Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται για ακόμη μία φορά οι Έλληνες φίλαθλοι, καθώς το πολύπαθο ελληνικό πρωτάθλημα διεκόπη (για πέμπτη φορά τα τελευταία χρόνια) επ’ αόριστον, μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Τούμπα.

Τα προηγούμενα 24ωρα η ένοπλη εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, που οδήγησε σε αναβολή το μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, αποτέλεσε μία από τις πρώτες ειδήσεις στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδιαφέρον, όμως, έχει να δούμε πώς ένας αγώνας, που λόγω της πρωτόδικης τιμωρίας του «Δικεφάλου» του Βορρά για τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ αναμενόταν να πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, εν τέλει διεξήχθη με κόσμο, με το παράδοξο αυτήν τη φορά να αποτελεί το γεγονός ότι δεν τινάχτηκε στον αέρα από κάποιους θερμόαιμους οπαδούς της ΠΑΕ αλλά από τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο αυτής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ Δημήτρης Σκουτέρης έβγαλε απόφαση μόλις λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή ενός μεγάλου ντέρμπι.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, λοιπόν, του ελληνικού ποδοσφαίρου απόφαση για την τύχη ενός τόσο σημαντικού ματς λαμβάνεται σε χρόνο ρεκόρ και μάλιστα μόλις λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του. Για πρώτη φορά, μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, λίγες ώρες μετά την εκδίκαση της έφεσηςΣυγκεκριμένα, στη 01.07 τα ξημερώματα της Κυριακής η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι δικαιώνει τον ΠΑΟΚ, του επιστρέφει πίσω τους τρεις βαθμούς που του είχαν αφαιρεθεί, ενώ παράλληλα αίρεται και η ποινή για την τιμωρία της έδρας της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πρώτη φορά στα χρονικά, λοιπόν, του ελληνικού ποδοσφαίρου απόφαση για την τύχη ενός τόσο σημαντικού ματς λαμβάνεται σε χρόνο ρεκόρ και μάλιστα μόλις λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του. Για πρώτη φορά, μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, λίγες ώρες μετά την εκδίκαση της έφεσης.

«Δεν θυμάμαι άλλη φορά να έχει γίνει εκδίκαση τέτοια ώρα βράδυ. Πάντως, σίγουρα μιλάμε για παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών. Δεν πρόκειται να βγει απόφαση την ίδια ημέρα. Αποκλείεται, αφού εκδικάζεται η έφεση την Παρασκευή. Αυτό το θεωρώ δεδομένο» διατεινόταν ο νομικός της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιώργος Παναγόπουλος και, απ’ ό,τι φαίνεται, διαψεύστηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

Είναι τόσο γρήγοροι στις αποφάσεις τους ο κ. Σκουτέρης και οι λοιποί δικαστικοί της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ; Μπορεί να είναι όντως, αλλά αυτό μένει να το διαπιστώσουμε και στις μελλοντικές αποφάσεις που θα πάρουν και για άλλες ομάδες.

Αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, πάντως, υποστηρίζουν ότι στον Σκουτέρη ασκήθηκαν πιέσεις και μάλιστα ασφυκτικές εν όψει της εκδίκασης της έφεσης για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, το οποίο τινάχτηκε στον αέρα, μετά το καρούλι ταμειακής που πετάχτηκε στον Γκαρθία.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς ένας δικαστής μπορεί να κρατήσει καθαρή την κρίση του χωρίς να επηρεάζεται, όταν στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2015 σε ημερίδα στις Σπέτσες ενώπιον συναδέλφων του δάκρυσε στο βήμα εκδήλωσης μετά την ομολογία του ότι απειλούν τη ζωή του ιδίου και της οικογένειάς του;

Είναι όντως έτσι τα πράγματα ή απλώς βρισκόμαστε μπροστά σε ακόμη ένα τερατώδες παραθεσμικό σύστημα διαπλοκής; Ποιος είναι ο κ. Σκουτέρης ο οποίος αποφασίζει κάτω από καθεστώς πιέσεων, μια από τον τάδε πρόεδρο ΠΑΕ και μία από τον δείνα μεγαλομέτοχο μιας ομάδας;

Μήπως εκεί στους θεσμούς απλώς αποφασίζουν χωρίς καν να δίνουν σημασία στους νόμους, στη δεοντολογία ή πιο απλά στην ίδια τη λογική;

Ποιος είναι ο κ. Σκουτέρης όστις στη 01.07 τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής αποφασίζει να ανοίξει τις πύλες της Τούμπας με διακύβευμα το ίδιο το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Κατά πόσο η κρίση ενός δικαστή που ομολογεί δημόσια ότι φοβάται μπορεί να μένει ανεπηρέαστη από τις όποιες πιέσεις μπορεί να υπάρχουν στην εκάστοτε υπόθεση; Πόσο ευάλωτος είναι;

Και δεν το λέμε εμείς αυτό, το δήλωσε η δικαστική ρεπόρτερ Μαίρη Μπενέα στην εκπομπή «Δίκη» στον ΣΚΑΪ του Κυριάκου Θωμαΐδη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχει ξαναγίνει δικαστής να βγαίνει στο βήμα και να βουρκώνει. Είχε εκφράσει φόβους για τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του, εξαιτίας απειλών που δεχόταν.

»Είναι απορίας άξιον, λοιπόν, πώς και γιατί έμεινε στη θέση του μετά απ’ όλα αυτά. Όλες οι αποφάσεις του τίθενται υπό αμφισβήτηση. Δεν γίνεται ένας δικαστής να φοβάται. Αν αυτό συμβαίνει, δεν πρέπει να βρίσκεται σε αυτήν τη θέση.

»Ο λαός που τον πληρώνει περιμένει απ’ αυτόν να είναι δίκαιος και η κρίση του τίθεται υπό αμφισβήτηση, αν ομολογεί δημοσίως ότι φοβάται». Αυτά ακούστηκαν δημόσια σε τηλεοπτική εκπομπή. Το ζήτημα είναι το τι δεν ακούστηκε και το τι δεν θα μάθουμε ποτέ.

Όπως οι σχέσεις μεταξύ των ισχυρών του ποδοσφαίρου και της Δικαιοσύνης. Γιατί, αν το ξεχάσατε, μιλάμε για δικαστικούς λειτουργούς των οποίων οι αποφάσεις αφορούν στην κοινωνία κι όχι στο οικογενειακό τους περιβάλλον και μόνον.

Πάντως, ενδιαφέρον έχει και η ιστορία που είχε οδηγήσει σε… επανάληψη την περυσινή εκδίκαση της έφεσης που είχαν καταθέσει ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για τα επεισόδια του τελικού κυπέλλου στον Βόλο.

Υπενθυμίζεται ότι τότε, αφού πρώτα έγινε η εκδίκαση, υπήρξε καταγγελία ότι μια από τους δικηγόρους που βρίσκονταν στο νομικό επιτελείο του ΠΑΟΚ εργαζόταν στην ίδια δικηγορική εταιρεία με τη σύζυγο του προέδρου της επιτροπής! Ναι, καλά διαβάσατε…

Μάλιστα, η συγκεκριμένη καταγγελία οδήγησε τον κ. Σκουτέρη να ζητήσει την εξαίρεσή του από την υπόθεση, με την επιτροπή να την εκδικάζει αναγκαστικά εκ νέου.

Στο παρελθόν, βέβαια, η Επιτροπή Εφέσεων επί ημερών Σκουτέρη έχει προκαλέσει απορίες, θυμηδία κι οργισμένες αντιδράσεις. Ωστόσο, αυτά έχουν χιλιογραφεί και έχουν καυτηριαστεί από τους παροικούντες τη δικαστική Ιερουσαλήμ.

Βρεθήκαμε, λοιπόν, εκεί που αρχίσαμε. Ποιος είναι ο κ. Σκουτέρης και ο κάθε κύριος Σκουτέρης που λόγω αξιώματος παίζει με θεσμούς και με την κοινωνία; Αν είναι αυτόφωτος, τότε ας ελεγχθεί.

Αν είναι ετερόφωτος, τότε ας τιμωρηθεί. Ένα είναι σίγουρο. Δεν μπορεί να παραμένει σε μία θέση που του δίνει το δικαίωμα να ενεργεί αυτοβούλως. Αρκετά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης