«Ο Σαββίδης ξεκίνησε ως εργάτης σε καπνοβιομηχανία!»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012, 15:01
«Ο Σαββίδης ξεκίνησε ως εργάτης σε καπνοβιομηχανία!»
Μια διαφορετική διάσταση στην παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ έδωσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Sentra.

O ανταποκριτής του MEGA αποκάλυψε ότι το νέο «αφεντικό» του ΠΑΟΚ, πριν πάρει την απόφαση να έρθει στην Θεσσαλονίκη για να επενδύσει στον «δικέφαλο του βορρά», πήρε το «οκ» της ρωσικής κυβέρνησης, αφού υπάρχει διάθεση από πλευράς Μόσχας ν’ ανοίξει γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες!

Για το ποιος είναι ο Ιβάν Σαββίδης:
«Είναι 53 ετών και ξεκίνησε ως εργάτης στην καπνοβιομηχανία `Ντον Ταμπάκ' που εδρεύει στο Ροστόφ. Πλέον είναι το κέντρο της οικονομικής του αυτοκρατορίας. Το Ροστόφ είναι η πατρίδα του στη Νότια Ρωσία. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές κατέχει την 30η θέση στην επιχειρηματική τάξη της Ρωσίας. Είναι ιδιοκτήτης ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου στη Νότια Ρωσία. Εκτός από τα καπνά, έχει μετοχές ή ουσιαστικά τον έλεγχο του αεροδρομίου στην πόλη. Εχει συνεργασίες με οικονομικές και χρηματιστηριακές εταιρίες αλλά και μεγάλες φάρμες.

Για το ποιο θα ήταν το επιχειρηματικό του μέγεθος στην Ελλάδα:
«Νομίζω πως θα ήταν στους 4-5 πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας,. Το μέγεθος της περιουσίας του υπολογίζεται στα 280 εκατ. δολάρια. Ο τζίρος των επιχειρήσεων του στα 500 εκατ. ευρώ περίπου, αν και πολλά κρύβονται κάτω από το χαλί».

Για την άνοδο του στην Ρωσία:
«Δεν ήταν ξαφνική αλλά σταδιακή. Τα πρώτα του χρήματα τα απέκτησε από το καπνεργοστάσιο την δεκαετία του '90 μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ. Ηταν και αυτός ένας από τους πολλούς επιχειρηματίες που ξεπήδησαν και απέκτησαν μεγάλα κομμάτια της κρατικής περιουσίας. Στην αρχή δεν ήταν στο κόμμα του Πούτιν, μετά όμως εντάχθηκε. Εχει κάνει δύο βουλευτικές θητείες και τώρα ακόμα συμμετέχει σε συμβούλια που προεδρεύει ο ίδιος ο Πούτιν. Είναι ο πρόεδρος στο σχετικό σώμα για τις σχέσεις της ελληνικής μειονότητας στην Ρωσία και πρόεδρος των Ελλήνων της Ρωσίας. Είχε καλές σχέσεις με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, αλλά αυτές κάπου χάλασαν όταν άρχισε να μιλάει με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Προ του ΔΝΤ στην Ελλάδα, είχε μεσολαβήσει για να γίνει η συνάντηση του Παπανδρέου με τον Πούτιν, αλλά αυτή δεν ευδοκίμησε. Είναι άνθρωπος που επιμένει. Εχει μεσολαβήσει για τα ραντεβού Ελλήνων και Ρώσων πολιτικών και ειδικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανεξαρτήτως κομμάτων. Όμως του έγιναν παρατηρήσεις από το Κρεμλίνο για μια άσκοπη συνάντηση χωρίς νόημα, για μια συζήτηση Πούτιν-Παπανδρέου περί ανέμων και υδάτων. Η Ρωσία τώρα έχει αρχίσει να ασχολείται με την πράσινη οικονομία. Ένα περιστατικό με τη πρώην υπουργό περιβάλλοντος, τη κ. Μπιρμπίλη είχε εκνευρίσει τους Ρώσους. Ο Σαββίδης προσπάθησε για την εξομάλυνση των σχέσεων. Η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα επαναλειτούργησε χάρη σε αυτόν».

Για την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο:
«Υπήρξε ιδιοκτήτης της Ροστόφ για 7-8 χρόνια αλλά την εγκατέλειψε λόγω κακής πορείας αλλά και των σχέσεων που είχε με τον κυβερνήτη της περιφέρειας σε εσωτερικά θέματα. Για τον ΠΑΟΚ είχε συνεχές ενδιαφέρον από το 2006. Διαρκώς έβλεπε ματς του ΠΑΟΚ και αναζητούσε επαφές με την εκάστοτε διοίκηση. Εκλεισε πολλά ραντεβού. Είναι πραγματικός οπαδός. Αποφάσισε να μπει όταν έγειρε η πλάστιγγα και ο ΠΑΟΚ κινδύνευσε με αποκλεισμό από την Ευρώπη, λόγω των οικονομικών του προβλημάτων. Μίλησε και με τον Ζαγοράκη και με τον Βρύζα.

Εχει πολλούς ανθρώπους στην Θεσσαλονίκη και επισκέπτεται τη πόλη συχνά. Είναι μέσα στα πράγματα και είναι τρομερά πληροφορημένος για το τι συμβαίνει στην ομάδα. Είναι τυχερός ο ΠΑΟΚ που έχει τέτοιο ιδιοκτήτη. Είναι αποφασισμένος να μείνει για χρόνια στην ομάδα και ίσως στην Ελλάδα. Σαν γνήσιος Καυκάσιος τιμά τις παραδόσεις και την ιστορία του. Είναι πολύ αυστηρός σε τέτοια ζητήματα. Όταν πεθάνει θέλει να θαφτεί κοντά στους γονείς του έξω από την Θεσσαλονίκη. Είναι βαριές κουβέντες και θα τις τιμήσεις».

Επιμέλεια: Γιώργος Σπανουδάκης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012, 15:05