Μια καλή ευκαιρία για να κλείσει ευχάριστα τη φετινή χρονιά είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό, σύμφωνα με το Στράτο Περπέρογλου. Ο Έλληνας φόργουορντ τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ πως οι «πράσινοι» θα πρέπει να πάρουν το πρωτάθλημα με «νύχια και με δόντια».

Η συνέντευξη:

– Αν ο Παναθηναϊκός πάρει το πρωτάθλημα, με μόλις έναν τίτλο φέτος η χρονιά κρίνεται επιτυχημένη ή αποτυχημένη;
Πιστεύω ότι με έναν τίτλο η χρονιά θα κλείσει ευχάριστα. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός διεκδικεί κάθε χρόνο και τους τρεις τίτλους και ήδη έχουμε χάσει τους δύο. Προσωπικά πιστεύω ότι αν και θα είναι ευχάριστο να κλείσει η αγωνιστική περίοδος με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, σίγουρα θα μπορούσαμε να είχαμε πάει αρκετά καλύτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Πες μια καλή-ψεύτικη δικαιολογία για την οποία πιστεύεις πως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα μπορούσε να συγχωρέσει έναν παίκτη σε περίπτωση αργοπορίας στην προπόνηση.
Σε ό,τι αφορά μια… αληθινή δικαιολογία, σίγουρα θα συγχωρέσει μια αργοπορία αν υπάρχει κάποιο οικογενειακό θέμα. Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι κάποιος θα έλεγε ψέματα για μια ενδεχόμενη αργοπορία του. Από την άλλη, δεν έχει τύχει και να αργήσει κανένας μέχρι τώρα, τουλάχιστον φέτος.

– Έχουν γραφτεί τόσα και τόσα για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Δεν θα σε ρωτήσω τι γνώμη σου, τι προπονητής είναι και τα γνωστά… Θα σου ζητήσω να θυμηθείς μία φορά που σου φώναξε για κάτι, μία φορά που σου είπε κάτι και σε «ταρακούνησε», που σου έχει μείνει ακόμα χαραγμένη στο μυαλό.
Ναι… Και ήταν την πρώτη μου χρονιά στον Παναθηναϊκό. Με είχε βάλει σε ένα παιχνίδι, όταν ακόμη δεν έπαιζα πολύ. Ήταν ένα παιχνίδι που είχε ήδη κριθεί και κάποια στιγμή στα τελευταία λεπτά έκανα ένα σουτ που ήταν άστοχο. Την επόμενη μέρα στο βίντεο, είδαμε και αυτή τη φάση και μου λέει “θα πρέπει να πας να κάνεις 1.000 σουτ, ώστε την επόμενη φορά, αυτό το σουτ να βρει το στόχο”. Νομίζω ότι εκείνη τη στιγμή κατάλαβα τι πρέπει να γίνει, τι πρέπει να κάνω, τι σημαίνει το ότι ήμουν στον Παναθηναϊκό. Ότι πάνω από όλα σημαίνει δουλειά.

– Ο Παναθηναϊκός δεν έχει αποκτήσει ξένο παίκτη για τη θέση “3” τα τελευταία χρόνια. Αυτή η απόφαση έχει ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου και σε έχει βοηθήσει να αποδώσεις καλύτερα;
Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως αποτελεί μεγάλη τιμή, αλλά και ευθύνη αυτό που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια. Πέρυσι πήγαμε πολύ καλά πήραμε τρεις τίτλους, κι εγώ αισθανόμουν πιο έτοιμος σε σχέση με την πρώτη χρονιά. Και φέτος με εμπιστεύθηκε και πάλι η ομάδα, κάτι που μου έδωσε ακόμη περισσότερο αυτοπεποίθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ποια είναι για εσένα η πιο ευχάριστη στιγμή της δύσκολης φετινής σεζόν;
Είναι ξεκάθαρο για όλους νομίζω: η μέρα που ήρθε ο κόσμος στο γήπεδο, στην προπόνηση. Η στήριξη του κόσμου όταν είχαμε τα αρνητικά αποτελέσματα, που ήρθε στα αποδυτήρια για να δείξει τη στήριξη και την αγάπη που έχει γι’ αυτή την ομάδα. Πιστεύω ότι ήταν μεγάλη τιμή για την ομάδα, γιατί με την κίνησή τους αυτή οι φίλαθλοι έδειξαν ότι αναγνωρίζουν ότι έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια.

– Τι διαφορετικό πρέπει να παρουσιάσει ο Παναθηναϊκός, συγκριτικά με το Κύπελλο και την Ευρωλίγκα, ώστε να φθάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, που είναι και ο μόνος στόχος που του έχει απομείνει;
Ήδη έχουμε αρχίσει και βρίσκουμε ρυθμό. Νομίζω ότι ήταν το βασικό που μας έλειπε. Πιστεύω ότι οι τραυματισμοί, χωρίς να είναι ή να αναζητάμε δικαιολογία, ήταν το μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Δεν μας έχουν επιτρέψει να βρούμε ρυθμό. Έχουμε ακόμη κάποιες απουσίες, αλλά με έναν αγώνα την εβδομάδα αυτό το διάστημα, έχουμε και τη δυνατότητα να δουλέψουμε καλύτερα. Θα πρέπει να είμαστε όμως και πιο αποφασιστικοί και να βγάλουμε αυτό που κάνουμε στην προπόνηση και στους αγώνες.

– Δίνει επιπλέον κίνητρο στους παίκτες του Παναθηναϊκού η αμφισβήτηση για το αν μπορούν φέτος να κατακτήσουν τίτλο;
Σίγουρα είναι μεγάλο κίνητρο. Όλα όσα ακούγονται για κορεσμό, για την ενίσχυση του Ολυμπιακού και άλλα παρόμοια, μας δίνουν έξτρα κίνητρο. Θέλουμε η χρονιά να κλείσει με έναν τίτλο, με ευχάριστο τρόπο.

– Τι έφταιξε και ο Παναθηναϊκός βγήκε εκτός Ευρωλίγκας τόσο νωρίς;
Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, Δεν σου εγγυάται κανείς ότι θα κατακτάς όλους τους τίτλους κάθε χρόνια. Για μένα φέτος έχει παίξει ρόλο η κατάσταση στην οποία βρισκόταν η ομάδα με τόσους τραυματισμούς τη δεδομένη χρονική στιγμή που κρίθηκαν πράγματα.

– Εκτός από το πλεονέκτημα έδρας σε πιθανούς τελικούς με τον Ολυμπιακό, τι άλλο θα «απαιτηθεί» για την κατάκτηση του πρωταθλήματος;
Πιστεύω ότι η έδρα είναι μεγάλο συν για τους τελικούς. Ειδικά στην Ελλάδα. Κανείς δεν θα μας δώσει όμως το πρωτάθλημα λόγω έδρας. Το ζητούμενο είναι να παίξουμε καλά και όχι μόνο. Θα πρέπει να παίξουμε με πάθος. Μας έχει μείνει μόνος ένας στόχος και θα πρέπει να παλέψουμε με νύχια και δόντια για να τον κατακτήσουμε.

– Μέχρι και πέρυσι ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ ήταν αυτός που έφερνε τίτλους στο σωματείο… Φέτος τα πράγματα έχουν αλλάξει λίγο… Οι επιτυχίες του ποδοσφαίρου σας… αγχώνουν καθόλου ενόψει των τελικών των πλέι οφ;
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια τέτοια σχέση. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού αγαπά την ομάδα μπάσκετ και αυτή έχει προσφέρει πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Χαιρόμαστε με τις επιτυχίες που φέρνει το ποδόσφαιρο, αλλά και τα άλλα τμήματα του συλλόγου, όπως πιστεύω ότι χαίρονται και αυτοί με ότι επιτυχίες φέρνει το μπάσκετ.

– Πόσο επικίνδυνο είναι ότι ο Παναθηναϊκός μέχρι τους τελικούς θα έχει δώσει ελάχιστα δυνατά παιχνίδια;
Σίγουρα ένα πρόβλημα… Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να παίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο σοβαρά ως τους τελικούς που θεωρητικά θα είναι με τον Ολυμπιακό. Πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καταλληλότερα και να βρούμε το ρυθμό μας μέσα από αυτά τα παιχνίδια.

– Η κατάκτηση του πρωταθλήματος θα ισοδυναμεί με το καλύτερο φινάλε στη χρονιά;
Σίγουρα! Θέλουμε τον τίτλο. Είναι ο δρόμος και ο τρόπος για να κλείσει θετικά η χρονιά, για να γραφτεί ένα καλύτερο φινάλε.

– Πόσο άχαρη -για να μην πούμε ξενέρωτη- είναι η συγκεκριμένη περίοδος για τον Παναθηναϊκό; Χωρίς πλέι οφ και κατ’ επέκταση Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας.
Σίγουρα είναι κάτι που δεν είναι πολύ ευχάριστο να έχεις ένα παιχνίδι την εβδομάδα περνάει πιο δύσκολα ο καιρός μόνο με προπονήσεις και είναι αρκετά δυσάρεστο. Δεν νομίζω να χαίρεται κανείς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

– Ποιος από τους δύο χαμένους στόχους σε «πόνεσε» περισσότερο, το Κύπελλο ή η Ευρωλίγκα;
Το Κύπελλο ήταν ένας τίτλος που χάθηκε και σίγουρα ενοχλεί. Προσωπικά μου στοίχισε περισσότερο η Ευρωλίγκα, θα ήθελα να συνεχίσουμε στη διοργάνωση, γιατί βλέποντας και τις ομάδες που έχουν προκριθεί, θα μπορούσαμε να είχαμε πάει πολύ καλύτερα.

– Πώς αισθάνεσαι με τη σεναριολογία που υπάρχει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, -κυρίως από τον Tύπο και τον κόσμο, βέβαια- ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάρει τριάρι;
Αυτά τα λένε δύο χρόνια. Και τριάρι να πάρει ο Παναθηναϊκός, ο καθένας κάνει τη δουλειά του μπαίνοντας στο γήπεδο. Κι εγώ θα προσπαθήσω για το καλύτερο, θα προσπαθήσω να συνεχίσω να βοηθάω την ομάδα να κατακτήσει τους στόχους της, όπως έκανα και τα πρώτα τρία χρόνια στην ομάδα.

– Πέρα από τους τίτλους, τι άλλο θεωρείς ότι έχεις κερδίσει από την παρουσία σου στον Παναθηναϊκό;
Φίλους! Μέσα στην ομάδα, αφού υπάρχουν πολύ καλά παιδιά. Αλλά και έξω από αυτήν. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που έχει φιλάθλους σε όλη την Ελλάδα. Είναι απίστευτη εμπειρία, εκπληκτικό συναίσθημα να εισπράττεις όλη αυτή την αγάπη, να σε σταματάνε στο δρόμο και να σου λένε τόσα καλά πράγματα.

– Το πρωτάθλημα είναι ο μοναδικός στόχος που απέμεινε να διεκδικήσει ο Παναθηναϊκός. Με αυτές τις συνθήκες, αποκτήσατε ξαφνικά κίνητρο, για να τα δώσετε όλα στα πλέι οφ. Γιατί η αλήθεια, είναι, πως και φέτος ακούστηκε η λέξη κορεσμός για τη συγκεκριμένη ομάδα.
Όσο παίζεις μπάσκετ δεν υπάρχει λέξη κορεσμός. Κάθε αθλητής αυτό που θέλει είναι να κατακτά τα πάντα. Σίγουρα υπάρχει κάποια στιγμή σωματική κούραση, αλλά η κατάκτηση ενός τίτλου, απλά σου ανοίγει την όρεξη να κατακτήσεις περισσότερους. Το μόνο που μπορεί να πεις λόγω ηλικίας ή συνεχούς δουλειάς, ότι μπορεί να υπάρξει κάποια στιγμή σωματική κούραση. Σε ότι αφορά τη θέληση για τίτλους όλοι θέλουν τίτλους. Δεν υπάρχει η λέξη κορεσμός, δεν χωράει στον πρωταθλητισμό.

– Τώρα που τα πράγματα έχουν ηρεμήσει μετά τον αποκλεισμό από την Ευρωλίγκα και την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου από τον Ολυμπιακό, η ομάδα βρίσκει το ρυθμό της; Γίνεται παραπάνω δουλειά στο ΟΑΚΑ, όσο ο αιώνιος αντίπαλος ξοδεύει ενέργεια στην Ευρωλίγκα;
Έχουμε ξεκινήσει μια μίνι προετοιμασία. Έχουμε βγει ακόμη και στον στίβο και κάνουμε δουλειά. Ο στόχος είναι να είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα για τα παιχνίδια, ώστε να πετύχουμε το στόχο μας. Γίνεται καλή δουλειά και το βασικό ζητούμενο για εμάς είναι να είμαστε όλοι υγιείς ως το φινάλε.

– Πόσο εύκολο είναι για μια ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας όταν δεν υπάρχει πια η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα;
Πιστεύω ότι το τεχνικό επιτελείο είναι αρκετά έμπειρο ώστε να ξέρει τι πρέπει να γίνει, ώστε να κρατήσει την ομάδα φρέσκια και έτοιμη για αυτά τα παιχνίδια του πρωταθλήματος που έπονται. Είτε άμεσα στην κανονική περίοδο, είτε στη συνέχεια στα πλέι οφ.

– Με δεδομένη την απώλεια των δύο πρώτων στόχων, δηλαδή της Ευρωλίγκας και του Κυπέλλου, πόσο επιπρόσθετο άγχος υπάρχει για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, προκειμένου να μην ολοκληρωθεί η χρονιά χωρίς ένα τίτλο στην τροπαιοθήκη σας;
Το άγχος όταν κάνεις πρωταθλητισμό είναι δεδομένο. Είναι θεμιτό να υπάρχει κάποιο άγχος, γιατί αυτό σε φέρνει σε εγρήγορση. Απλά προετοιμάζεσαι κατάλληλα. Θέλουμε τον τελευταίο τίτλο της χρονιάς. Άλλωστε η ομάδα έχει μάθει να παίζει με άγχος και πίεση.

– Πόσο πιο “φρέσκος” θα παρουσιαστεί ο Παναθηναϊκός στα πλέι οφ, δεδομένου ότι προετοιμάζεται τον τελευταίο μήνα αποκλειστικά για το πρωτάθλημα;
Γι’ αυτό κάνουμε προετοιμασία. Υπάρχει ένα πλάνο, δουλεύουμε βάσει αυτού και πιστεύω ότι θα παρουσιαστούμε όπως πρέπει.

– Ποιο θεωρείς ότι ήταν το κομβικό σημείο που στοίχισε τόσο ακριβά στην ομάδα, ώστε να χάσει δύο από τους εφετινούς στόχους της μέσα σε μια εβδομάδα;
Δεν ξέρω αν υπάρχει κομβικό σημείο ή… στοιχείο. Πιστεύω ότι οι τραυματισμοί ήταν το στοιχείο μας εμπόδισε να δουλέψουμε και κατά συνέπεια να αγωνιστούμε όπως θα μπορούσαμε. Αν δεν κάνω λάθος, νομίζω ότι μόνο ένας παίκτης από τους 15 δεν είχε τραυματισμό και έχει δώσει το “παρών” σε όλους τους αγώνες φέτος!

– Βλέπετε το πρωτάθλημα ως «εξιλέωση» για τον χαμένο τελικό Κυπέλλου και τον αποκλεισμό στην Ευρωλίγκα ή έχετε αποβάλει κάθε επιπλέον άγχος ξεχνώντας ο, τι έχει προηγηθεί;
Σίγουρα! Θέλουμε τον τίτλο… Θέλουμε το πρωτάθλημα.

– Στην τρίτη σου σεζόν στον Παναθηναϊκό πόσο καλύτερος παίκτης έχεις γίνει και αν πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι που δεν βελτίωσες.
Έχω βελτιωθεί σε κάποια πράγματα, αλλά θα πρέπει να δουλέψω αρκετά με την μπάλα, να μπορώ να χειρίζομαι καλύτερα την μπάλα.

– Ο γάμος σου άλλαξε τη ζωή σου; Σε έχει βοηθήσει επαγγελματικά;
Πέρα από κάθε τίτλο, πρωτάθλημα, Ευρωλίγκα, Κύπελλο, ήταν η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μου. Μου έδωσε ηρεμία, έχω τον άνθρωπό μου δίπλα μου και μόνο θετικά μπορεί να βοηθήσει πιστεύω έναν αθλητή αυτή η κατάσταση. Ειδικά με τη ζωή μου κάνει αν κάνει πρωταθλητισμό.

– Ο αποκλεισμός από την Ευρωλίγκα και η απώλεια του Κυπέλλου αποτελεί έξτρα κίνητρο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος;
Κίνητρο υπάρχει πάντα. Το ότι το πρωτάθλημα είναι ο τελευταίος στόχος που μας έχει απομείνει σίγουρα κάνει το κίνητρο ακόμη μεγαλύτερο.

– Ο Παναθηναϊκός στα τελευταία παιχνίδια εμφανίζεται βελτιωμένος. Τι άλλαξε μετά την άσχημη περίοδο που πέρασε η ομάδα σου;
Έχει απομείνει πλέον ένας μόνο στόχος. Προσπαθούμε να δουλέψουμε περισσότερο. Όταν έχεις έναν τελευταίο στόχο δουλεύεις για να βελτιωθείς όσο μπορείς περισσότερο και σίγουρα είμαστε πιο ήρεμοι. Το έχουμε πάρει απόφαση και προετοιμαζόμαστε. Και σίγουρα έχει παίξει το δικό του ρόλο το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν λιγότεροι τραυματίες, λιγότερες απουσίες καθημερινά στην προπόνηση.

– Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ κοντά στο ρεκόρ με τη μία μόλις ήττα στο πρωτάθλημα και στην και επίσημα πρωτιά στην κανονική περίοδο. Τι πιστεύεις πως έφταιξε και είχατε φέτος τόσο αντίθετη πορεία στην Α1 και την Ευρωλίγκα;
Θα πως και πάλι για τους τραυματισμούς. Στο πλέον καθοριστικό διάστημα της χρονιάς φέτος, δεν ήμασταν σε καλή κατάσταση, εξαιτίας των απουσιών. Δεν είχαμε καταφέρει να βρούμε ρυθμό. Πέρυσι στην αντίστοιχη περίοδο ίσως και να παίξαμε το καλύτερο μπάσκετ που θα μπορούσαμε. Αργήσαμε λίγο, βγήκαμε εκτός στόχων.

– Τι πρέπει να βελτιώσει η ομάδα σου για να παρουσιαστεί καλύτερη από την εικόνα που είχε το μήνα Φεβρουάριο;
Θα πρέπει να παίξουμε με περισσότερη αυτοπεποίθηση, να έχει ο καθένας το ρόλο του και να ακούμε τις εντολές του προπονητή, του τεχνικού επιτελείου. Και να βάλουμε αυτά τα ελεύθερα σουτ, που μας στοίχισαν αρκετά φέτος!

– Ποια είναι η άποψή σου για το γενικότερο επίπεδο, μπασκετικά, του φετινού πρωταθλήματος, αλλά και πιο ειδικά, στο επίπεδο του θεάματος και του σασπένς για τον μέσο έλληνα φίλαθλο;
Υπάρχει απόσταση όπως κάθε χρόνο από τις δύο πρώτες θέσεις στις υπόλοιπες. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι πιο μπροστά σε σχέση με τις άλλες ομάδες. Από εκεί και πέρα, όμως, γίνονται μάχες. Στην ουρά γίνεται μεγάλη μάχη για την παραμονή, ενώ το πρωτάθλημα είναι αρκετά ανταγωνιστικό και από την τρίτη θέση και κάτω. Οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να κερδίσει την άλλη. Πιστεύω ότι αγωνιστικά το πρωτάθλημα βρίσκεται σε αρκετά καλό σημείο, ενώ και σε θέαμα πιστεύω ότι τα πράγματα είναι καλύτερα.

– Γιατί δεν κάνετε, οι έλληνες παίκτες, πράξη τα όσα έχετε τονίσει μέσω συνεντεύξεων Τύπου του ΠΣΑΚ και δηλώσεων σας περί αποχώρησης απ’ το γήπεδο όταν συμβαίνουν πράξεις βίας στις κερκίδες την ώρα του αγώνα ή πριν το τζάμπολ;
Γιατί μια τέτοια κίνηση είναι αρκετά δύσκολη στην πράξη της. Πρέπει να είναι συντονισμένη και να συμφωνούν οι δύο ομάδες. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης ανήκει σε εμάς και δεν το αρνούμαστε. Από την άλλη ίσως να είναι και λίγο ρομαντικό να πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα από μόνοι μας. Κάποια πράγματα σίγουρα μπορούμε να κάνουμε, αλλά πιστεύω ότι το πιο βασικό είναι να οι αποφάσεις, οι κανόνες να τηρούνται μέχρι το τέλος χωρίς παραθυράκι.

– Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν τόσο ισχυρός φέτος ή πλήρωσε την κακή φόρμα σε φάσεις που κρίθηκε το Κύπελλο και η πρόκριση στην Ευρωλίγκα;
Το ρόστερ είναι περίπου το ίδιο. Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ρόστερ. Δεν βρεθήκαμε σε καλή κατάσταση σε μια καθοριστική περίοδο και μας έθεσε εκτός στόχων. Δεν γίνεται τίποτα με τα “αν”, αλλά μία εβδομάδα νωρίτερα να δίναμε τους αντίστοιχους αγώνες, μπορεί τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Όχι ότι αυτό έχει σημασία τώρα.. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να μην ξεχάσουμε τι συνέβη, αλλά ταυτόχρονα να κοιτάξουμε μπροστά για τον τίτλο που έχει απομείνει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης