Για τον κυριακάτικο τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στο Ελληνικό μίλησαν ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ο Αργύρης Πεδουλάκης στη συνέντευξη Τύπου, υποστηρίζοντας ότι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες στη μέση.

Όπως ήταν λογικό, οι δύο προπονητές αναφέρθηκαν και στο… ελληνικό φαινόμενο των άδειων εξεδρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπαρτζώκας: «Ό,τι καλύτερο για τον τίτλο»

Πρώτος τον λόγο πήρε ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων», λέγοντας: «Είμαστε χαρούμενοι που θα παίξουμε σ’ ένα παιχνίδι που δίνει τίτλο. Ετοιμαζόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε και σκοπός μας είναι να δώσουμε ό,τι καλύτερο για να πάρουμε τον τίτλο, αλλά και με τη συμπεριφορά μας να δείξουμε ότι το μπάσκετ είναι το καλύτερο άθλημα και σε αυτό δεν χωρά βία. Δεν θα είμαστε εμείς η αιτία να υπάρχει έξαρση βίας. Αυτό απασχολεί όλους, αλλά και την αστυνομία».

Για τις συγκρίσεις με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς:
«Προφανώς, τα μεγέθη αυτά είναι μεγάλα στη συνείδηση του κόσμου. Όποιος κι αν ήταν στη θέση τη δική μου ή του Αργύρη θα αντιμετώπιζε μια δύσκολη κατάσταση. Ξέραμε πώς θα ήταν τα πράγματα. Στην αρχή της παρουσίας μου διάβαζα διάφορα άρθρα και σχόλια, αλλά μετά σταμάτησα γιατί με πείραζαν, αφού ήταν κάποια απαξιωτικά… Μετά μπήκα στη φάση να γελάω. Στη δουλειά που επέλεξα να κάνω έφτασα στο σημείο να κοουτσάρω τόσους σημαντικούς παίκτες κι έναν τόσο μεγάλο σύλλογο, που η κριτική δεν θα μου απαγορεύσει να χαρώ τον τίτλο. Θα χαρούμε την κατάσταση όπως μπορούμε. Ο ελληνικός Τύπος είναι πολύ επικριτικός, αλλά έτσι θα πάει η κατάσταση, μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα στο τέλος της χρονιάς».

Για την έλλειψη ανταγωνιστών των δύο ομάδων στη διεκδίκηση τίτλων: «Η ερώτηση δεν είναι καθαρά αθλητική. Ό,τι συμβαίνει έχει να κάνει με την οικονομία. Οι δύο ομάδες, παρά την κρίση, έχουν ιδιοκτήτες που κρατούν Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό σε υψηλό επίπεδο. Υπάρχουν όμως σύλλογοι, όπως το Μαρούσι, η ΑΕΚ, ο Ηρακλής, ακόμη και ο ΠΑΟΚ ή ο Άρης, αλλά δεν υπάρχουν άνθρωποι να συνεισφέρουν οικονομικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμείς, αντί να πούμε ότι βαριόμαστε να παίζουμε μεταξύ μας, πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι. Βλέπουμε την ΑΕΚ ή τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο να φυτοζωούν κι εμείς πρέπει να είμαστε χαρούμενοι για την παρουσία των αδελφών Αγγελόπουλων. Θα θέλαμε πολύ να υπάρξει άνοδος και από τα άλλα σωματεία. Ο Πανιώνιος και ο ΠΑΟΚ είναι σε καλή κατάσταση, αλλά δεν είναι σε θέση ακόμη να ανταγωνιστούν Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό… Δεν θα βαρεθούμε ποτέ να βλέπουμε να παίζουν μεταξύ τους».

Για την αντιμετώπιση του Σχορτσανίτη:
«Διαλέξαμε διαφορετική τακτική στο πρώτο ματς απέναντι στον Σχορτσανίτη και διαφορετική στο δεύτερο. Είναι ένα μέρος της τακτικής για το πώς θα τον αντιμετωπίσουμε, αλλά υπάρχουν κι άλλες παράμετροι. Μόνο κάποιος αφελής θα πίστευε πως υπάρχει κάτι παραπάνω από 50-50 σε αυτό το ματς. Δεν έχει σχέση τι έγινε στο προηγούμενο ματς. Σημασία έχει πέρα από τη διάθεση, τη φόρμα και τις απουσίες και η ημέρα που θα βρεθούν οι δύο ομάδες».

Πεδουλάκης: «Το πιο κρίσιμο μέχρι τώρα»

Από την πλευρά του, ο Αργύρης Πεδουλάκης επεσήμανε: «Είναι το πιο κρίσιμο παιχνίδι μέχρι τώρα. Οι δύο ομάδες στα ματς που προηγήθηκαν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και έδωσαν καλό παράδειγμα. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, είμαστε νέα ομάδα και δεν υπάρχει αύριο… ».

Για τις συγκρίσεις με τον Ομπράντοβιτς: «Για μένα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη και μαζί με την οικογένεια Γιαννακόπουλου έχτισαν τον μύθο του Παναθηναϊκού. Όλοι θα θέλαμε να είμαστε στο 2008 ή 2009, όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει στη χώρα. Για εμάς είναι έμπνευση. Η ομάδα έχει αλλάξει. Έχουμε μόνο τρία παιδιά που έχουν ξαναπαίξει σε τέτοια ντέρμπι.

Εμείς είμαστε μια γροθιά και κάνουμε νέα αρχή. Πιο εύκολο είναι να κάνεις ένα Χ σε έναν μαυροπίνακα, παρά να γράψεις πρόταση. Εμείς προσπαθούμε να γράψουμε πρόταση. Θέλει χρόνο. Μας αρέσει η πίεση. Κανείς παίκτης δεν έπαιξε από την πρώτη χρονιά στον Παναθηναϊκό. Εγώ είμαι κυματοθραύστης αυτής της κατάστασης για τα παιδιά και το προτιμώ».

Για την έλλειψη ανταγωνιστών των δύο ομάδων στη διεκδίκηση τίτλων: «Αυτή η κουβέντα και η εσωστρέφεια υπήρχε από παλιά. Στην πορεία αποδείχθηκε πως οι ξένοι βοήθησαν. Παίκτες όπως ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης σφυρηλατήθηκαν δίπλα σε ξένους παίκτες. Εμείς πάντα ψάχνουμε έναν αποδιοπομπαίο τράγο ή έναν από μηχανής θεό. Εφηβικό δεν μπορεί να παίξει κανένας. Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι είναι τα παιδιά που θα δώσουν πανελλαδικές.

Εσείς τι θα λέγατε στα παιδιά σας; Να παίξουν μπάσκετ με αυτά τα χρήματα ή να πάνε να σπουδάσουν; Το πρώτο κύτταρο του αθλητισμού είναι το σωματείο της γειτονιάς. Όμως, αυτοί οι άνθρωποι έχουν να πάρουν επιχορήγηση, μια μπάλα, εδώ και χρόνια. Δεν γίνεται να πας σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και να παίξεις ακόμη. Ο Διαμαντίδης έπαιξε πρώτα στον Ηρακλή και ο Σπανούλης στο Μαρούσι. Μας λείπουν οι μεσαίες ομάδες. Αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με όλους τους φορείς. Και οι δύο ομάδες μας είναι πολύ σοβαρά μεγέθη στην Ευρώπη. Η τακτική στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Για το πού θα κριθεί το παιχνίδι:
«Το κυρίαρχο στοιχείο θα είναι η θέληση και να έχεις καθαρό μυαλό για να παίρνεις τις κατάλληλες αποφάσεις».

Επιμέλεια: Γιώργος Σπανουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης