Στους δρόμους του Λονδίνου βγήκαν τη Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες Βρετανών, προκειμένου να ευχαριστήσουν τους συμπατριώτες τους, που κατάφεραν να κατακτήσουν κάποιο μετάλλιο στους Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες αγώνες, που διεξήχθησαν στη βρετανική πρωτεύουσα.

Oι φίλαθλοι βγήκαν με σημαίες στους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου και ξέσπασαν σε ζητωκραυγές, όταν αντίκρισαν τα μεγάλα αστέρια τους που έδρεψαν δάφνες μέσα στο καλοκαίρι στα στάδια, όπως οι Μο Φαρά, Τζέσικα Ενίς και Ντέιβιντ Γουέιρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις εκδηλώσεις, που έγιναν μία ημέρα μετά τη λήξη και των Παραολυμπιακών Αγώνων, δίνοντας τέλος στο αθλητικό φεστιβάλ συνολικής διάρκειας 45 ημερών στο Λονδίνο, πήραν μέρος 800 αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς.

«Είναι φανταστικό» είπε η 39χρονη Σοφι Έντουαρντς, που κατέβηκε στις εκδηλώσεις μαζί με την τετράχρονη κόρη της, Χάνα, και πρόσθεσε: «Είναι κάτι που εμπνέει πολύ. Ένα καλό μήνυμα για τη νέα γενιά».

Το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας που προέκυψε για τους Βρετανούς από την επιτυχημένη διοργάνωση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο, έρχεται σε αντίθεση με τα αισθήματα που δημιουργήθηκαν πριν από τους Ολυμπιακούς, με τα Μέσα Ενημέρωσης να αμφισβητούν το κατά πόσο μια χώρα που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση θα έπρεπε να πληρώσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια για να φιλοξενήσει τους Αγώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, ένα απρόοπτο γεγονός της τελευταίας στιγμής ενίσχυσε αυτούς τους φόβους, όταν ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει τα μέτρα ασφαλείας, δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και το ρόλο αυτό ανέλαβε ο βρετανικός στρατός, που συνέβαλε με τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού.

Πάντως, η λιτότητα είναι παρούσα στη χώρα και οι φόβοι εξακολουθούν να υπάρχουν για την οικονομία κι έτσι η εθνική υπερηφάνεια των Βρετανών κρίνεται σχεδόν απαραίτητο να σταθεί ψηλά.

Μερικές από τις πιο δυνατές επευφημίες στην εκδήλωση ήταν για τους χιλιάδες εθελοντές, που παρουσίασαν ένα φιλόξενο πρόσωπο για τους επισκέπτες, σε μια πόλη που δεν φημίζεται για τις δημόσιες επιδείξεις συγκίνησης.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, περιστοιχισμένος από εθελοντές στην κατοικία του στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στρίτ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η επιτυχία των αθλητών της χώρας και οι έπαινοι των επισκεπτών από όλο τον κόσμο έδωσαν στη χώρα μια τεράστια ώθηση».

Υπενθυμίζεται ότι η διοργανώτρια χώρα κατετάγη στην τρίτη θέση του πίνακα μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ ήταν τρίτη και στους Παραολυμπιακούς πίσω από Κίνα και Ρωσία.

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης