Στη Super League και χωρίς άδεια από την ΕΠΟ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, 18:18
Στη Super League και χωρίς άδεια από την ΕΠΟ
Νέες εξελίξεις που ανατρέπουν τα μέχρι στιγμής ισχύοντα δεδομένα προκύπτουν από το Δ.Σ της Super League.

Συγκεκριμένα, αν μια ομάδα δεν πάρει άδεια συμμετοχής από την ΕΠΟ δεν πέφτει κατηγορία, αλλά δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές και ανανεώσεις για όλη τη σεζόν.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι όποια ομάδα δεν έχει πάρει την άδεια της ΕΠΟ μέχρι τις 31 Μαρτίου, όταν και θα διεξαχθεί ο έλεγχος της UEFA (σ.σ. περιπτώσεις Παναθηναϊκού και ΑΕΚ), τότε θα έχει δικαίωμα να αγωνιστεί στα πλέι οφ.

Αν τώρα αποφύγει την τιμωρία τον ερχόμενο Ιούνιο, στην τελευταία φάση αδειοδότησης από την UEFA, τότε θα λάβει κανονικά μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση, τη θέση της θα πάρει η ομάδα που θα έχει τερματίσει μία θέση πιο κάτω στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος -ακόμα κι αν δεν θα έχει συμμετάσχει στα πλέι-οφ.
Αυτό, πάντα, με την την προϋπόθεση να έχει αδειοδοτηθεί κανονικά.

Το ίδιο, βέβαια, θα ισχύσει και για τις ομάδες που συνεχίζουν στο Κύπελλο Ελλάδος, καθώς, αν εξασφαλίσουν μία θέση στο Εuropa League της νέας σεζόν και δεν έχουν λάβει την άδεια της ΕΠΟ, δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Οι μόνες προσθήκες που θα μπορούν να κάνουν οι συγκεκριμένες ομάδες (σ.σ. όσες δεν θα λάβουν τη σχετική αδειοδότηση) θα είναι η προώθηση γηγενών ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες τους, μέχρι 22 ετών.

Αναλυτικά σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ. της λίγκας:

Οι αποφάσεις του Δ.Σ. της Super League, αναφορικά με το σύστημα αδειοδότησης περιόδου 2012-13, είναι οι ακόλουθες:

(α) Τα κριτήρια αδειοδότησης παραμένουν, όπως και πέρυσι, πλήρως εξομοιωμένα με τα κριτήρια της UEFA, για το σύνολο των ΠΑΕ της Super League.

(β) Ωστόσο, αντίθετα με ό,τι ίσχυε πέρυσι, ΠΑΕ της Super League η οποία δε θα αδειοδοτείται (κατά την επικείμενη διαδικασία αδειοδότησης της ΕΠΟ) δε θα υποβιβάζεται στη Football League, θα συμμετέχει κανονικά στο Πρωτάθλημα Super League – ΟΠΑΠ 2012-13, αλλά επ΄αυτής θα ισχύουν οι ακόλουθοι περιορισμοί:

(Ι) η εν λόγω μη αδειοδοτηθείσα ΠΑΕ δε θα δύναται, κατά τις μεταγραφικές περιόδους «Ιουλίου – Αυγούστου 2012» και «Ιανουαρίου 2013» να προβαίνει στην απόκτηση ποδοσφαιριστών, με την εξαίρεση ποδοσφαιριστών κάτω των 22 ετών με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδος και γηγενών (locally trained), κάτω των 22 ετών. Παράλληλα, η εν λόγω ΠΑΕ, μέχρι και την 30/6/2013 δε θα δύναται να προβαίνει στην ανανέωση ή τροποποίηση των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών της πλην της περίπτωσης ποδοσφαιριστών κάτω των 22 ετών με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδος και γηγενών (locally trained) κάτω των 22 ετών. Αν από σήμερα και μέχρι και την έκδοση τελεσίδικης απόφασης περί μη αδειοδότησης, ΠΑΕ, η οποία δε θα αδειοδοτηθεί, προβεί σε ανανέωση ή / και τροποποίηση συμβολαίου, κατά παράβαση των ως άνω, τότε για τους εν λόγω ποδοσφαιριστές, θα ανακαλούνται τα δελτία (ωστόσο η εν λόγω ΠΑΕ θα υποχρεούται να σεβαστεί τις οικείες οικονομικές υποχρεώσεις έναντι του εν λόγω ποδοσφαιριστή). Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω ρύθμιση γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο ΠΑΕ να προβούν ήδη από σήμερα μαζικά σε ανανεώσεις / τροποποιήσεις συμβολαίων μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις περί αδειοδότησης.

(ΙΙ) από τα ποσά που θα αναλογούν στην εν λόγω ΠΑΕ εκ των αμοιβών κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η Super League θα παρακρατεί ποσό 20% το οποίο θα καταβάλλεται σε εξόφληση υποχρεώσεων της εν λόγω ΠΑΕ προς ποδοσφαιριστές και προπονητές, δυνάμει αμετάκλητων αποφάσεων των Επιτροπών Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ.

Σκοπός των ως άνω δυο περιορισμών είναι η συμβολή της Super League στην εξυγίανση των εν λόγω ΠΑΕ, δια της αποτροπής της δυνατότητας περαιτέρω επιβάρυνσης των οικονομικών μεγεθών τους και της εξόφλησης οφειλών τους προς ποδοσφαιριστές και προπονητές (Διευκρινίζεται ότι στο σημείο αυτό μειοψήφησαν οι ΠΑΕ Skoda Ξάνθη και Παναιτωλικός, οι οποίες ενέμειναν στην άποψη ότι ΠΑΕ που δεν αδειοδοτείται θα πρέπει να υποβιβάζεται στη Football League).

(γ) ΠΑΕ – μέλος της Super League, που τυχόν δε λάβει αδειοδότηση από την ΕΠΟ, κατά την επικείμενη διαδικασία αδειοδότησης, θα συμμετέχει κανονικά στα play-off της τρέχουσας περιόδου (Απριλίου – Μαίου 2012). Διευκρινίζεται, συναφώς, ότι οι τελεσίδικες αποφάσεις περί αδειοδότησης θα εκδοθούν από την ΕΠΟ, μετά το πέρας των play-off.

(δ) ΠΑΕ – μέλος της Super League που τυχόν τιμωρηθεί τελεσίδικα από την UEFA με αποκλεισμό από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, επίσης θα συμμετέχει κανονικά στο Πρωτάθλημα περιόδου 2012/13 καθώς και στα επικείμενα play-off της τρέχουσας περιόδου (Απριλίου – Μαίου 2012). Διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή δικαιολογείται εκ του γεγονότος ότι από τα play-off προκύπτει η τελική κατάταξη των ομάδων.

Επιμέλεια: Έλενα Φιντιάνη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, 21:19