Από τα Τρίκαλα στο Liverpool… Αυτό είναι το ποδοσφαιρικό ταξίδι του Σωτήρη Κυργιάκου. Ενός Έλληνα αμυντικού, ο οποίος από τα ξερά γήπεδα και τη Θύελλα Μεγαλοχωρίου Τρικάλων έφτασε να πάρει μετεγγραφή για τη μεγάλη Liverpool και να δηλώνει κάτοικος… Anfield. Έφτασε να φορέσει τη φανέλα της ομάδας των 18 πρωταθλημάτων Αγγλίας, των 5 Champions League και των μεγάλων προσωπικοτήτων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου…

Ο Σωτήρης Κυργιάκος ολοκλήρωσε σήμερα το όνειρο που έχουν πολλοί ποδοσφαιριστές και πλέον έγινε μέλλος της οικογένειας των «Reds». Ο σκληροτράχηλος κεντρικός αμυντικός θα προσπαθήσει στα 30 του χρόνια να δείξει την αξία του στην Premier League και να καθιερωθεί στην… αρμάδα του Rafa Benitez, του Steven Gerrard, του Fernando Torres και των άλλων αστέρων της ομάδας του Merseyside.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από πού όμως ξεκίνησε και πού έμαθε ποδόσφαιρο ο Σωτήρης Κυργιάκος; Έκανε τα πρώτα του βήματα σε μια τοπική ομάδα των Τρικάλων, τη Θύελλα Μεγαλοχωρίου, όπου κατάφερε σε μικρή ηλικία να διακριθεί και να καθιερωθεί.

Εκεί τον ανακάλυψαν οι σκάουτερς του Παναθηναϊκού και τη σεζόν 1996-97 ο Κυργιάκος έγινε μέλλος της ακαδημίας των «πράσινων» στην Παιανία. Με τον Παναθηναϊκό κατάφερε να νιώσει τον πρωταθλητισμό, παίρνοντας μέρος σε πολλά τουρνουά του εξωτερικού, στα οποία αρκετές φορές κατέκτησε και το τρόπαιο.

Στη συνέχεια, το «τριφύλλι» τον παραχώρησε δανεικό στον Άγιο Νικόλαο με το σκεπτικό να… ψηθεί και να αποκτήσει παραστάσεις. Στον ΑΟΑΝ βρήκε στο πρόσωπο του πρόεδρου, Λάμπρου Μάρη τον ποδοσφαιρικό του «πατέρα». Από το 1999 και για δύο σεζόν ο Κυργιάκος αποκτά την πείρα και σφυρηλατείται στη Β’ Εθνική. Μάλιστα, οι πολύ καλές εμφανίσεις αναγκάζουν τον ΟΦΗ να τον εντάξει στο έμψυχο δυναμικό του, όμως η ομάδα του Ηρακλείου δεν τον… χάρηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την προετοιμασία του ΟΦΗ, στο Champions League με τον Παναθηναϊκό

Ενώ βρισκόταν στην προετοιμασία του ΟΦΗ, ο Παναθηναϊκός τον καλεί και ακυρώνει τον δανεισμό του, αφού η ομάδα του Γιάννη Κυράστα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα σέντερ μπακ, εφόσον ο Γκούμας τραυματίστηκε στο φιλικό παιχνίδι με τη Lazio.

Έτσι, η καριέρα του Κυργιάκου αρχίζει για τα καλά. Ο Έλληνας αμυντικός πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις στα δύο ματς με τη Slavia Prague και ο Παναθηναϊκός μπαίνει στους ομίλους του Champions League, κερδίζει και το… εισιτήριο για τους «8», όπου τελικά αποκλείεται από τη Barcelona, χάνοντας με 3-1 στο «Camp Nou».

Έτσι, γίνεται βασικός στους «πράσινους» και στη συνέχεια αποφασίζει να κάνει το βήμα παραπάνω και να παίξει στην Ευρώπη. Το Γενάρη του 2004 υπογράφει στους Rangers της Σκωτίας, ενώ την προηγούμενη σεζόν έχει κατακτήσει το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό.

Με τους «μπλε» κατακτά το πρωτάθλημα και το λιγκ καπ της Σκωτίας, βάζοντας μάλιστα στον τελικό δύο γκολ, στο 5-1 με τη Motherwell.

Στη συνέχεια μεταπήδησε στην Bundesliga και υπέγραψε συμβόλαιο δύο ετών με την Eintracht Frankfurt, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το 2008.

Η ΑΕΚ, ο χαμένος τελικός και η Liverpool

Πέρυσι επέστρεψε στο ελληνικό πρωτάθλημα και έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο πέντε ετών με την ΑΕΚ. Με την Ένωση γίνεται αμέσως βασικός και αναντικατάστατος, ενώ φτάνει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου έχασε από τον Ολυμπιακό στον τελικό με 15-14 στα πέναλτι.

Τελικά το συμβόλαιό του έληξε… πρόωρα, αφού η Liverpool του έκανε κρούση. Ο Κυργιάκος δεν μπορούσε να αρνηθεί την πρόταση των «Reds» και τελικά ολοκληρώνει τη μετακίνησή του στην Premier League.

Πρώτη ανακοίνωσε τη μετεγγραφή η Liverpool. Οι «κόκκινοι» εμφάνισαν στην επίσημη ιστοσελίδα τους το «deal» με τον Έλληνα κεντρικό αμυντικό, ο οποίος σήμερα θα πάει στο «μεγάλο λιμάνι» για να περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο.

Για τη μεταγραφή του Κυργιάκου μίλησε στην επίσημη σελίδα των «reds» ο Rafa Benitez. Ο Ισπανός προπονητής τόνισε: «Η συμφωνία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, απλώς απομένει να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις ο παίκτης. Είναι ένας παίκτης με εμπειρία, που ελπίζουμε να μας βοηθήσει στην άμυνα. Διαθέτει πείρα από το βρετανικό ποδόσφαιρο, έχοντας αγωνιστεί στη Σκωτία με τη Rangers, ενώ έχει παίξει στην Eintracht Frankfurt και είναι διεθνής. Είναι καλός στο ψηλό παιχνίδι, δυνατός και μαχητικός. Ψάχναμε έναν παίκτη με εμπειρία. Είναι καλό για τους νέους που έχουμε να μάθουν δίπλα σε πεπειραμένους ποδοσφαιριστές».

Από την πλευρά της η ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Η ΠΑΕ ΑΕΚ ενημερώνει τους φιλάθλους της ότι μόλις τώρα συμφωνήσαμε με τη Liverpool FC στο οικονομικό σκέλος, για την πώληση του ποδοσφαιριστή Σωτήρη Κυργιάκου στο καθαρό ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους παράγοντες της Liverpool και συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις για να πετύχουμε και άλλα οφέλη υπέρ της ομάδας μας, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Μόλις οριστικοποιηθούν όλα θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση».


Τέλος, από την πλευρά του, ο Σωτήρης Κυργιάκος εξέδωσε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του μια γραπτή δήλωση, στην οποία αναφέρει πως:

«Στη ζωή μου δεν κρύφτηκα ποτέ, παίρνοντας πάντα το κόστος της κάθε επιλογής μου όποιο κι αν ήταν αυτό. Έτσι έμαθα. Την προηγούμενη βδομάδα δήλωσα ότι είμαι παίκτης της ΑΕΚ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια κι έτσι ακριβώς ήταν. Σήμερα, η μεγαλύτερη πρόκληση που δέχτηκα στην καριέρα μου, ακυρώνει τα λεγόμενά μου. Έτσι είναι η ζωή. Πολλές φορές παίζει περίεργα παιχνίδια.

Θέλω να ενημερώσω τον κόσμο της ΑΕΚ πως την Δευτέρα το βράδυ δέχτηκα πρόταση από την Liverpool. Πρόταση που έκανα δεκτή. Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι αυτή η πρόταση ήρθε στο χειρότερο χρονικά σημείο για την ομάδα δεδομένων των κρίσιμων παιχνιδιών ενόψει του Europa League. Το γεγονός όμως να παίξω στην Liverpool είναι πρόκληση για μένα. Έχω λάβει την τελική μου απόφαση παρ’όλες τις πιέσεις που δέχτηκα από τον πρόεδρο και τον προπονητή της ομάδας. Θέλω να τονίσω εδώ πως ο πρόεδρος, ο προπονητής και η διοίκηση έκαναν τα πάντα για να με κρατήσουν. Αυτό δεν στάθηκε δυνατό. Η απόφασή μου είναι αμετάκλητη παίρνοντας το κόστος της επιλογής μου.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο της ΑΕΚ που από την πρώτη στιγμή μου έδειξε τόση αγάπη. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο, τον προπονητή και την διοίκηση για την άψογη συνεργασία που είχα μαζί τους όλο αυτό το διάστημα. Καταλαβαίνω ότι μετά από αυτή την δήλωση μου η απογοήτευσή τους είναι μεγάλη. Η ΑΕΚ είναι όμως μεγάλη ομάδα. Της εύχομαι καλή επιτυχία και να πραγματοποιήσει όλους τους στόχους της. Πάντα στην καρδιά μου θα υπάρχει μια θέση για την ΑΕΚ και τον κόσμο της».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης