Παναθηναϊκός: «Πόρτα» της ΕΕΑ στον πρίγκιπα Σουλτάν

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011, 19:17
Παναθηναϊκός: «Πόρτα» της ΕΕΑ στον πρίγκιπα Σουλτάν
«Φρένο» στα πλάνα του πρίγκιπα Αλ Σαούντ για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός βάζει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα το μέλος της ΕΕΑ, Παναγιώτης Περάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε ότι είναι νομικά αδύνατη είναι η μεταβίβαση των μετοχών των «πράσινων» στον Σαουδάραβα, ο οποίος μπορεί να γίνει το νέο αφεντικό του τριφυλλιού μόνο «εάν έχει ιθαγένεια από κάποια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναλυτικά όσα είπε στον «NOVAΣπορ FM 94,6»:

Για το αν μπορεί ο Σαουδάραβας πρίγκιπας να πάρει τις μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Η απάντηση είναι όχι. Δεν είναι κάτι περίπλοκο. Δε θέλει κάποια ειδική γνώμη. Είναι ξεκάθαρο και πολύ φανερό στο νόμο».

Για τα όσα υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του πρίγκιπα ότι έχει βρεθεί τρόπος για την έγκριση της ΕΕΑ: «Αυτό που με προβληματίζει όταν ακούω αυτά είναι η σοβαρότητα των προτάσεων. Αν κάποιος θέλει στα αλήθεια να βάλει τόσα πολλά εκατομμύρια ευρώ, υποθέτω ότι πρώτα πρέπει να έχει δει εάν γίνεται. Αν θέλει να την κάνει και να μην είναι νόμιμη είναι άλλο θέμα.

Σαν φυσικό πρόσωπο με μετοχές κάτω του 10% δεν χρειάζεται άδεια. Εκτός κι αν είναι πολλά φυσικά πρόσωπα που λειτουργούν σαν μια ομάδα, που έχουν αποφασίσει να ασκήσουν μαζί τη διοίκηση, οπότε θέλουν την άδεια τότε της Επιτροπής»

Για το αν μπορούν το σύνολο των μετοχών να το «σπάσουν» σε τμήματα του 7% και να περάσει έτσι την έγκριση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού: «Δεν μπορεί, ούτε τότε. Νομίζω ότι παλιότερα υπήρξε άλλη μια τέτοια περίπτωση με την ΠΑΕ Άρης. Είχαν μαζευτεί κάποιοι, υποτίθεται ο καθένας από ένα μονοψήφιο ποσοστό στα χέρια του, και ήθελαν να πάρουν τον Άρη. Πίσω τους κρυβόταν κάποιος άλλος. Τελικά, βάσει και της λογικής που σας είπα δεν τους επετράπη να πάρουν μετοχές.

Κάτι αντίστοιχο, αυτές τις ημέρες, γίνεται και με μια άλλη ομάδα, αλλά δεν είναι του παρόντος. Πάντως, αν κάποιος έχει ελληνική ή ιθαγένεια άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι 10% δεν υπάρχει πρόβλημα να πάρει μετοχές και δεν χρειάζεται άδεια.

Αν είναι εταιρεία ή νομικό πρόσωπο χρειάζεται άδεια οποιοδήποτε ποσοστό και να έχει. Από 10% και πάνω χρειάζονται άδεια και φυσικά πρόσωπα.  Δεν μπορεί ένας Σαουδάραβας ή μια εταιρεία Σαουδικής Αραβίας, αλλά ούτε μια ευρωπαϊκή εταιρεία που μέτοχος θα είναι Σαουδάραβας».

Για το ενδεχόμενο να εμφανιστεί ο Βλάσης Τσάκας σαν μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με 54% μέσα από τη συμμετοχή του σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου: «Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα αυτή από το Νόμο να ψάξει να βρει την προέλευση των χρημάτων. Οποιασδήποτε χρηματικής καταβολής, είτε μεταβίβασης, είτε αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η Επιτροπή έχει την δυνατότητα να ερευνήσει την προέλευση των χρημάτων.

Κι επίσης έχει την δυνατότητα από το Νόμο, αν δεν δικαιολογεί με νόμιμο τρόπο την προέλευση των χρημάτων αυτών να μην χορηγεί άδεια ή να ανακαλεί. Ακόμη μπορεί να συντάσσει εκθέσεις που να μπορούν να έχουν κακές συνέπειες για την ομάδα. Αν κάποιος πάει να κάνει κάτι τέτοιο και να βρεθεί ακάλυπτος, η ομάδα μπορεί ακόμη και να πέσει κατηγορία. Μέχρι το τελευταίο φυσικό πρόσωπο πρέπει να είναι ευρωπαίος πολίτης. Αν ο πρίγκιπας όμως έχει μια ευρωπαϊκή ιθαγένεια τότε, ναι το συζητάμε».

Για το αν κάποιος που ενδιαφέρεται για την απόκτηση μετοχών έχει απευθυνθεί στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού: «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν έχει έρθει κανείς».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011, 20:26