Πλώρη για την κατάκτηση του έκτου Ευρωπαϊκού τροπαίου του έβαλε ο Παναθηναϊκός.

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επικράτησε στον πρώτο ημιτελικό της Ευρωλίγκας, που διεξήχθη στο «Palau Sant Jordi» της Βαρκελώνης, με 77-69 της Σιένα και έτσι εξασφάλισε το «εισιτήριο» για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής (17:30).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κορυφαίος για τον Παναθηναϊκό και MVP του ημιτελικού ήταν ο -πρωτοεμφανιζόμενος σε φάιναλ φορ- Νικ Καλάθης, ο οποίος πέτυχε 17 πόντους.

Σημαντική συμβολή στη νίκη-πρόκριση του «τριφυλλιού» είχαν όμως οι Μπατιστ και Φώτσης, οι οποίοι πέτυχαν 16 και 14 πόντους αντίστοιχα.

Οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν στον μεγάλο τελικό (8/5, 17:30) την Μακάμπι Τελ Αβίβ του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, που θριάμβευσε στον δεύτερο ημιτελικό, συντρίβοντας με 82-63 τη Ρεάλ Μαδρίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αγώνας

Με δύο εκπλήξεις παρέταξε τον Παναθηναϊκό στο «Palau Sant Jordi» της Βαρκελώνης ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ο Σέρβος τεχνικός του «τριφυλλιού» χρησιμοποίησε στο βασικό σχήμα τους Ίαν Βουγιούκα και Νικ Καλάθη, οι οποίοι πλαισίωναν τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Ρομέιν Σάτο και Αντώνη Φώτση.

Στην αντίπερα όχθη η αρχική πεντάδα της Σιένα αποτελούνταν από τους Μάρκο Γιάριτς, Ντέιβιντ Μος, Μαλίκ Χέρστον, Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς και Μίλοβαν Ράκοβιτς.

Το ξεκίνημα του «τριφυλλιού» στον ημιτελικό δεν ήταν καθόλου καλό. Οι «πράσινοι» δεν είχαν την απαιτούμενη συγκέντρωση στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην ιταλική ομάδα να πάρει προβάδισμα με τέσσερις πόντους (11-7).

Τα λεπτά περνούσαν, ωστόσο οι «πράσινοι» δεν έλεγαν να συνέλθουν. Η ελληνική ομάδα έκανε αρκετά εύκολα λάθη, έχασε πολλά επιθετικά ριμπάουντ, με αποτέλεσμα η ομάδα του Πιανιτζιάνι να διατηρεί την πρωτοπορία στο σκορ.

Το μοναδικό ευχάριστο για το «τριφύλλι» μέχρι τότε ήταν το γεγονός ότι οι Ράκοβιτς και Μος φορτώθηκαν αρκετά νωρίς με δύο φάουλ.

Περάν τούτου ουδέν όμως, καθώς η φροντ λάιν της ιταλικής ομάδας συνέχιζε να κυριαρχεί στις δύο ρακέτες, με αποτέλεσμα η Σιένα να βρίσκεται σταθερά μπροστά στο σκορ (15-10 στο 6’ ). Το κακό πρόσωπο των «πράσινων» συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου, η οποία έληξε με ένα εύστοχο τρίποντο του Νίκου Ζήση, ο οποίος έδωσε με προβάδισμα τεσσάρων πόντων στους πρωταθλητές Ιταλίας (17-21).

Η κυριαρχία της Σιένα στις δύο ρακέτες συνεχίστηκε και στο δεύτερο δεκάλεπτο, με αποτέλεσμα η ελληνική ομάδα να βρεθεί στο -7 (17-24).

Ο Νίκολας όμως, με μία τρίποντη-βόμβα μείωσε στους τέσσερις πόντους (20-24), και έδωσε το σύνθημα για την «πράσινη» αντεπίθεση.

Η ομάδα του Ομπράντοβιτς στη συνέχεια ανέβασε στροφές και παίζοντας υποδειγματική άμυνα «μπλόκαρε» τα ατού της ομάδας του Πιανιτζιάνι.

Μάλιστα χάρη σε δύο γκολ-φάουλ από τους Βουγιούκα και Καλάθη ο Παναθηναϊκός κατάφερε αρχικά να μειώσει στον πόντο (29-30) και να περάσει μπροστά με τρίποντο του Φώτση (32-30).

Μολονότι οι διαιτητές του ημιτελικού έκλεισαν τα… μάτια σε δύο αντιαθλητικά του Καουκένας, ο Παναθηναϊκός πήγε στα αποδυτήρια, όντας μπροστά στο σκορ με 40-36.

Στο τρίτο δεκάλεπτο το «τριφύλλι», εκμεταλλευόμενο μία σειρά λαθών των ιταλών προηγήθηκε αρχικά με έξι πόντους (42-36), ενώ στη συνέχεια εκτόξευσε τη διαφορά στο +11 (49-38).

Η Σιένα έδειχνε ανήμπορη να αντιδράσει, ενώ στη συνέχεια το έργο της έγινε ακόμη πιο δύσκολο, αφού οι Λαβρίνοβιτς και Μος συμπλήρωσαν τέσσερα φάουλ, με τον Λαβρίνοβιτσα να ακολουθεί.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να έχει το «πάνω χέρι» στο ματς, κατάφερε να προηγηθεί με 12 πόντους (52-40), ωστόσο το συγκρότημα του Πιανιτζάνι βρήκε λύσεις από τη γραμμή και με τρίποντο του Χέρστον μείωσε στους επτά (54-47). Το δεκάλεπτο όμως, έκλεισε με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται στο +9, μετά από λέι απ του Καλάθη.

Αν και όλα συνηγορούσαν ότι η Σιένα θα πετούσε «λευκή πετσέτα» στην τέταρτη και τελευταία περίοδο, η ιταλική ομάδα με τρίποντο του Χέρστον μείωσε στους έξι πόντους, κάνοντας το σκορ 56-50, κερδίζοντας μάλιστα το τρίτο φάουλ του Διαμαντίδη.

Ο Παναθηναϊκός στη συνέχεια κατάφερε να αυξήσει στους εννέα πόντους τη διαφορά (61-52), όμως οι Ιταλοί, δεν έλεγαν να παραδοθούν και με τρίποντο του Στόουνρουκ, μείωσαν και πάλι στους έξι πόντους (61-55) επτά λεπτά πριν το τέλος.

Οι «πράσινοι», με τον Βουγιούκα να κυριαρχεί έναντι του Στόουνρουκ, διατήρησαν τη διαφορά ασφαλείας, με το σκορ να είναι 68-57 υπέρ του Παναθηναϊκού στα μισά της περιόδου.

Ωστόσο ένα… τετράποντο του Καουκένας 83 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, αναπτέρωσε τις ελπίδες των ιταλών, αφού μείωσαν στο -5 (72-67).

Στο τελευταίο λεπτό όμως οι παίκτες του Ομπράντοβιτς έδειξαν τη δέουσα προσοχή και έφτασαν στη νίκη, με 77-69, καταφέρνοντας έτσι να πάρουν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής, όπου θα διεκδικήσουν το έκτο Ευρωπαϊκό της ιστορίας τους.

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 40-36, 56-47, 77-69

Παναθηναϊκός: Τέπιτς, Μάριτς, Περπέρογλου 5 (1), Μπατίστ 16 (7 ριμπάουντ), Φώτσης 14 (2), Σάτο 6 (1), Νίκολας 3 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8 (9 ασίστ), Βουγιούκας 6, Καλάθης 17 (6 ριμπάουντ), Καϊμακόγλου.

Σιένα: ΜακΚάλεμπ 7, Ζήσης 4, Χέρστον 12 (2), Καραρέτο 2, Ράκοβιτς 10, Λαβρίνοβιτς 7 (1), Καουκένας 13 (1), Ρες, Ακιντέλε 4, Γιάριτς, Στόουνρουκ 4 (14 ριμπάουντ), Μος 6.

H παρουσίαση του Παναθηναϊκού και τα τρία πρώτα λεπτά του αγώνα

Τα τελευταία λεπτά του ημιτελικού

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Ζέλικο Ομπράντοβιτς (προπονητής του Παναθηναϊκού): «Είναι δύσκολο να παίζεις σε ματς Final 4. Αρχίσαμε τον αγώνα χωρίς πίεση. Στα πρώτα πέντε λεπτά είχαμε ήδη πέντε λάθη και στο δεύτερο δεκάλεπτο μόλις ένα. Είχαμε μεγάλο πρόβλημα στα αμυντικά ριμπάουντ, μας πήραν συνολικά 13 κι έπρεπε να κάνουμε καλύτερα box out για να έχουμε περισσότερες κατοχές. Είμαι ευχαριστημένος από τον τρόπο που παίξαμε στο τρίτο δεκάλεπτο, και στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση, παρότι δεν είχαμε υψηλό σκορ. Αυτό που μας κράτησε στην τελευταία περίοδο ήταν ότι διαβάσαμε καλά τις άμυνες zone press που εφήρμοσε η Σιένα. Θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους μας που μας βοήθησαν πολύ και να συγχαρώ τη Σιένα, που είναι πολύ καλή ομάδα. Έπαιξε επιθετικά, στην άμυνα και την επίθεση, αποδεικνύοντας πως άξιζε να βρίσκεται στο Final 4», τόνισε.

Ερωτηθείς από Ιταλό δημοσιογράφο για τη διαιτησία, απάντησε: «Αν ο διαιτητής σφυρίζει φάουλ, είναι φάουλ. Είμαστε στο Final 4 και εδώ ήρθαν οι καλύτεροι διαιτητές. Εγώ νοιάζομαι για την ομάδα μου και τι έκανε αυτή στο γήπεδο, όχι για το τι έκαναν οι διαιτητές».

Σχολιάζοντας την απόδοση του Νικ Καλάθη, είπε: «Σήμερα έκανε εξαιρετική δουλειά ο Νικ Καλάθης. Για εκείνους που δεν τον ξέρουν είναι έκπληξη. Όμως έδειξε την αξία του σε όλα τα δύσκολα παιχνίδια, ειδικά στη σειρά με την Μπαρτσελόνα. Έχει ποιότητα, αλλά είναι νέος. Έκανε ένα πολύ καλό ματς», ενώ για την παρουσία του Δημήτρη Διαμαντίδη είπε: «Ο Διαμαντίδης κάνει τη δουλειά του πάντα και δεν αξιολογείται από τους πόντους που βάζει. Ξέρει πάντα τι πρέπει να κάνει και βοηθά με πολλούς τρόπους την ομάδα».

Στο ερώτημα για το ποιον αντίπαλο θα προτιμούσε στον τελικό της Κυριακής, απάντησε: «Αν είναι η Ρεάλ, καλώς, αν είναι η Μακάμπι, επίσης καλώς. Δεν μπορώ να ξεχάσω τα χρόνια που πέρασα στη Μαδρίτη».

Κώστας Τσαρτσαρής (παίκτης του Παναθηναϊκού): «Μπήκαμε νευρικοί στον αγωνιστικό χώρο αλλά και οι αντίπαλοί μας έκαναν πολλά λάθη. Βελτιώσαμε κάποια επιμέρους στοιχεία, πήραμε τη διαφορά και τελικά τη νίκη στο τέλος.

Ο Καλάθης έπαιξε πολύ καλά αλλά όλα τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, όσο κι αν έπαιξε και ο Φώτσης, και ο Μήτσος (σ.σ. Διαμαντίδη) και ο Μπατίστ όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ότι είμαστε στον τελικό και έχουμε το πάνω χέρι. Είναι ένα νοκ άουτ παιχνίδι, θέλουμε το έκτο αστέρι στην φανέλα και θα αποδείξουμε ποιος είναι ο πραγματικός Παναθηναϊκός. Ο κόσμος έδωσε βροντερό ‘παρών’ αλλά περιμένουμε την Κυριακή στον μεγάλο τελικό να μας στηρίξει ακόμα περισσότερο».

Δημήτρης Ιτούδης  (βοηθός προπονητή Παναθηναϊκού): «Μένει ακόμη ένα παιχνίδι για να πανηγυρίσουμε. Είμασταν καλύτεροι, παρά τις αντιξοότητες στην αρχή με χαμένα ριμπάουντ και κάποιες κατοχές. Όμως παίξαμε καλύτερες άμυνες στο β’ δεκάλεπτο. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους του παίκτες μας. Τα έδωσαν όλα».

Κώστας Τσαρτσαρής (παίκτης του Παναθηναϊκού): «Πρέπει να δείξουμε ότι θέλουμε το 6ο ευρωπαϊκό. Να μπούμε στον τελικό σαν Παναθηναϊκός και να δείξουμε ότι το θέλουμε περισσότερο». Πρόσθεσε ακόμη: «Στον τελικό δεν πρέπει να εφησυχάσουμε για να έχουμε το πάνω χέρι. Είναι ένας τελικός. Ένα νοκ άουτ παιχνίδι», ενώ αναφέρθηκε και στον κόσμο του Παναθηναϊκού: «Ήταν γι άλλη μια φορά καταπληκτικός και μας έδωσε μεγάλη ώθηση. Περιμένουμε κι άλλους την Κυριακή».

Θανάσης Γιαννακόπουλος (μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός): «Από τα πολλά φάιναλ φορ που έχω βρεθεί γνωρίζω πολύ καλά πως ο ημιτελικός είναι πολύ σημαντικός. Η ομάδα μας νίκησε δίκαια και θέλω να πιστεύω ότι την Κυριακή θα πάρουμε το έκτο ευρωπαϊκό και θα κάνουμε ευτυχισμένους τους οπαδούς μας σε όλη την Ελλάδα. Ένα μεγάλο μπράβο και στον κόσμο του Παναθηναϊκού,» τόνισε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Γιαννακόπουλος.

Φραγκίσκος Αλβέρτης (τιμ μανατζερ):
«Ήρθαμε για να νικήσουμε και στα δύο παιχνίδια και να πάρουμε το τρόπαιο. Δεν χωρούν εκτιμήσεις σε τέτοια παιχνίδια. Πιστεύω ότι μπορούμε να παίξουμε καλύτερα και θα το κάνουμε».

Σιμόνε Πιανιτζάνι (προπονητής της Σιένα): «Μου φαίνεται πως υπήρχαν διαφορετικά κριτήρια στους διαιτητές, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Τα φάουλ που μας χρέωσαν είναι πολλά και η διαφορά στις ελεύθερες βολές ήταν μεγάλη. Όταν χάσαμε παίκτες με φάουλ αρχίσαμε να χάνουμε και την αυτοπεποίθησή μας.

Εγώ έτσι το είδα τουλάχιστον. Έπρεπε να παίξουμε με διαφορετική άμυνα, αφού βλέπαμε πως χρεωνόμασταν με φάουλ. Κάποια φάουλ που δόθηκαν δεν έπρεπε να δοθούν. Όμως με αυτή την άμυνα φτάσαμε μέχρι εδώ φέτος».
Πάντως δεν παρέβλεψε και τα λάθη της δικής του ομάδας. «Ήμασταν έτοιμοι για αυτόν τον ημιτελικό και πιστεύω πως μπορούσαμε να κερδίσουμε. Ήταν ένα παιχνίδι με χαμηλό ρυθμό, υπήρχε έλεγχος και τακτική, πολλά επιθετικά ριμπάουντ για μας στην αρχή. Καταφέραμε να φτάσουμε κοντά. Ήταν ξεκάθαρο ότι έπρεπε να πετύχουμε εύκολα καλάθια κι όχι μόνο τρίποντα. Είχαμε 2/18 λέι απ και θα έπρεπε να είχαμε μεγαλύτερα ποσοστά ευστοχίας για να έχουμε τύχη στον αγώνα. Δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε τα πολλά λάθη και να αναγνώσουμε καλύτερα τις καταστάσεις στην άμυνα του Παναθηναϊκού. Όταν παίζαμε καλή άμυνα δεν σκοράραμε κι όταν σκοράραμε δεν παίζαμε καλή άμυνα. Δεν χάσαμε το ματς προτού τελειώσει, παλέψαμε μέχρι το τέλος, ξαναμπήκαμε στο τέλος παρότι οι αντίπαλοί μας είχαν ξεφύγει με 12 πόντους, αλλά δεν τα καταφέραμε».

Ντάριους Λαβρίνοβιτς (παίκτης της Σιένα): «Το πέμπτο φάουλ ήταν ανύπαρκτο. Οι διαιτητές σφύριζαν ό,τι ήθελαν. Δεν υπήρχαν αγωνιστικοί και διαιτητικοί κανόνες στο παιχνίδι αυτό. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον διαιτητή τι έγινε».

Νίκος Ζήσης 
(παίκτης της Σιένα): «Ο Παναθηναϊκός προχωρά, εμείς μένουμε πίσω. Χάσαμε μία ευκαιρία, γιατί ο Παναθηναϊκός δεν ήταν τόσο καλός όσο στα παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα. Στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, χάσαμε πολλές ευκαιρίες να βρούμε ρυθμό και να πετύχουμε κάποια καλάθια», δήλωσε ο 28χρονος άσος, ενώ πρόσθεσε «… μακάρι να πάρει το τρόπαιο ο Παναθηναϊκός. Είναι ελληνική ομάδα και τη στηρίζω στον τελικό».

Διαβάστε επίσης:

Το LIVE του ημιτελικού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης