είχε κάνει επιθετικό φάουλ στον Κοντρέρας, όταν πήρε το ριμπάουντ και σκόραρε, μετά που έδιωξε πάνω στη γραμμή τη μπάλα σε σουτ του Φαλκέ.

Ο ΠΑΟΚ για λίγα λεπτά έπαιξε ακόμη και με εννέα παίκτες, μέχρι να αντικατασταθεί ο Κοντρέρας από τον Τσιρίλο, ωστόσο δεν ήταν διατεθειμένος να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων την ευκαιρία να συνδυάσει την πρόκρισή του με μία ιστορική νίκη.

Στα τελευταία λεπτά του αγώνα, όπως ήταν λογικό, οι παίκτες της Τότεναμ έκαναν την απέλπιδα προσπάθεια για να σώσουν το βαθμό.

Εις μάτην, γιατί ο «δικέφαλος» του Βορρά, παίζοντας με πάθος και ψυχή, κατάφερε να μείνει όρθιος στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», κι έτσι εν τέλει άνοιξε διάπλατα τα… φτερά του και «πέταξε» στους «32» της διοργάνωσης.

Τότεναμ-ΠΑΟΚ 1-2

Γκολ: 38′ πεν. Μόντριτς – 5′ Σαλπιγγίδης, 14′ Αθανασιάδης

Κίτρινες:

Κόκκινες: Σταφυλίδης (απευθείας κόκκινη)

Τότεναμ: Γκόμες, Γκαλάς, Μπασόνγκ, Τσόρλουκα, Λένον, Μόντριτς, Ρόουζ (63′ Μπέιλ), Λίβερμορ, Πιέναρ (67′ Γουόκερ), Ντεφόε, Κέιν (72′ Φαλκέ)
 
ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Σταφυλίδης, Μαλεζάς, Κοντρέρας (81′ Τσιρίλο), Έττο, Γκαρσία, Λαζάρ (84′ Αρίας), Φωτάκης, Γεωργιάδης (62′ Σνάουτσνερ), Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης.

Το γκολ του Σαλπιγγίδη


Το γκολ του Αθανασιάδη


Το γκολ της Τότεναμ


Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης