Μεγάλωσε η λίστα των κατηγορουμένων για τα στημένα παιχνίδια, αφού προστέθηκαν 14 νέα πρόσωπα, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 97!

Οι καταθέσεις μαρτύρων ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή Γιώργου Καλόφωνου, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση των φερόμενων ως στημένων αγώνων, οδήγησαν στην άσκηση νέων ποινικών διώξεων σε πρόσωπα που δεν ήταν έως τώρα κατηγορούμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, στον μακρύ κατάλογο όσων κατηγορούνται για την υπόθεση που το καλοκαίρι του 2011 είχε συγκλονίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο προστέθηκαν 14 ακόμη άτομα, στα οποία φέρεται να αποδίδονται κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Ανάμεσα στους 14 νέους κατηγορουμένους είναι παράγοντες, μπουκμέικερ και διαιτητές. Συγκεκριμένα, από τους 14 πέντε είναι πρόεδροι ομάδων της Football League και Football League 2, τέσσερις είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων ομάδων των ίδιων κατηγοριών, τέσσερις είναι μπουκμέικερ και ένας βοηθός διαιτητή, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί αρχικά στην υπόθεση, αλλά δεν είχε ασκηθεί δίωξη εναντίον του.

Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, για κάποιους όμως δεν αποκλείεται να εξελιχθούν σε κακουργήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το γραφείο, πάντως, του ειδικού εφέτη ανακριτή έχουν περάσει με πλήρη μυστικότητα τον τελευταίο καιρό αρκετοί μάρτυρες αλλά και κάποιοι εκ των κατηγορουμένων, και οι καταθέσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, μετά τις γιορτές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ όσων έχουν καταθέσει ως μάρτυρες βρίσκονται και ποδοσφαιριστές ομάδων ακόμη και της Super League, οι οποίοι αγωνίζονταν σε κάποιες από τις ομάδες που εμπλέκονται στα φερόμενα ως στημένα ματς της λίστας της UEFA.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των φερόμενων ως στημένων αγώνων ξέσπασε τον Ιούνιο του 2011 και οδήγησε ακόμη και σε προφυλακίσεις φερόμενων ως εμπλεκομένων καθώς και στην άσκηση ποινικών διώξεων σε ηχηρά ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ανάκριση στην υπόθεση αυτή κυλάει με αργούς μεν ρυθμούς, αλλά φαίνεται πως μπαίνει στην τελική ευθεία για την κρίση της δικαιοσύνης σχετικά με αυτούς που θα παραπεμφθούν σε δίκη και αυτούς που θα απαλλαγούν.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι το βασικό κομμάτι του κατηγορητηρίου στηρίχθηκε στις υποκλοπές του κοριού της ΕΥΠ, ο οποίος κατέγραψε χιλιάδες συνομιλίες ανάμεσα σε φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή και οδήγησε ακόμη και σε τιμωρίες ομάδων αλλά και σε προφυλακίσεις που διαρκούν ακόμη.

Στις φυλακές Κορυδαλλού παραμένει προσωρινά κρατούμενος ο πρώην ισχυρός άνδρας της Καβάλας Μάκης Ψωμιάδης, για τον οποίο το 18μηνο της προφυλάκισης ξεκίνησε αργότερα από τους άλλους, καθώς διέφυγε δύο φορές τη σύλληψη και τελικά συνελήφθη στα Σκόπια τον Νοέμβριο του 2012, προτού εκδοθεί στη χώρα μας. Αν ο Μάκης Ψωμιάδης είχε προφυλακιστεί όπως και οι υπόλοιποι τον Ιούνιο του 2011, το 18μηνο της κράτησής του θα έληγε αυτόν τον μήνα.

Περίπου οι μισοί από τους πρώτους 83 κατηγορούμενους της υπόθεσης των φερόμενων ως στημένων αγώνων έχουν καταθέσει στον ειδικό εφέτη ανακριτή Γιώργο Καλόφωνο. Από τα ηχηρά ονόματα της υπόθεσης αυτής, που κατηγορούνται για πλημμελήματα ή κακουργήματα, ελάχιστοι έχουν περάσει την πόρτα του ανακριτικού γραφείου, κάτι που, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, πρόκειται να γίνει εντός του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2013.

Ο ειδικός εφέτης ανακριτής έχει καλέσει, μάλιστα, ορισμένους από τους κατηγορουμένους οι οποίοι είχαν δώσει καταθέσεις στον πρώτο ανακριτή που ανέλαβε την υπόθεση να καταθέσουν εκ νέου. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι κατηγορούμενοι έχουν καταθέσει δύο φορές και κάποιοι καθόλου.

Επιμέλεια: Γιώργος Σπανουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης