Η Τουρκία με νέα σπουδαία ανατροπή, έστειλε στο… καναβάτσο και την Κροατία, κερδίζοντας την με 3-1 στα πέναλτι και πήρε το… εισιτήριο για τα ημιτελικά του θεσμού. Μετά από 119 λεπτά χωρίς γκολ, η Κροατία προηγήθηκε με τον Κλάσνιτς, όμως η “εφτάψυχη” ομάδα του Φατίχ Τερίμ, επέστρεψε από την… κόλαση του αποκλεισμού και ισοφάρισε στο 121’ με τον Σεντούρκ, στέλνοντας  το παιχνίδι στα πέναλτι. Εκεί μίλησε η ψυχραιμία των παικτών της Τουρκίας, οι οποίοι ευστόχησαν σε τρία χτυπήματα, σε αντίθεση με την Κροατία που πέτυχε μόλις ένα.

Στο πρώτο μέρος οι δύο ομάδες είχαν καλό ρυθμό, αλλά δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν πολλές ευκαιρίες για γκολ. Στο 5’ ένα δυνατό σουτ του Χαμίτ Άλτιντοπ πέρασε άουτ και οι Κροάτες στην επόμενη φάση απάντησαν στις ευκαιρίες. Ο Ράκιτιτς μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά, γύρισε τη μπάλα, αλλά οι αμυντικοί της Τουρκίας πρόλαβαν και έδιωξαν σε κόρνερ, προ του Σρνα. Παρά τις λιγοστές ευκαιρίες η ομάδα του Σλάβεν Μπίλιτς άγγιξε το 1-0 στο 19’. Ο Λούκα Μόντριτς από τα δεξιά έβγαλε την μπαλιά στην περιοχή και ο Όλιτς εξ επαφής δεν μπόρεσε να σκοράρει και έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Ρουστού.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δεύτερο μέρος, οι άμυνες άνοιξαν και οι Κροάτες προσπάθησαν περισσότερο από τους αντιπάλους τους, για να ανοίξουν το σκορ. Στο 50’, ο Ρουστού παραλίγο να δεχτεί γκολ, όταν σε λάθος υπολογισμό του, ο Όλιτς του απέσπασε τη μπάλα, αλλά σε δύο χρόνους δεν κατάφερε να τη στείλει στα δίχτυα. Στο 63’, οι Κροάτες πέτυχαν γκολ με τον Όλιτς, ωστόσο η φάση ακυρώθηκε σωστά, καθώς ο επιθετικός ήταν σε εμφανή θέση οφσάιντ. Έξι λεπτά πριν τα ενενήντα ο Σρνα με απευθείας φάουλ, ανάγκασε τον Ρουστού σε εντυπωσιακή επέμβαση, ενώ σε παρόμοια φάση με τους ίδιους πρωταγωνιστές στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Σρνα νικήθηκε και πάλι από τον Ρουστού. Έτσι, η κανονική διάρκεια του αγώνα τελείωσε χωρίς σκορ και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση.

Στο έξτρα μισάωρο όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι θα οδηγηθεί στα πέναλτι και… αυτό έγινε, με ένα ξεχωριστό τρόπο. Στο 119’, ο Κλάσνιτς με κεφαλιά, έπειτα από σέντρα του Μόντριτς, άνοιξε το σκορ. Όμως, η Κροατία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη νίκη και στην εκπνοή ισοφαρίστηκε από ένα σουτ του Σεντούρκ, το οποίο μετά από κόντρες, κατέληξε στα δίχτυα του Πλετίκοσα. Στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι οι Τούρκοι στάθηκαν πιο ψύχραιμοι και με ήρωα τον Ρουστού που δέχτηκε μόλις ένα γκολ, πήραν την πρόκριση για τα ημιτελικά του Euro 2008.

Γκολ: 119’ Κλάσνιτς – 121’ Σεντούρκ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέναλτι: 1-3

Μόντριτς (Κροατία) – άστοχο 0-0

Αρντά (Τουρκία) – εύστοχο 0-1

Σρνα (Κροατία) – εύστοχο 1-1

Σεντούρκ (Τουρκία) – εύστοχο 1-2

Ράκιτιτς (Κροατία) – άστοχο 1-2

Άλτιντοπ (Τουρκία) – εύστοχο 1-3

Πέτριτς (Κροατία) – άστοχο 1-3

Κίτρινες κάρτες: Τουντσάι, Αρντά, Μποράλ, Ασίκ

Κροατία (Σλάβεν Μπίλιτς): Πλετίκοσα, Σίμουνιτς, Ρ. Κόβατς, Τσόρλουκα, Ράκιτιτς, Ν. Κόβατς, Σρνα, Μόντριτς, Όλιτς (97’ Κλάσνιτς), Κράνιτσαρ (65’ Πέτριτς), Πράνιτς.

Τουρκία (Φατίχ Τερίμ): Ρουστού, Μπαλτά, Γκοκχάν, Τοπάλ (76’ Σεντούρκ), Νιχάτ (117’ Καραντενίζ), Τουράν, Ασίκ, Σανλί, Καζίμ (60’ Μποράλ), Σαμπρί, Άλντιντοπ.

Διαιτητής: Ρομπέρτο Ροσέτι (Ιταλία)

Γήπεδο: “Ερνστ Χάπελ”, Βιέννη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης