Ημέρα σημαντικών εξελίξεων, σε ό,τι αφορά το διοικητικό επίπεδο, ήταν η Παρασκευή για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Η Γενική Συνέλευση των «πράσινων» ολοκληρώθηκε, μετά από περίπου τρεις ώρες. Οι μέτοχοι της ΠΑΕ ψήφισαν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου για το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, ενώ αποφασίστηκε η μετοχή να πέσει στα 0.33 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κοινή γραμμή των Βγενόπουλου-Πολέμη, αλλά και των νέων μετόχων που θα τους πλαισιώσουν, αναμένεται να φέρει άμεσα στα ταμεία της ΠΑΕ ένα ποσό που θα κυμαίνεται στα 4-5 εκατ. ευρώ και θα δώσει λύση στο πρόβλημα με τα οικονομικά του συλλόγου.

«Θέλω να πω ότι τουλάχιστον άλλα δύο άτομα θα συνεισφέρουν. Κύριε Πολέμη μέσα στο Σαββατοκύριακο να μιλήσουμε τηλεφωνικά για να συνεννοηθούμε το σύνολο του ποσού. Τη Δευτέρα έχοντας το συνολικό ποσό, να μιλήσουμε με τον κ. Γόντικα και θα ήθελα προσωπικά μια διαβεβαίωση ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε στους ποδοσφαιριστές.

Δεν σας κρύβω ότι έχω ενστάσεις για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνετε τακτικά το ενοίκιο της Παιανίας και όχι τους ποδοσφαιριστές. Έχω συνεννοηθεί με τον κ. Γόντικα και το έχει δεχθεί. Θα τον πάρουμε τη Δευτέρα να του πούμε το ποσό που θα μπει άμεσα. Γιατί πρέπει πριν το ματς με τον Ολυμπιακό να δοθεί το ολικό οφειλόμενο ποσό ή μέρος αυτού προς τους ποδοσφαιριστές γιατί ήδη έχουμε καθυστερήσει. Με την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τους παίκτες για την υπομονή» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου στις 11.30, ο κ. Γιαννακόπουλος αποχώρησε και κατά την έξοδό του οι φίλοι του Παναθηναϊκού τον ρώτησαν για το τι συμβαίνει στη σύσκεψη.

«Εγώ είπα μέσα αυτά που θέλετε να πείτε κι εσείς. Πονάω κι εγώ τον Παναθηναϊκό. Αν εσείς τον πονάτε μία, εγώ τον πονάω δέκα. Να βγουν οι δημοσιογράφοι και να σας πουν την αλήθεια» είπε.

Εν τω μεταξύ, ο Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε στη σύσκεψη πως τον λυπεί το γεγονός ότι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν έδωσε το «παρών».

«Είναι από τις πιο κρίσιμες Γ.Σ. στην ιστορία. Θλίβομαι από την απουσία ορισμένων μετόχων και κυρίως προσωπικώς του κ. Βαρδινογιάννη. Γνωστό ότι έχει αποφασίσει να αποχωρήσει, σεβαστό και θεμιτό. Όμως, η αποχώρηση θα πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο, γιατί διαφορετικά πιστεύω ότι έχει σοβαρές ηθικές και νομικές επιπτώσεις. Ηθικές γιατί ο Παναθηναϊκός είναι μια εταιρεία που ενσωματώνει 100 χρόνια ιστορία και νομικές γιατί εξακολουθεί να κατέχει ιδιότητα μετόχου, ήταν κατά περιόδους μέλος στο Δ.Σ., είχε ιδιότητα μετόχου και διόριζε την πλειοψηφία του Δ.Σ., ήταν και πρόεδρος στη ΓΗΠΕΛ, το πιο σοβαρό θέμα που απασχολεί και Ερασιτέχνη και ΠΑΕ. Η κατάσταση είναι περίπλοκη και κατά τη γνώμη μου η ΠΑΕ κινδυνεύει με τεράστιες ευθύνες. Πέραν των χρημάτων που αδικαιολόγητα έχουν δαπανηθεί, κινδυνεύει και ο Ερασιτέχνης ότι δεν είναι κύριος της Λεωφόρου αλλά χρήστης και να εξαναγκαστεί να φύγει από τη Λεωφόρο. Κάτι που ελπίζω πως δεν θα γίνει, αλλά, εάν γινόταν, θα ήταν και το τέλος του Α.Ο.. Γιατί στον Βοτανικό θα πήγαινε δίπλα στα υπόλοιπα, μια μικρή πολιτεία. Αν δεν γίνει αυτό, θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τον Ερασιτέχνη» είπε ο Ανδρέας Βγενόπουλος και συνέχισε:

«Ο κύριος Βαρδινογιάννης έκανε μια δήλωση πρόσφατα ότι καθιστά ανενεργές τις μετοχές του. Υπήρξαν πολλές δημόσιες τοποθετήσεις, όπως και δική μου, για αδόκιμη διαδικασία και πρωτοφανής για ανώνυμη εταιρεία. Θέλω να βάλω στα πρακτικά και τη νομική διάσταση. Δήλωσε ο κ. Βαρδινογιάννης ότι εμείς δεν θα έχουμε συμμετοχή στο Δ.Σ.. Έχει υπογραφεί στις 9/2/2009 συμφωνία μετόχων μεταξύ όλων των πλευρών που είχαμε βάλει σημαντικό ποσό. Εκεί στη σελίδα 3 άρθρο 1 της συμφωνίας λέει ότι 10 μέλη στο Δ.Σ. θα προτείνονται από την πλευρά του κ. Βαρδινογιάννη. Στη σελίδα 5 στο άρθρο 1,2 λέει τα συμβαλλόμενα μέλη υποχρεούνται να ψηφίζουν με ψήφους που ανήκουν σε αυτά κατά τέτοιο τρόπο και να αντικαθίστανται όσα στελέχη του Δ.Σ. αποχωρούν. Δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να διορίζεις μέλη. Στη σελ. 15 το άρθρο 10.2 αναφέρεται ότι πιθανή ύπαρξη διαφοράς δεν παρέχει το δικαίωμα να ανασταλεί η διαδικασία των υποχρεώσεων. Συνεπώς, η δήλωση του κ. Βαρδινογιάννη ‘’δεν θα εκπροσωπούμαστε’’ αντίκειται στη σύμβαση αλλά και στην κοινή λογική.

Έχει ακουστεί ότι κάποιος από το Δ.Σ. μπορεί να παραιτηθεί και να οδηγηθεί στο Πρωτοδικείο. Υποχρεούνται οι μέτοχοι να ορίσουν νέους εκπροσώπους. Εφιστώ την προσοχή επί του θέματος. Θεωρώ ότι ο κ. Βαρδινογιάννης στην επιθυμία να αποχωρήσει θα βρει κατανόηση και συμπαράσταση, αρκεί να μην γίνεται με τρόπο που καταστρατηγεί τον νόμο, γιατί θα έχει νομικές ευθύνες.

Ο κ. Βαρδινογιάννης είπε τον Σεπτέμβριο: “Δεν έχει έρθει καμία πρόταση. Δεν θα σχολιάσω προτάσεις από εκπροσώπους. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε σοβαρότητα”. Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η εμφάνιση ενός πραγματικού ή θεωρητικού εκπροσώπου Αράβων και άρχισε το όνομα Παναθηναϊκού να διασύρεται καθημερινά. Στις 26/9 έκανα ανακοίνωση έγκαιρα αναφέροντας για τα παραμύθια της Χαλιμάς. Έχουμε φτάσει στα μέσα Μαρτίου. Χάθηκαν 6 μήνες. Εάν δεν υπήρχε η εμφάνιση από εκπροσώπους Αράβων και αποπροσανατολισμός κοινής γνώμης, ΜΜΕ και ερωτηματικά σε μετόχους και υποψήφιους μετόχους, δεν θα είχαμε χάσει 6 μήνες. Παρά τη δική μου τοποθέτηση, τελικώς στις 2/11 ο Βαρδινογιάννης υπέγραψε συμφωνητικό με τους Άραβες. Το οποίο μας εστάλη μήπως θέλουμε να ασκήσουμε δικαιώματα προτίμησης. Συμφωνητικό που έλεγε ότι αναλαμβάνουν αυτοί οι Άραβες να διαθέσουν 220 εκατ. για Παναθηναϊκό. Το πρώτο είναι όταν κανείς θέλει να πουλήσει επιχείρησή του πρέπει να έχει προσωπική επαφή. Αν όχι επαφή, λες στον εκπρόσωπο δώσε μια σύσταση σε τράπεζα. Είναι απλά πράγματα και μπορούν να τελειώσουν σε μια μέρα. Αντίθετα προχωρήσαμε. Αυτή η σύμβαση λέει ότι έχει δυνατότητα ο ενδιαφερόμενος να κάνει οικονομικό έλεγχο της ΠΑΕ. Πήρε εντολή ο κ. Γόντικας να ανοίξει τα βιβλία της ΠΑΕ. Από μακρόχρονη πείρα σε τέτοιες περιπτώσεις μου, λες στον αγοραστή ‘’να ποια είναι η οικονομική κατάσταση’’ και μετά του δίνεις δυνατότητα να ελέγξει αν το χαρτί που του έδωσες είναι σωστό ή λάθος. Με τι κριτήρια θα αποφασίσει ο αγοραστής αν του αρέσει ή όχι; Όλη αυτή αδόκιμη διαδικασία έχει έναν πρωτοφανή όρο ότι ο αγοραστής δεν έχει καμία υποχρέωση αποζημίωσης από οποιαδήποτε αιτία. Επίσης παρά το γεγονός ότι μίλησα για υποχρέωση εμπιστευτικότητας, ακόμα κι αν τον Νοέμβριο δεν υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας. Πόσο απλό θα ήταν να μπει μια τέτοια ρήτρα; Συνήθως όχι μόνο προβλέπεται αλλά συμφωνείται και ένα κοινό δελτίο Τύπου. Οι δικηγόροι του κ. Βαρδινογιάννη είναι από τα καλύτερα γραφεία, είχα επικοινωνία και πείστηκα ότι ο εντολέας τους, τους είπε τι να κάνουν. Το γεγονός ότι έχει υπάρξει αυτή η δημοσιότητα έχει προκαλέσει δυσφήμηση του συλλόγου, αφομοίωση του brand name που έχει βλάψει όλους τους stake holders κι έχει αποθαρρύνει πολλούς σοβαρούς Παναθηναϊκούς που θα ήθελαν να επενδύσουν. Πρέπει να αναζητήσουμε αν υπάρχει βαριά αμέλεια ή ενδεχόμενος δόλος.

Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε απόφαση για αύξηση 0,33. Υπήρχε ως πρόταση και στην Τρίτη που περιμέναμε 0,33 ξυπνήσαμε και έγινε 1,12. Προτείνω να εξουσιοδοτηθεί το Δ.Σ. να προχωρήσει αύξηση, θέτοντας ως μίνιμουμ συμμετοχής το όριο των 300 μετοχών συνολικού κόστους 99 ευρώ ανά ενδιαφερόμενο. Πρέπει επιτέλους να γίνει. Το προσπάθησα από το 2008. Όχι όπως εσφαλμένα γράφεται για να πάρουμε λεφτά από τον κόσμο, όμως έστω και αυτή την ευκαιρία πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα. Το θεωρώ επιτυχία όσο λίγοι και να ‘ναι. Πρέπει ο Παναθηναϊκός ιδανικά να έχει λίγους μεγαλομετόχους και σιγά σιγά να περάσει στον κόσμο όποτε και όπως μπορεί ο κόσμος. Πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες του Παναθηναϊκού και στο μέλλον να συμμετέχουν στη Γ.Σ. για να ακούγονται πολλές απόψεις και να σταματήσουν οι ΠΑΕ να είναι κλειστά κλαμπ.

Ανεξαρτήτως του τι θα συζητηθεί για τη ΓΗΠΕΛ έχω κάνει δήλωση, που ισχύει, ότι, έστω και αν η ΓΗΠΕΛ έχει τεράστιο πρόβλημα, εγώ θα συμμετάσχω στην αύξηση. Προσωπικά δεν με φοβίζουν οι Άραβες. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που τους φοβίζει αυτό, όπως και η ΓΗΠΕΛ. Διαψεύδω δημοσιεύματα ότι έχω πάρει πρωτοβουλίες για την επίλυση του θέματος. Θα πάρω μόνο όταν αναληφθεί από τον κ. Βαρδινογιάννη των νομικών και οικονομικών ευθυνών. Κάνω έκκληση οποιοσδήποτε θέλει να βοηθήσει. Αισιοδοξία ότι, επειδή ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλο σωματείο, θα βρεθεί λύση. Οι λύσεις θα ήταν εύκολες, αν ο κ. Βαρδινογιάννης επέλεγε την ομαλή αποχώρηση. Όσο προσπαθεί από την πίσω πόρτα, θα ‘ναι πρόβλημα. Ξανακάνω έκκληση όχι για να βάλει λεφτά. Δεν με ενδιαφέρει, δεν το θέλω. Όχι για να μείνει. Αλλά για να φύγει από την μπρος πόρτα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του στη ΓΗΠΕΛ».

Όπως έγινε γνωστό, μετά από δέσμευση του κ. Βγενόπουλου, χρήματα στα ταμεία της ΠΑΕ θα αρχίσουν να μπαίνουν από τη Δευτέρα, τα οποία θα πάνε απευθείας στους παίκτες έτσι ώστε να τακτοποιηθούν οι οφειλές προς αυτούς. Ο κ. Πολέμης που τάχθηκε στο πλευρό Βγενόπουλου, δεσμεύτηκε ότι θα λάβει μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με χρήματα που αντιστοιχούν σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που του αντιστοιχεί από τις μετοχές τις οποίες κατέχει.

Στα αξιοσημείωτα της διαδικασίας και η τοποθέτηση του κ. Μάνου Μαυροκουκουλάκη, ο οποίος δήλωσε πως αυτός και η πλευρά που εκπροσωπεί έχει άμεσα προς διάθεση τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης