Για την Γιοβάνκα δυο λόγια. Μία είναι σ’όλα τα Βαλκάνια η Γιοβάνκα, η ζωή της οποίας είναι δεμένη με την μεταπολεμική Ιστορία της Γιουγκοσλαβίας και ο θάνατός της, στα 88, δίνει την αφορμή να φωτιστεί η προσωπικότητα του μεγάλου Τίτο. Και να απομυθοποιηθεί ένας ακόμα ιστορικός ηγέτης.

Κορμί Σοφίας Λώρεν η Γιοβάνκα. Χυμώδης, πληθωρική. Βουκολική σεξουαλικότητα. Αρχοντική θηλυκότητα παλαιάς κοπής. Μπήκε στο κόμμα στα 17 και αμέσως έγινε αντάρτισσα στον σέρβικο ΕΛΑΣ, εκεί όπου γνώρισε τον στρατάρχη Γιόζιπ Μπρος, πιο γνωστό σαν Τίτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πόλεμος τελείωσε, ο Τίτο έγινε ο κυβερνήτης της νέας Γιουγκοσλαβίας, παίζει χωρίς αντίπαλο στο γήπεδο, όμως η συμπεριφορά του σε βάρος της Γιοβάνκας είναι η Αποκάλυψη Τώρα ότι επρόκειτο στην πραγματικότητα για ένα ανθρωπάκι, έναν ξεροκούτη, παραδομένο στην Παράγκα του κόμματος, στην αληθινή εξουσία του ομοσπονδιακού κράτους.

Η Γιοβάνκα κατηγορήθηκε για κατασκοπία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης από το ιερατείο του κόμματος. Ότι ήταν πράκτορας της Μόσχας, ότι είχε ξελογιάσει τον Τίτο, τον οποίον τελικά παντρεύτηκε το 1970.

Τέσσερα χρόνια αργότερα ο εθνάρχης της Γιογκοσλαβίας υποκύπτει στο ρουφιανιλίκι της κομματικής Παράγκας και αρχίζουν έρευνα για το παρελθόν της συζύγου του. Λινάτσα ο κύριος. Ακόμα κι αν η κυρία ήταν άνθρωπος της Μόσχας ο Τίτο όφειλε να καθαρίσει μόνος του τη δουλειά. Όχι σε κομματικό, όχι σε κρατικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά, η Γιοβάνκα από το 1980 μέχρι προχθές που πέθανε ζούσε στην απομόνωση, «σε κατ’οίκον περιορισμό», με σύνταξη ντροπής, σε σπίτι χωρίς θέρμανση.

ΓΙΑ ΤΟ πρακτοριλίκι του ΚΚΕ κάνει τη μεγάλη αποκάλυψη ο apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης