Παρουσία βουλευτών όλων των κομμάτων, παραολυμπιονικών και εκπροσώπων σωματείων από τη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τύπου του Καυτανζογλείου Στάδιου έκτακτη ενημερωτική συνάντηση, την οποία διοργάνωσε η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ). Σε μία κατάμεστη αίθουσα, η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ διά του προέδρου της, Γιώργου Φουντουλάκη, έθεσε επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Παραολυμπιακό κίνημα από την άνευ προηγουμένου αρνητική στάση της Πολιτείας. Ο πρόεδρος της πολυομοσπονδίας στάθηκε ιδιαίτερα στη «ρατσιστική» αντιμετώπιση που έχει το κίνημα από την ΟΠΑΠ Α.Ε., αφού ο οργανισμός δεν συμπεριέλαβε τον Παραολυμπιακό αθλητισμό στο χορηγικό του πρόγραμμα εν όψει του Λονδίνου, απαιτώντας παράλληλα ίση αντιμετώπιση «όπως επιβάλλει το Σύνταγμα».

«Η αναλγησία και ο ρατσισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Οικονομικών προς το Παραολυμπιακό κίνημα, είναι αν μη τι άλλο κάτι πρωτόγνωρο για όλους εμάς. Παρά τις συνεχιζόμενες οχλήσεις μας, δεν μας έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ από την ΟΠΑΠ Α.Ε. –η οποία υποτίθεται ότι στηρίζει τον ελληνικό αθλητισμό- τη στιγμή που έχει υποσχεθεί πέντε εκατομμύρια ευρώ για την Ολυμπιακή προετοιμασία. Πρωτόγνωρη για εμάς, είναι τόσο η αδιαφορία όσο και ο κυνισμός που υπάρχει από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο εξαντλεί την αυστηρότητα του στο καθεστώς των αδειών στους κορυφαίους αθλητές με αναπηρία. Ολόκληρος ο Παραολυμπιακός αθλητισμός –σωματεία, ομοσπονδία, Ελληνκή Παραολυμπιακή Επιτροπή – στραγγαλίζεται και αιμορραγεί με την άδικη αυτή πολιτική. Τώρα μαζί σας έχουμε την ευκαιρία να αναρωτηθούμε εάν οι Έλληνες αθλητές με αναπηρία έχουν δικαίωμα στον αθλητισμό, εάν έχουν αντίκρισμα τα μετάλλια και οι διακρίσεις τους, εάν εντέλει υπάρχει καμία μορφή ισοπολιτείας πέραν αυτής των περικοπών. Γιατί για εμάς ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής, έξοδος από το σπίτι, ένα εργαλείο ισότιμης ένταξης στην κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για το δίκιο μας. Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες σας καλούμε όλους να συμμετέχετε και να στηρίξετε την προσπάθεια μας για να σταματήσουμε τον αφανισμό του ελληνικού Παραολυμπιακού κινήματος» τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Φουντουλάκης, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στους βουλευτές και τους εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι δήλωσαν συμπαραστάτες στις ενέργειες της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ. Δεσμεύτηκαν, ο καθένας από την πλευρά του, ότι θα στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα του αθλητικού κινήματος ατόμων με αναπηρίες, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή, ώστε να γίνει ευρύτερο γνωστό το μέγεθος του προβλήματος, δεδομένου και του κινδύνου που ελλοχεύει για μη συμμετοχή της Ελλάδας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος, ενώ, στο τέλος, τα σωματεία από τη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα συμφώνησαν ομόφωνα σε συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις και διαβήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενισχύοντας έτσι την από 19 Σεπτεμβρίου απόφαση των σωματείων της Αθήνας. Δεσμεύτηκαν, μάλιστα, ότι, παρά τη δυσχερή οικονομική τους κατάσταση, θα συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα τις προσεχείς εβδομάδες.

Την εκδήλωσαν τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης, Γιάννης Ιωαννίδης και Κώστας Γκιουλέκας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμανατίδου. Οι Χρήστος Παπαδούλης και Βαγγέλης Ζορκάδης εκπροσώπησαν την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή και τη Δημοκρατική Αριστερά αντίστοιχα, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός και ο συνεργάτης της Μαριέτας Γιαννάκου και αντιπρόεδρος ΟΕΕΚ, Κώστας Μαργαρίτης. Την τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσώπησε ο Νίκος Μυλώσης, ειδικός σύμβουλος του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης και πρόεδρος των Ναυταθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης. Στο κέντρο Τύπου του Καυτανζογλείου βρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των σωματείων που κλήθηκαν από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από Πτολεμαΐδα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα, Βόλο, Ξάνθη, Βέροια, Κιλκίς, Τρίκαλα. Οι περισσότεροι παραλυμπιονίκες από τη Βόρεια Ελλάδα ήταν παρόντες και συγκεκριμένα οι Ταϊγανίδης, Καλπακίδου, Ταξιλδάρης, Κατσαρός, Ναλμπάντης, Κωνσταντινίδης, Ανατολίτης, Μωϋσιάδης, Γκουντάνης, Καζαντζίδου, Κυριακίδης αλλά και κορυφαίοι αθλητές όπως ο Μάριος Νικολαίδης, Νατάσα Τριανταφυλλίδου, Αλέξανδρος Παπαδάκης κ.α.

Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης