Προβάδισμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης της κανονικής περιόδου πήρε ο Ολυμπιακός, ο οποίος επικράτησε 65-61 του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, στο ντέρμπι της 12ης αγωνιστικής της Α1.

Οι «ερυθρόλευκοι» έσπασαν την παράδοση που τους ήθελε να φεύγουν με ήττα από το «άντρο» του Παναθηναϊκού και πήραν την πρώτη τους νίκη μετά από τις 17/2/2007, πετυχαίνοντας το 12 στα 12 στο φετινό… Μαραθώνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με σερί 4-0, με πρωταγωνιστή τον Μάικ Μπατίστ και ο Ολυμπιακός απάντησε με τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη. Μετά το μισό του πρώτου δεκαλέπτου οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο σκορ με τον Παναθηναϊκό να προηγείται 10-9. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τις δύο ομάδες ισόπαλες 18-18.

Στο ίδιο μοτίβο κύλησε και το δεύτερο δεκάλεπτο με τις δύο ομάδες να ξεφεύγουν στο σκορ εναλλάξ μέχρι και τρεις πόντους. Αέρα πέντε πόντων πήρε ο Παναθηναϊκός δύο λεπτά πριν την ολοκλήρωση της περιόδου, με δίποντο του Νίκολας το σκορ διαμορφώθηκε στο 34-29. Με τον Έρτσεγκ να παίρνει πάνω του τον Ολυμπιακό, οι Πειραιώτες ισοφάρισαν σε 34-34 και με καλάθι του Χαλπερίν το σκορ ημιχρόνου διαμορφώθηκε στο 36-34 υπέρ του Ολυμπιακού.

Στην τρίτη περίοδο ο Ολυμπιακός με τρίποντο του Τεόντοσιτς προηγήθηκε για πρώτη φορά με πέντε πόντους διαφορά (41-36). Εκεί, ο Νίκολας με πέντε συνεχόμενους πόντους έφερε το ματς και πάλι στα ίσια 41-41. Από εκεί και πέρα το ματς ήταν κλειστό, με τον Νίκολας να οδηγεί τον Παναθηναϊκό, αλλά τον Ολυμπιακό να συνεχίζει να προηγείται 51-49, χάρη στο τρίποντο του Χαλπερίν.

To ματς ήταν πραγματικό ντέρμπι και στο τελευταίο δεκάλεπτο και πέντε λεπτά πριν την ολοκλήρωση ο Παναθηναϊκός είχε… βραχεία κεφαλή με τον φωτεινό πίνακα του ΟΑΚΑ να δείχνει 54-53. Σε αυτό το σημείο στο γήπεδο έπεσε φωτοβολίδα και οι ομάδες μετά από προτροπή των διαιτητών κατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια.

Στο τελευταίο λεπτό ο Ολυμπιακός στάθηκε πιο μεστός και κατάφερε να ξεφύγει με έξι πόντους (64-58). Το μόνο που κατάφερε ο Παναθηναϊκός ήταν να μειώσει στο τελικό 65-61 με τρίποντο του Φώτση.

Τα δεκάλεπτα:
18-18, 34-36, 49-51, 61-65.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς):
Τέπιτς 2, Περπέρογλου 6, Μπατίστ 6, Φώτσης 9 (7 ριμπάουντ), Σάτο 13, Νίκολας 15 (1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 2, Βουγιούκας 5, Καλάθης 3 (1), Καϊμακόγλου, Ζούμπος.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς):
Παπαλουκάς 9, Νεστέροβιτς 17, Λούκας, Σπανούλης 4 (1), Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 8 (6 ριμπάουντ), Κέσελ, Μαυροκεφαλίδης 2, Χαλπερίν 5 (1), Παπανικολάου, Έρτσεγκ 10, Τεόντοσιτς 10 (2).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 12η αγωνιστική:
Άρης-Πανιώνιος 84-89
Ηρακλής-Ίκαρος Καλλιθέας 78-64
Καβάλα-Πανελλήνιος 81-70
Κολοσσός Ρόδου-ΠΑΟΚ 71-66
Περιστέρι-Ηλυσιακός 68-61
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 61-65
ΑΕΚ-Μαρούσι 19/1

Βαθμολογία (σε 12 αγώνες)

1. Ολυμπιακός 24
2. Παναθηναϊκός 23
3. Καβάλα 19
. Κολοσσός Ρόδου 19
. Άρης 19
6. ΠΑΟΚ 18
. Περιστέρι 18
8. Ίκαρος Καλλιθέας 17
. Μαρούσι 17 -11αγ.
. Πανιώνιος 17
11. Πανελλήνιος 15
. ΑΕΚ 15 -11αγ.
. Ηρακλής 15
14. Ηλυσιακός 13

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Ντούσαν Ίβκοβιτς: «Για μας είναι η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη. Τέτοια παιχνίδια δεν προσφέρουν θέαμα. Ήταν ένα πολύ σκληρό ματς, όπου εμείς είχαμε συγκέντρωση. Σε κάποιο σημείο χάσαμε τη συγκέντρωσή μας, σουτάραμε τέσσερα συνεχή τρίποντα κι ευτυχώς με τύχη γυρίσαμε το ματς στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου. Η ομάδα κατάλαβε και πίστευε πως μπορούσε να κερδίσει. Χωρίς κανέναν λόγο σουτάραμε 4/23 τρίποντα. Είχαμε καλό έλεγχο παιχνιδιού όμως, κάναμε μόνο έντεκα λάθη. Είχαμε δει ότι στα προηγούμενα παιχνίδια δεν έφταιγε τόσο η άμυνα, όσο τα εύκολα καλάθια που δίναμε στον αντίπαλο από τα λάθη μας. Πιστεύω πως με τη βοήθεια του κόσμου μας θα τα πάμε καλά στο Top 16 της Ευρωλίγκας και θα παίξουμε καλό μπάσκετ. Η ομάδα έδειξε ψυχραιμία στα τελευταία λεπτά, όπου κορυφαίοι ήταν ο Νεστέροβιτς και ο Βασιλόπουλος. Ο Κέσελ είχε έναν τραυματισμό και αποφάσισα να μην παίξει, ενώ ο Χαλπερίν πιστεύω πως φέτος θα μας βοηθήσει. Ξεκίνησε παίζοντας μόνο στην Ευρώπη, αλλά τώρα παίζει και στο πρωτάθλημα. Μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερος».

Ζέλικο Ομπράντοβιτς:
«Πρώτα να συγχαρώ τον Ολυμπιακό, γιατί άξιζε να κερδίσει. Έπαιξε πολύ έξυπνα σε άμυνα κι επίθεση στα τελευταία τρία λεπτά, γι’ αυτό και πήρε τη νίκη. Ήταν ένα παιχνίδι για το οποίο πολλές φορές το συζητούν πριν αρχίσει η σεζόν. Εμείς ήμασταν νευρικοί κι αυτό είναι ένας από τους λόγους της ήττας. Είχαμε 74 κατοχές έναντι 73, αλλά είχαμε μεγάλη αστοχία. Ήμασταν άστοχοι λόγω της καλής άμυνας στο “1 εναντίον 1” του αντιπάλου στο λόου ποστ. Επίσης γιατί ήμασταν νευρικοί, δεν διαβάζαμε την άμυνα για να σουτάρουμε από καλύτερη θέση. Πιστεύω πως ομαδικά παίξαμε καλή άμυνα, αλλά δεχθήκαμε και… φθηνά καλάθια. Στα τελευταία δύο λεπτά δεχθήκαμε δύο εύκολα λέι απ. Μία ομάδα με την εμπειρία μας πρέπει να αντιδράσει διαφορετικά. Συγχαρητήρια και πάλι στον Ολυμπιακό. Είμαι περήφανος για την ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ. Απόψε έδωσαν παράδειγμα σε όλους στην Ελλάδα. Πριν από το τζάμπολ ο διαιτητής Σχινάς μας είπε ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι θα πρέπει να αποχωρήσουμε κι αυτό κάναμε. Αυτό είναι καλό. Παράδειγμα για όλους. Θα παρακολουθήσω τι συμβαίνει και στα υπόλοιπα παιχνίδια. Παρότι χάσαμε ο κόσμος σεβάστηκε τους παίκτες του Ολυμπιακού κι εμείς δεχθήκαμε τις αποφάσεις των διαιτητών. Καμία σχέση με πέρυσι. Κανείς δεν ξεχνά τι έγινε πέρυσι. Αν αυτό είναι το σωστό παράδειγμα, ας το ακολουθήσουν. Συγχαρητήρια για την ατμόσφαιρα».

Θοδωρής Παπαλουκάς:
«Ήταν ένα παιχνίδι, στο οποίο δεν είχαμε να χάσουμε τίποτα. Παίξαμε πολύ έξυπνα, ξέραμε που θα στοχεύαμε, κάναμε πολύ λίγα λάθη, είχαμε παραπάνω ασίστ κάτι που θέλαμε από την αρχή του αγώνα και δείξαμε χαρακτήρα. Σε ένα γήπεδο όπου πολλές φορές είχαμε προβλήματα καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και κερδίσαμε δίκαια. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Παίξαμε πιο μυαλωμένα, κοντρολάραμε το παιχνίδι του Παναθηναϊκού, δεν του επιτρέψαμε να πετύχει εύκολα καλάθια, αφού περιορίσαμε τα λάθη μας. Αυτή η νίκη είναι πολύ σημαντική για τη συνέχεια, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Έχουμε μία πολύ δύσκολη συνέχεια. Θα φέρει τον κόσμο πιο κοντά μας. Μετά την τιμωρία θέλουμε να μας στηρίξει στη δύσκολη προσπάθεια που κάνουμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης