Σήμερα ο επανέλεγχος του δεύτερου δείγματος της Αθ. Τσουμελέκα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009, 10:26
Σήμερα ο επανέλεγχος του δεύτερου δείγματος της Αθ. Τσουμελέκα

Ο επανέλεγχος του δεύτερου δείγματος της Αθανασίας Τσουμελέκα θα γίνει σήμερα στα εργαστήρια αντιντόπινγκ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF), στο Παρίσι. Τα επίσημα αποτελέσματα, ως είθισται, θα ανακοινωθούν σε περίπου 10 ημέρες. Ωστόσο, μετά τον ντόρο που ξέσπασε χθες, δεν αποκλείεται να διαρρεύσουν νωρίτερα.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ενημέρωσε ότι το όνομα της Αθανασίας Τσουμελέκα δεν βρέθηκε ποτέ στη λίστα με τα θετικά αποτελέσματα του επανελέγχου των 400 δειγμάτων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στη zougla.gr ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Λάμπης Νικολάου.

Τα ερωτήματα που προέκυψαν ήταν πολλά. Καθώς κατά την ολυμπιακή περίοδο υπεύθυνη για τους ελέγχους ντόπινγκ είναι η ΔΟΕ. Η Τσουμελέκα υποβλήθηκε σε αιφνίδιο έλεγχο στις 6 Αυγούστου στο Καρπενήσι. Δικαίωμα που διατηρούσε η IAAF, εφόσον η αθλήτρια βρισκόταν εκτός ολυμπιακού χωριού.  

Το άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η IAAF επανεξέτασε τα δείγματα, χωρίς να ενημερώσει κανένα. Η Διεθνής Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού έλεγε μέχρι χθες αργά το βράδυ ότι θα έβγαζε διευκρινιστική ανακοίνωση για το θέμα που ξέσπασε, όμως ουδέποτε έπραξε κάτι τέτοιο, αφού λόγω κανονισμών δεν μπορεί να αναφερθεί στο θέμα, πριν ελεγχθεί και το δεύτερο δείγμα.

Η ανακοίνωση της Αθ. Τσουμελέκα

Η Ολυμπιονίκης του βάδην έβγαλε χθες το απόγευμα ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων επανέλαβε την απόφασή της να σταματήσει τον πρωταθλητισμό.   

«Είδα και διάβασα τα δημοσιεύματα, δεν έχω λάβει καμία επίσημη ανακοίνωση, γι’ αυτό κι εμμένω σε αυτά που ήδη έχω πει. Ο έλεγχος έγινε στις 6 Αυγούστου, δηλαδή κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής περιόδου και ανήκει στη δικαιοδοσία της ΔΟΕ. ʼρα είναι και η αρμόδια για τους ελέγχους που έγιναν για την περίοδο αυτή. Εγώ για το θετικό δείγμα ενημερώθηκα μέσω ΣΕΓΑΣ από την IAAF, όπου λογικά θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί από τη ΔΟΕ (μόνη υπεύθυνη για Ολυμπιακή περίοδο).

Προφανώς, τα δυσάρεστα συναισθήματα που είχα για τις διαδικασίες επιβεβαιώνονται. Μάλλον, δεν πρόλαβαν να συνεννοηθούν! Όντως σταματάω τον πρωταθλητισμό, στο βάδην τουλάχιστον. Aν δε με θέλουν, ας με ακυρώσουν. Το έχουν ξανακάνει. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Νικολάου δεν έχουν ούτε εκείνοι ενημέρωση για θετικό δείγμα. Και ερωτώ: Η ΔΟΕ δε θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί; Γιατί τόση μυστικότητα από την IAAF;

Πολύ πιθανόν τις επόμενες ημέρες να δώσω και συνέντευξη Tύπου.»  

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009, 10:26