Με τσουχτερό κρύο η αφή της Μαραθώνιας φλόγας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011, 17:41
Με τσουχτερό κρύο η αφή της Μαραθώνιας φλόγας
Πλήθος κόσμου, εθελοντές και σημαντικές προσωπικότητες βρέθηκαν το πρωί στις 11:00 στην τελετή αφής της Μαραθώνιας φλόγας, στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα, μπροστά στον Τύμβο των πεσόντων Αθηναίων στη μάχη κατά των Περσών το 490 π.Χ..

«Ο Μαραθώνιος είναι ένα αγώνισμα που θυμίζει σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα και την Ιστορία της, που έχει σημασία στην εξέλιξη του Δυτικού Πολιτισμού. Οι μαραθωνοδρόμοι θα τρέξουν στα βήματα του οπλίτη που έτρεξε να φέρει το νικητήριο μήνυμα. Κι η αφή της φλόγας είναι μια τελετή που μας θυμίζει την αφετηρία των ιστορικών γεγονότων», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, που διοργανώνει και τον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, Βασίλης Σεβαστής.

Από τη μεριά του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, τόνισε: «Στον Τύμβο τιμάμε τους 192 προγόνους μας. Ο στρατηγός Καλλίμαχος δεν ήθελε να πολεμήσουν στον Μαραθώνα οι Αθηναίοι με τους Πέρσες, αλλά θεωρούσε σωστό να περιμένουν τους Σπαρτιάτες. Κρατούσε στα χέρια του μία αποφασιστική ψήφο. Την άλλαξε όμως κι αποφάσισε να συναινέσει υπέρ της μάχης στον Μαραθώνα. Η μία ψήφος του Καλλιμάχου άλλαξε την παγκόσμια Ιστορία κι απέδειξε πως η Δημοκρατία είναι το πιο δίκαιο και ισχυρό πολίτευμα. Ό,τι ακολούθησε τη Μάχη του Μαραθώνα δεν είχε ούτε προηγούμενο, ούτε επόμενο. Γεννήθηκαν οι τέχνες, τα γράμματα, η φιλοσοφία, οι επιστήμες. Καμία δύναμη δεν είναι ισχυρότερη από εκείνη του ανθρώπου που συλλογάται ελεύθερα. Για τους ξένους επισκέπτες ο Μαραθώνιος εκφράζει τις αξίες ενός στρατιώτη και της προσωπικής υπέρβασης. Για τους Έλληνες, όμως, εκφράζει τις αξίες της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, αξίες για τις οποίες σκοτώθηκε ο Καλλίμαχος. Ας γίνει ο καθένας μας πρέσβης αυτών των αξιών».

Το λόγο εν συνεχεία, στην εκδήλωση που παρουσίασε η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαρκαδούλα, πήρε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της UNESCO -υπό την αιγίδα του οποίου έχει τεθεί ο 29ος Μαραθώνιος- Μαρία ντελ Πιλάρ Αλβάρεζ Λάσο. «Η UNESCO δεν ασχολείται μόνο με θέματα πολιτισμού και παιδείας, αλλά κι επιστήμης κι αθλητισμού. Κι ο αθλητισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθηθεί ο διάλογος και να πολεμήσουμε τις διακρίσεις. Υπάρχουν όμως και χώρες στις οποίες οι γυναίκες δεν μπορούν να συμμετέχουν. Μέρος των εσόδων του φετινού Μαραθωνίου θα δοθούν στην μάχη κατά των διακρίσεων κατά των γυναικών. Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά».

«Ο Μαραθώνιος είναι κοινωνικό κι όχι μόνο αθλητικό γεγονός», τόνισε ο πρόεδρος της AIMS, Πάκο Μποράο. «Αν ακούσει κάποιος τους Μαραθωνοδρόμους να συζητούν μεταξύ τους, δεν θα ακούσει καμία λέξη με αρνητική χροιά, παρά έννοιες όπως ευχή, ελπίδα, απόλαυση. Τώρα που η έδρα της AIMS ήρθε μόνιμα στην Αθήνα είμαστε πιο κοντά στο μαραθώνιο κίνημα».

Τελευταίος χαιρέτησε την τελετή αφής της μαραθώνιας φλόγας ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ιορδάνης Λουίζος, που τόνισε πως «μέσα στο σύγχρονο ομιχλώδες περιβάλλον που προσπαθεί να διαστρεβλώσει τον χαρακτήρα του Έλληνα, έχουμε ανάγκη τη φλόγα που έκαιγε εδώ και την κρατήσαμε άσβεστη στο νου και την καρδιά. Είναι το δικό μας μνημόνιο με την οικουμένη».

Στις 11.30 ξεκίνησε η λιτή τελετή της αφής της Μαραθώνιας Φλόγας, που πραγματοποιείται για πέμπτη φορά. Πρωταγωνιστής ο λόγος του Ευριπίδη και ο Λεωνίδας Αργυρόπουλος, που είχε τον ρόλο του Ημεροδρόμου στην τελετή της οποίας υπέγραψε την καλλιτεχνική διεύθυνση και την σκηνοθεσία ο Νίκος Γκεσούλης. Η μουσική ήταν του Γιάννη Ψειμάδα, η χορογραφία της Ναταλίας Στυλιανού και τα κοστούμια της Ιουλίας Σταυρίδου.

Ανάμεσα σε άλλους που έδωσαν το "παρών" στην τελετή ήταν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου κι αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Πανάγοπουλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, η πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της UNESCO, Καίτη Τζιτζικώστα, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, εγγονός του Σπύρου Λούη, ο γιος του βαλκανιονίκη και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη -στον οποίο είναι αφιερωμένος ο 29ος ΚΜΑ - Γρηγόρης κι ο εγγονός του Στέλιου Κυριακίδη, Νίκος Κυριακίδης.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011, 17:45