Ντόπινγκ: Τελείωσε η δίκη του Φουέντες-Σε έξι εβδομάδες η ετυμηγορία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Απριλίου 2013, 21:53
Ντόπινγκ: Τελείωσε η δίκη του Φουέντες-Σε έξι εβδομάδες η ετυμηγορία
Ολοκληρώθηκε την Τρίτη η δίκη γύρω από το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ στην Ισπανία, η οποία κράτησε περισσότερο από δύο μήνες, ενώ η ετυμηγορία αναμένεται εντός των επομένων έξι εβδομάδων περίπου. 

Ο βασικός κατηγορούμενος, Εουφεμιάνο Φουέντες, υποστήριξε μέχρι το τέλος της διαδικασίας την αθωότητά του. «Στα 35 χρόνια που έχω εξασκήσει την επαγγελματική δραστηριότητά μου, ποτέ δεν έβλαψα την υγεία των ασθενών μου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο γιατρός και άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων η αδελφή του, Γιολάντα, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ποινής φυλάκισης έως 2,5 έτη για την «Επιχείρηση Πουέρτο», στο πλαίσιο της οποίας περισσότεροι από 50 ποδηλάτες βρέθηκαν στο στόχαστρο της έρευνας των αρχών.

Αναβολικά στεροειδή, εξοπλισμός για μεταγγίσεις και περίπου 200 φιάλες αίματος ανακαλύφθηκαν τον Μάιο του 2006, σε εφόδους που πραγματοποίησε η αστυνομία, ενώ η δικαστής Χούλια Πατρίσια Σανταμαρία, πρόκειται να αποφασίσει εάν οι φιάλες θα παραδοθούν στις διεθνείς αρχές κατά του ντόπινγκ, που θέλουν να ερευνήσουν τις ταυτότητες των αθλητών που «κούραρε» ο Φουέντες.

Δεκάδες μαρτύρων, ειδικοί και αστυνομικοί, κλήθηκαν να παράσχουν αποδείξεις στη διάρκεια της δίκης. Επίσης, κατέθεσαν δέκα ποδηλάτες, αλλά μόνο τρεις από αυτούς, ο Ισπανός Χεσούς Μανθάνο, ο Αμερικανός Τάιλερ Χάμιλτον και ο Γερμανός Γιόργκ Γιάκσε, μίλησαν ανοιχτά για τις ιατρικές εμπειρίες τους με τον Φουέντες.

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Δανίας TV2 μετέδωσε ότι ο Φουέντες αρνήθηκε, με σημερινές δηλώσεις του, πως του σύστησε τον Χάμιλτον ο Δανός Μπιάρνε Ρίις, παλαίμαχος ποδηλάτης και διευθυντής της ομάδας CSC, στην οποία ο Αμερικανός ήταν αρχηγός το 2002 και το 2003. «Ο Χάμιλτον έχει πει πολλά εσφαλμένα πράγματα. Έχει πολλά ενδιαφέροντα, συμπεριλαμβανομένων του να βγάζει χρήματα και να πουλάει το βιβλίο του» τόνισε χαρακτηριστικά ο Φουέντες στον TV2, αναφερόμενος στην αυτοβιογραφία του Χάμιλτον με τίτλο «The Secret Race» (σ.σ. ο μυστικός αγώνας), και συμπλήρωσε: «Ίσως γι' αυτό λέει αυτά που λέει. Όμως, είναι άδικο. Δεν γνωρίζω τον Μπιάρνε Ρίις προσωπικά».

Από την πλευρά του, ο Ρίις έχει ήδη πει ότι δεν γνώριζε ποιος είναι ο Φουέντες, ενώ σήμερα δέχθηκε τη στήριξη ενός από τους βασικούς χορηγούς της τωρινής ομάδας του, της Saxo Bank. Συγκεκριμένα, ο Λαρς Σέιερ Κρίστενσεν είπε: «Είναι ενθαρρυντικό ότι η αλήθεια βγήκε στο φως. Αυτό δεν είναι νέο. Πάντα είχαμε πλήρη εμπιστοσύνη στον Μπιάρνε».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Απριλίου 2013, 22:12