Τις βάσεις για την πρόκριση στα προημιτελικά του Europa League έβαλε ο Ολυμπιακός στο Χάρκοβο.

Η ομάδα του Πειραιά «άλωσε» την έδρα των Ουκρανών, με το ίδιο σκορ και τον ίδιο σκόρερ, σε σχέση με το ματς του «Λουζνίκι», αφού επικράτησε με 1-0, με τον Νταβίντ Φουστέρ να βρίσκει και πάλι… δίχτυα, όπως και στο πρώτο ματς με τη Ρούμπιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ισπανός μέσος με πλασέ στο 50ο λεπτό της αναμέτρησης έδωσε το προβάδισμα στους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι άντεξαν την πίεση και το… ξύλο των γηπεδούχων και πήραν την πολύτιμη νίκη, που τους καθιστά φαβορί για την πρόκριση, ενόψει του επαναληπτικού στο «Καραϊσκάκη».

Μοναδικό μελανό σημείο για την ομάδα του Βαλβέρδε στο σημερινό παιχνίδι ήταν η κίτρινη κάρτα, που αντίκρισε ο Μέλμπεργκ και η οποία θα του στερήσει τη συμμετοχή του στη ρεβάνς στο Φάληρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με παίκτη λιγότερο ολοκλήρωσε το ματς η Μέταλιστ, καθώς αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα ο Έντμαρ, ο οποίος θα χάσει τον επαναληπτικό, όπως και ο Κριστάλδο (συμπλήρωσε το όριο κίτρινων καρτών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο δεν ήταν καθόλου καλός, δεν μπόρεσε να κρατήσει την μπάλα, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να… αλωνίζουν στα καρέ του, χωρίς ευτυχώς να μπορέσουν να μετουσιώσουν την υπεροχή τους με κάποιο τέρμα.

Στην επανάληψη ωστόσο η ομάδα του Βαλβέρδε ανέβασε την απόδοσή της και με το τέρμα του Φουστέρ έφυγε νικήτρια από το Χάρκοβο, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι έχει…. κρύο αίμα.

Ο αγώνας

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε τον Ολυμπιακό απέναντι στη Μέταλιστ με ενδεκάδα… Μόσχας, καθώς οι 10 από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο Λουζνίκι απέναντι στη Ρούμπιν, βρέθηκαν στο αρχικό σχήμα του αγώνα στο Χάρκοβο.

Η μόνη αλλαγή αφορούσε στον Αβραάμ Παπαδόπουλο, ο οποίος απουσίαζε, λόγω τιμωρίας, από το ματς με τους Ρώσους και τη θέση του είχε πάρει τότε ο Χολέμπας.

Κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο Μέγερι, ενώ η τετράδα της άμυνας από τα αριστερά προς τα δεξιά αποτελούσαν οι Μαρκάνο, Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ και Τοροσίδης.

Τα δύο αμυντικά χαφ ήταν οι Μανιάτης και Ορμπάιθ, ενώ λίγο πιο μπροστά σε ρόλο επιτελικού ξεκίνησε ο Μακούν.

Αριστερό εξτρέμ ήταν ο Μιραλάς, στην αντίθετη πλευρά πήρε θέση ο Φουστέρ, με τον Τζεμπούρ να είναι ο μοναδικός προωθημένος.

Στον αντίποδα ο Μάρκεβιτς παρέταξε τη Μέταλιστ με βασικούς τους: Γκοριάνοφ, Βιγιάγκρα, Τορσιλιέρι, Εντμάρ, Ξαβιέβ, Σόζα, Φινίνιο, Κριστάλδο, Μπλάνκο, Πάπα Γκουεγιέ, Τάισον.

Καθόλου καλό δεν ήταν το ξεκίνημα του Ολυμπιακού στο ματς, με αποτέλεσμα η Μέταλιστ να πάρει τα ηνία στο ματς, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν είναι… Ρούμπιν.

Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να χτυπήσουν από τα άκρα και κυρίως από δεξιά με το δεξί μπακ Βιγιάγκρα να ανεβαίνει αρκετές φορές.

Εντούτοις οι «ερυθρόλευκοι» δεν αντιμετώπισαν κανένα κίνδυνο στα πρώτα λεπτά του ματς, καθώς η οπισθοφυλακή τους αναχαίτιζε τις προσπάθειες των παικτών της Μέταλιστ.

Η πρώτη αξιόλογη φάση στο ματς ανήκε στον Ολυμπιακό, ο οποίος απείλησε με ένα σουτ του Μανιάτη, που δεν βρήκε ωστόσο στόχο.

Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να απαντήσουν στο 17’ με τον Μπλάνκο, ο οποίος ωστόσο δεν ανησύχησε τον Μέγιερι, που ήταν στην κατάλληλη θέση, καθαρίζοντας τη φάση.

Όσο περνούσαν τα λεπτά γινόταν ολοένα και πιο φανερό το πρόβλημα των Πειραιωτών στην ανάπτυξη, αφού η μπάλα δεν έφτανε με ευκολία στους Τζεμπούρ και Μιραλάς.

Μάλιστα οι παίκτες των Πειραιωτών… πουλούσαν διαρκώς την μπάλα, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να βρίσκονται διαρκώς σε θέση επιτιθέμενου.

Πάντως οι όποιες προσπάθειες των Ουκρανών για γκολ εκδηλώθηκαν με σουτ, τα οποία βρήκαν σε ετοιμότητα τον Μέγιερι, ο οποίος είδε τον κίνδυνο κατάματα, όταν ο Τάισον σέντραρε από δεξιά και ο Φινίνιο με σουτ πάνω στην κίνηση έστειλε την μπάλα δίπλα από το δοκάρι.

Το σκηνικό του ματς άλλαξε άρδην στην επανάληψη, αφού η ομάδα του Πειραιά μπήκε πιο ορεξάτη και αποφασισμένη στον αγωνιστικό χώρο.

Μάλιστα ευτύχησε να πάρει το προβάδισμα στο 49΄. Μετά από σέντρα του Μιραλάς από τα αριστερά και ένα λάθος του τερματοφύλακα της Μέταλιστ, ο Φουστέρ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των γηπεδούχων, δίνοντας το προβάδισμα στους «ερυθρόλευκους».

Στο 65΄οι Πειραιώτες, οι οποίοι δεν απαλλάχθηκαν από τα προβλήματα στην ανάπτυξή τους, βρέθηκαν μία ανάσα από το 2-0, όταν ο Τζιμπούρ ξεχύθηκε μόνος του μπροστά, όμως δεν έκοψε την μπάλα στον Μιραλάς και έτσι την έχασε.

Σην αμέσως επόμενη φάση μάλιστα η ελληνική ομάδα κινδύνευσε αφού σε σέντρα του Σόσα, ο Τάισον με κεφαλιά από κοντά έστειλε την μπάλα να περάσει ξυστά από το δοκάρι.

Στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης οι παίκτες της Μέταλιστ έκαναν την απέλπιδα προσπάθεια για να πετύχουν ένα γκολ και να ξαναμπούν στο παιχνίδι.

Στο 78΄ οι γηπεδούχοι απείλησαν με ένα δυνατό σουτ του Μπλάνκο, που πέρασε άουτ, ωστόσο στο 82΄ έμειναν με δέκα παίκτες, καθώς ο Έντμαρ χτύπησε άσχημα τον Μανιάτη σε τάκλιν με τα δύο πόδια και αποβλήθηκε.

Τα επόμενα λεπτά κύλησαν χωρίς κάτι το σημαντικό κι έτσι ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τη νίκη, η οποία του δίνει σαφές προβάδισμα για την πρόκριση στα προημιτελικά του Europa League.

Το γκολ του Φουστέρ


Μέταλιστ-Ολυμπιακός 0-1

Γκολ: 50′ Φουστέρ

Κίτρινες: 33′ Κριστάλδο, 45′ Πάπα Γκουεγιέ – 26′ Τοροσίδης, 36′ Παπαδόπουλος, 45′ Μέλμπεργκ, 74′ Μαρκάνο, 80′ Χολέμπας

Κόκκινες:
Έντμαρ

Μέταλιστ (Μίρον Μάρκεβιτς): Γκοριάνοφ, Βιγιάγκρα, Τορσιγκλιέρι, Έντμαρ, Ξαβιέ Κλέιτον, Σόσα, Φινίνιο (63’ Πσχενιτσνίκι), Κριστάλντο (83’ Μάρλος), Μπλάνκο (63’ Ντέβιτς), Γκουεγιέ, Τάισον. 

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Μέγερι, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Τοροσίδης, Μαρκάνο, Ορμπάιθ, Μανιάτης Μακούν (76’ Μοδέστο), Φουστέρ (80’ Χολέμπας), Μιραλάς (90’ Αμπντούν), Τζεμπούρ.

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης