Ρεκόρ συμμετοχών στον 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014, 13:07
Ρεκόρ συμμετοχών στον 32ο  Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας
Ο 32ος Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός, άνοιξε με την συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η ομοσπονδία, παρουσία των θεσμικών συνεργατών και του μεγάλου χορηγού, της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Ο αγώνας της 9ης Νοεμβρίου αναμένεται να μεταμορφώσει την πόλη και να της ανοίξει νέους ορίζοντες, καθώς οι δρόμοι της θα «πλημμυρίσουν» από 35.000 δρομείς από όλο τον κόσμο. Από τον Μαραθώνα έως το Παναθηναϊκό Στάδιο θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή την οποία θα απολαύσουν οι πολίτες της Αττικής και όχι μόνο.

Στη Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος υποδέχθηκε την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανό, τον γενικό διευθυντή Marketing της ΟΠΑΠ ΑΕ, Petr Matejovsky, τον αντιπεριφερειάρχη Νοτιοανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου, τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

Το παρών έδωσαν ακόμη ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Πάνος Λειβαδάς, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου, Γιάννης Σταματόπουλος, ενώ τον Δήμαρχο Αθήνας, Γιώργο Καμίνη, εκπροσώπησε η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Νέλλη Παπαχελά.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκε ο αριθμός των δρομέων που αναμένεται να συμμετάσχει στον αγώνα, ο οποίος αποτελεί ρεκόρ, ενώ τονίστηκαν για μια ακόμη φορά τα οφέλη που αποκομίζει από τη διοργάνωση η οικονομία της χώρας, αλλά και η καλή εικόνα της Αθήνας, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο το τετραήμερο των δράσεων.

Όπως έγινε γνωστό, ο αγώνας της Κυριακής, αλλά και όλες οι εκδηλώσεις από τις 6 έως τις 9 Νοεμβρίου, θα μεταδοθούν ζωντανά από τη ΝΕΡΙΤ.

«Ο ΑΜΑ έχει πάψει να είναι μόνο ένας μεγάλος αγώνας, αν και βέβαια είναι και αυτό. Άλλωστε οι 35.000 δρομείς που έχουν δηλωθεί φέτος σε όλους τους αγώνες δεν τον καθιστούν μόνο το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Ο Μαραθώνιος Αθήνας είναι μία παγκόσμια γιορτή πολιτισμού και αθλητισμού. Μία αφορμή για δεκάδες χαμόγελα στο κέντρο της πόλης, που τόσο έχουμε ανάγκη. Καθιστά την Αθήνα το επίκεντρο ενός τουριστικού κύματος. Φέτος οι ξένοι δρομείς που έχουν δηλωθεί είναι κατά 35% περισσότεροι από το 2013. Μαζί με τους χιλιάδες Έλληνες δρομείς και εμπλεκόμενους, δημιουργούν σημαντική αγοραστική κίνηση τις ημέρες του αγώνα. Έρευνές μας έχουν δείξει ότι στην αγορά της πόλης μένουν 18-20 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο», είπε ο Κώστας Παναγόπουλος.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στάθηκε και στο κοινωνικό πρόσωπο του αγώνα.

« Ο ΑΜΑ έχει δύο ακόμη σημαντικές διαστάσεις. Αποτελεί όχημα δράσεων κοινωνικής ευθύνης. Πέρα από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα, το κίνημα εθελοντισμό με 2.000 υπέροχους εθελοντές, τα τελευταία χρόνια σύλλογοι δρομέων, ΜΚΟ και απλοί δρομείς έχουν συγκεντρώσει σημαντικά ποσά. Πέρυσι μόνο ξεπέρασαν τα 200.000 ευρώ για την ενίσχυση των συμπατριωτών μας που έχουν ανάγκη και φέτος θα είναι ακόμη περισσότερα.

 Ακόμη, σε μία χώρα χωρίς ιδιαίτερη κουλτούρα συνεργασίας, στο Μαραθώνιο χορηγοί, εθελοντές, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, αυτοδιοίκηση, πολιτεία, όλοι συνεργάζονται αρμονικά και αυτό είναι σημαντικό για το αποτέλεσμα. Όλα αυτά καθιστούν το Μαραθώνιο γιορτή ζωής, μία αυθεντική γιορτή που καλούμε όλους τους Έλληνες να τη ζήσουν από κοντά».

Από την πλευρά της η Υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε:

«Ο Μαραθώνιος τιμά την Ελλάδα και την Αθήνα. Προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον και συνδέεται άρρηκτα με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον τουρισμό. Έχει γίνει θεσμός κι αποτελεί αφορμή για να έρθει κάποιος στην χώρα μας. Έχει ιδιαίτερη συμβολή στον τουρισμό και την οικονομία και προσθέτει υπεραξία στον τουρισμό. Ο μαραθώνιος έρχεται από το παρελθόν, αναβιώνει στο παρόν και σηματοδοτεί το μέλλον. Είναι σύμβολο ειρήνης και ενότητας, προσπάθειας και αλτρουισμού».

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού συμμετέχει φέτος ενεργά στον αγώνα, ο Υφυπουργός Γιάννης Ανδριανός, είπε μεταξύ άλλων:

«Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι ένα ιστορικό, σημαντικότατο κεφάλαιο για τον ελληνικό αθλητισμό. Και ταυτόχρονα είναι μια διεθνής διοργάνωση που τα τελευταία χρόνια έχει μια εντυπωσιακή δυναμική, με συμμετοχές από ολόκληρο τον κόσμο που ξεπερνούν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας.

Βούληση και απόφαση όλων των φορέων που συμμετέχουμε και στηρίζουμε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο είναι να τον καταστήσουμε συμβολικό και ουσιαστικό επίκεντρο της ελληνικής αθλητικής ταυτότητας, αλλά και όλων των πτυχών και δράσεων που θέλουμε να συνδέσουμε με τον αθλητισμό μας. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι κάτι περισσότερο από μια μεγάλη, διεθνή αθλητική διοργάνωση με παγκόσμια αναφορά. Είναι ταυτόχρονα και ένα σημαντικό στοιχείο της σύγχρονης ταυτότητας της Ελλάδας, της ταυτότητας που μας κάνει υπερήφανους και θέλουμε να την προβάλλουμε τόσο στο εξωτερικό, όσο και εγχώρια, στην κοινωνία μας που διψά για αξίες και νοηματοδότηση. Η στήριξη της πολιτείας στον θεσμό είναι δεδομένη. Με δεδομένη λοιπόν την στήριξη αυτή, με τους Μαραθωνίους δρόμους να είναι παγκοσμίως μια από τις πιο αναπτυσσόμενες μορφές μαζικού αθλητισμού, και κυρίως με τον ενθουσιασμό και την αγάπη με την οποία αγκαλιάζουν οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες τον δικό μας, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, τον πρώτο και σημαντικότερο από τους εκατοντάδες Μαραθωνίους που διεξάγονται κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη γη, είμαι βέβαιος ότι η πορεία του θα συνεχιστεί με ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία».

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, τόνισε: «Σε όλο τον κόσμο κάθε ημέρα γίνονται κατά μέσο όρο έξι μαραθώνιοι. Όλοι ξέρουν το αγώνισμα, δεν ξέρουν τον Μαραθώνα. Οι πιο ειδικοί μου είχαν πει ότι το βασικό του Μαραθωνίου δεν είναι το αγώνισμα, αλλά ότι στο Μαραθώνα σταμάτησε η εισβολή της Ασίας στην Ευρώπη, αλλιώς θα ήταν διαφορετική η ιστορία. Φέτος θα τρέξουν 35.000 δρομείς. Θα μπορούσαν να είναι 50-60.000. Προς το παρόν δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε. Ελπίζω ότι του χρόνου θα έχουν δοθεί λύσεις και θα είναι διπλάσιοι οι μετέχοντες δρομείς».

Τέλος ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Μαραθωνίου, Γιάννης Σταματόπουλος σχολίασε:

«Όλη η οργανωτική επιτροπή, ο ΣΕΓΑΣ έχει διατάξει τις δυνάμεις της προκειμένου να διεξαχθεί και φέτος ένας Μαραθώνιος αντάξιος αυτών που προηγήθηκαν και να βάλουμε ένα λιθαράκι για ακόμη μεγαλύτερη και καλύτερη διοργάνωση. Περιμένουμε φέτος το ρεκόρ στο Μαραθώνιο, τις 13.000 συμμετοχές, που θα είναι περισσότερες ξεπερνώντας ακόμη και του επετειακού των 100χρόνων, του 2010, που έφθασαν περίπου τις 12.500.

Από τις 13.000 οι 5.000 θα είναι ξένοι και οι 8.000 Έλληνες. Ακόμη οι συμμετοχές στα 5 και 10χλμ. έχουν φθάσει στο μάξιμουμ και αυτός είναι ο λόγος που μας έχει οδηγήσει σε μια μικρή μετατόπιση του χρόνου έναρξης των δρόμων.

Απλώς να θυμίσουμε ότι έχουμε και τα καινούργια εικαστικά για τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας, τα οποία θα κυκλοφορούν και μέσω της Expo του Μαραθωνίου».


Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014, 13:07