Χωρίς ενστάσεις πέρασε η νέα σύνθεση της ΕΕΑ από τη Βουλή

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021, 16:56
Χωρίς ενστάσεις πέρασε η νέα σύνθεση της ΕΕΑ από τη Βουλή

Τη θετική γνώμη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξασφάλισε η πρόταση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, για τη νέα σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν, μετά την ψήφιση του νόμου 4809/2021, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδρίασε, ακροάστηκε τα 14 προτεινόμενα μέλη (επτά τακτικά και επτά αναπληρωματικά) της εισήγησης του υφυπουργού Αθλητισμού και κατά πλειοψηφία διατύπωσε τη θετική της γνώμη.

Υπέρ ψήφισε η ΝΔ και «παρών» ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι διαφωνεί συνολικά με το θεσμικό πλαίσιο κι όχι με την προτεινόμενη σύνθεση, τα πρόσωπα της οποίας τιμά.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Αθλητισμού, δεν εκφράστηκε από καμία πλευρά οτιδήποτε αρνητικό σε σχέση με τα πρόσωπα που προτάθηκαν για να στελεχώσουν την ΕΕΑ.

«Χαίρομαι που δεν υπήρξε η παραμικρή ένσταση από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς για οποιοδήποτε προτεινόμενο πρόσωπο σήμερα για τη νέα σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού» τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης και υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Κοινοβούλιο, πως «χαίρομαι επιπλέον που όλα πλέον γίνονται στο φως, εδώ στη Βουλή. Με τον πρόσφατο νόμο μας, τον περασμένο Ιούνιο, ενισχύσαμε και θωρακίσαμε την Επιτροπή και τα μέλη της με εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας, ανάλογες με αυτές των Ανεξαρτήτων Αρχών. Η λαμπρή διαδρομή και των 14 προτεινόμενων, τα πλούσια βιογραφικά τους και η άμεμπτη διαδρομή τους προσδίδουν περαιτέρω λάμψη στην ήδη αναβαθμισμένη ΕΕΑ».

Στις τοποθετήσεις τους, όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων επισήμαναν τις παθογένειες που ταλανίζουν τον επαγγελματικό μας αθλητισμό, κατέθεσαν τον προβληματισμό τους ιδιαίτερα για τα τεκταινόμενα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και προτάθηκε μια ακόμα συζήτηση στη Βουλή για όλα αυτά, πέραν εκείνης που είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του κ. Αυγενάκη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στις 7 Ιουλίου, για την Ολιστική Μελέτη.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αποδέχθηκε ασμένως την πρόταση και σημείωσε ότι «η αθλητική μεταρρύθμιση δεν σταματά, καθώς έπειτα από τέσσερα νομοσχέδια τα τελευταία δύο χρόνια, ήδη το 5ο βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση και κατόπιν θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή».

Στη νέα σύνθεση της ΕΕΑ, η οποία θα έχει τετραετή θητεία, πρόεδρος παραμένει ο Νικόλαος Τζουλάκης, συνταξιούχος ανώτερος δικαστικός λειτουργός, με αναπληρωτή τον Χρήστο Κουμπή, συνταξιούχο ανώτατο δικαστικό λειτουργό. Αντιπρόεδρος τοποθετείται η Αριστέα Σινανιώτη, καθηγήτρια του εμπορικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, με αναπληρωτή τον Χαράλαμπο Τσιλιώτη, επίκουρο καθηγητή του συνταγματικού δικαίου, του δημόσιου διεθνούς Δικαίου και του δικαίου της ευρωπαϊκής ένωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Τα μέλη της νέας ΕΕΑ είναι τα εξής:

* Σπυρίδων Τσαντίνης, με αναπληρωτή τον Χρήστο Καπετάνο, αμφότεροι δικηγόροι παρ' Αρείω Πάγω με εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα δικαίου εταιρειών.

* Νικόλαος Γερακάρης, με αναπληρώτρια την Ευαγγελία Παπανδρέου, αμφότεροι δικηγόροι παρ' Αρείω Πάγω με εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα αθλητικού δικαίου.

* Ηλίας Αρκούδης, με αναπληρωτή τον Ιωάννη Πανόπουλο, αμφότεροι πτυχιούχοι οικονομικής κατεύθυνσης και κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος οικονομολόγου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

* Ιωάννης Ράλλης, συνταξιούχος ιδιωτικού τομέα, πρώην διεθνής διαιτητής καλαθοσφαίρισης, με αναπληρωτή τον Ιωάννη Μπατσίλα, δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω με εμπειρία στον χώρο του αθλητισμού.

* Μιχαήλ Κουρέτας, εν ενεργεία διεθνής διαιτητής υδατοσφαίρισης, με αναπληρωτή τον Εμμανουήλ Μίαρη, δικηγόρο και πρώην διαιτητή ποδοσφαίρου.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021, 16:59