Την ενδέκατη διαδοχική παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες (16η συνολικά) θέλει να εξασφαλίσει η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών στο Ρότερνταμ, όπου σήμερα (14/2) αρχίζει το προ-ολυμπιακό τουρνουά. Τα τελευταία τρία εισιτήρια για το Τόκιο θα κριθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο (20-21 Φεβρουαρίου), με την ελληνική ομάδα να προβάλλει, μαζί με την Κροατία και το Μαυροβούνιο, ως φαβορί για την εξασφάλιση της πολυπόθητης πρόκρισης.

Στο προ-ολυμπιακό τουρνουά θα μετάσχουν συνολικά δώδεκα ομάδες, χωρισμένες σε δύο ομίλους. Οι πρώτοι τέσσερις από κάθε όμιλο προκρίνονται στους προημιτελικούς (Παρασκευή 19/2), οι νικητές των οποίων περνούν στην τετράδα, όπου θα έχουν πλέον δύο ευκαιρίες να πάρουν το εισιτήριο για το Τόκιο: τους ημιτελικούς του Σαββάτου 20/2 και τον αγώνα για την 3η θέση, που θα γίνει την Κυριακή 21/2 (μαζί με τον τελικό, ο οποίος όμως θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μετέχει στον Α΄ όμιλο και θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τη Γεωργία (14/2, 14:00), τη Βραζιλία (15/2, 17:00), την Τουρκία (16/2, 15:30), το Μαυροβούνιο (17/2, 17:00) και τον Καναδά (18/2, 15:30). Στον Β΄ όμιλο μετέχουν οι Κροατία, Ολλανδία, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία και Αργεντινή.

Την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο έχουν ήδη εξασφαλίσει οι Σερβία (νικήτρια World League 2019), Ιταλία, Ισπανία (φιναλίστ Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2019), ΗΠΑ, Αυστραλία, Ουγγαρία, Καζακστάν, Νότια Αφρική (ηπειρωτικοί εκπρόσωποι) και Ιαπωνία (διοργανώτρια χώρα).

Η εθνική θα παραταχθεί στο Ρότερνταμ με τη 13άδα που τον περασμένο μήνα πήρε την πρώτη θέση στα προκριματικά του World League, στο Ντέμπρετσεν. Ο Θοδωρής Βλάχος επέμεινε στον αποκλεισμό του Αλέξανδρου Γούνα, τη θέση του οποίου έχει πάρει ο Κώστας Γκιουβέτσης, ενώ οι υπόλοιποι δώδεκα (Μάνος Ζερδεβάς, Κώστας Γαλανίδης, Γιάννης Φουντούλης, Στέλιος Αργυρόπουλος, Γιώργος Δερβίσης, Ντίνος Γενηδουνιάς, Μάριος Καπότσης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Κώστας Μουρίκης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Δημήτρης Σκουμπάκης, Άγγελος Βλαχόπουλος) είναι οι ίδιοι με το περσινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, την τελευταία μεγάλη διοργάνωση που έγινε πριν την πανδημία. Στην αποστολή βρίσκονται επίσης οι Κώστας Κάκαρης και Στάθης Καλογερόπουλος, για την περίπτωση που θα χρειαστεί να αντικατασταθεί κάποιος παίκτης λόγω κορονοϊού. Επισημαίνεται ότι, αν σε μία ομάδα βρεθούν τρία ή περισσότερα κρούσματα, αυτή αποκλείεται από τη διοργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιστορικά, η εθνική ανδρών έχει σχεδόν το απόλυτο προκρίσεων σε προ-ολυμπιακά τουρνουά, με μόνη εξαίρεση το μακρινό 1960. Από τους Ολυμπιακούς της Μόσχας, το 1980, τα γαλανόλευκα σκουφάκια δίνουν πάντα το “παρών” στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού, έχοντας περάσει με επιτυχία οκτώ φορές το “σκόπελο” του προ-ολυμπιακού. Το 2004 (ως διοργανώτρια χώρα) και το 2016 (χάρη στο χάλκινο μετάλλιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ένα χρόνο νωρίτερα), το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα προκρίθηκε απευθείας στο Ολυμπιακό τουρνουά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Κυριακής 21/2, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, θα γίνει στο Ρότερνταμ και η κλήρωση του Ολυμπιακού τουρνουά, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης