Το σχέδιο δράσης της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» για την πλήρη αναγέννηση της ΠΑΕ, ανέλυσε o εμπνευστής της κίνησης Γιάννης Αλαφούζος στους ομογενείς της Αμερικής, μέσω του Hellas FM, ο Γιάννης Αλαφούζος.

Αναλυτικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής έχουμε από την πατρίδα τον κύριο Αλαφούζο για να μας πει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για αρχή ποιος καλός άνεμος σας έφερε στα διοικητικά σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για το σύλλογο;

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε σε ένα αδιέξοδο όπως ξέρετε. Οι παλιοί μέτοχοι είχαν διαφωνίες μεταξύ τους και δεν έβαζαν χρήματα. Εγώ είχα σκεφτεί και παλιότερα γιατί οι ελληνικές ομάδες – και ειδικά οι μεγαλύτερες – δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν άλλες ευρωπαϊκές ομάδες στα μπάτζετ κλπ.

Είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός σε κάτι που θα μπορούσαν να συγκριθούν ή να το έχουν και υπέρ τους είναι στο θέμα του αριθμού των οπαδών. Πάντα σκεφτόμουν ότι αν κινηθούν, έστω και με μικρά ποσά, οι οπαδοί μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα τους. Όταν λοιπόν είδα αυτό το αδιέξοδο στον Παναθηναϊκό, μίλησα με τον κύριο Γόντικα και κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο μου λέει «δεν γίνεται τίποτα, πάμε για Χρεοκοπία». Ξεκινήσαμε κάποιες διαδικασίες, έκανε μια έρευνα είδα ότι είμαστε 1.700.000 ενήλικες Παναθηναϊκοί, δηλαδή είμαστε το 20% του πληθυσμού της χώρας, συν πολλές χιλιάδες στην ομογένεια. Από αυτό το 1,700.000 οι 150.000 δήλωσαν ότι θέλουν να βοηθήσουν υπό προϋποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Γνωρίζετε βέβαια ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς έπρεπε μα φέρετε τον κόσμο κοντά στην ομάδα αλλά και να ενώσετε ξανά όλες αυτές τις δυνατές προσωπικότητες και τους μετόχους.

Κοιτάξτε, οι ατομικές διαφορές ανάμεσα στους μετόχους φοβάμαι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν. Απλά επειδή εμείς είμαστε κάτι καινούργιο στον Παναθηναϊκό, εννοώ ότι δεν έχουμε πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, μπορέσαμε τουλάχιστον σε επίπεδο διοίκησης να ενώσουμε τους μετόχους και να λειτουργούμε φυσιολογικά.. Βέβαια, εδώ και μια εβδομάδα και οι μετοχές της οικογένειας Βαρδινογιάννη έχουν περάσει στο Σωματείο και έτσι ο μεγαλομέτοχος είναι η Παναθηναϊκή Συμμαχία.

– Ποια είναι η κατάσταση σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της προσπάθειας;

Έχουμε ουσιαστικά τέσσερις χιλιάδες μέλη, έχουμε συγκεντρώσει 1,9εκ. ευρώ, ποσό που ήδη έχει διατεθεί στην ομάδα. Έχουμε μια σταθερή ροή μελών στη Συμμαχία. Τι είναι συμμαχία; Η Συμμαχία είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες, Έλληνες και ομογενείς ευρωπαίοι πολίτες. Η αρχή του σωματείου είναι ότι μπορεί κανείς με ένα μίνιμουμ ποσό 175 ευρώ να εγγραφεί στο σωματείο. Προφανώς μπορεί να δώσει περισσότερα χρήματα και να έχει πιο πολλά προνόμια. Η βασική αρχή είναι ότι ο καθένας έχει μία ψήφο και το δικαίωμα να εκλέξει τη διοίκηση. Δηλαδή είτε 500 χιλιάδες ευρώ βάλεις, είτε 175 από μία ψήφο θα έχεις με τη λογική ότι η οικονομική επιφάνεια ενός οπαδού που αγαπάει την ομάδα δεν καθορίζει και την αγάπη του.

– Αν τα έσοδα είναι λιγότερα απ’ ότι προσδοκάτε νομίζετε θα υπάρξει πρόβλημα ή έχετε άλλες λύσεις;
Κοιτάξτε, η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσα χρήματα θα βάλουμε οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Οι άλλες λύσεις, αν υπάρξουν, να βρεθεί δηλαδή κάποιος νέος επενδυτής, είναι ευπρόσδεκτες ανά πάσα στιγμή όμως ίσως και λόγω της κρίσης δεν υπάρχει κανείς.

Υπάρχουν διάφορες ιδέες. Μια επόμενη κίνηση είναι η πιστωτική κάρτα. Τα μέλη της Παναθηναϊκής Συμμαχίας θα έχουν έκπτωση σε διάφορα καταστήματα, βάζοντας 175 ευρώ το εξάμηνο. Αν για παράδειγμα ξοδεύεις 2000 ευρώ σε σούπερ μάρκετ κλπ, με μια έκπτωση 10% θα έχεις όφελος 200 ευρώ, άρα θα βγάλεις και κέρδος. Υπάρχουν διάφορα κίνητρα που μπορούμε να δώσουμε στους φιλάθλους για να βάλουν χρήματα.

Να σας πω εδώ πως η Μπενφίκα για παράδειγμα, μια ομάδα κοντά στα στάνταρ του Παναθηναϊκού, πουλάει 250.000 τέτοιες κάρτες των 50 ευρώ και αμέσως ξεκινάει με 12,5 εκ. ευρώ μέσα από αυτό το πράγμα. Επίσης η ΟΥΕΦΑ, που την είχαμε επισκεφτεί για να πάρουμε την άδεια, θεωρεί ότι είναι από τα πιο βιώσιμα μοντέλα και έχει δημιουργήσει ειδική υπηρεσία που βοηθάει τις ομάδες που μεταβιβάζονται στους οπαδούς τους. 27 χώρες στην Ευρώπη έχουν τέτοιες ομάδες που ανήκουν είτε απ’ ευθείας είτε μερικώς τους οπαδούς και υπάρχει ειδικό know- how (τεχνογνωσία) για το πω αυτές μπορούν να λειτουργήσουν.

– Είπαμε προηγουμένως ότι έγινε η μεταβίβαση από τον κύριο Βαρδινογιάννη. Στις 9 Αυγούστου λήγει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και τελειώσαμε;

Αύριο (σ.σ. σήμερα) έχουμε ένα διοικητικό συμβούλιο όπου θα ανακοινωθεί καινούρια αύξηση. Είχαμε την υποχρέωση να βγάλουμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για να ολοκληρωθεί αυτή η αύξηση. Για τυπικούς λόγους αυτό δεν ολοκληρώθηκε 15 μέρες πριν την λήξη της και δεν προλάβαμε μερικές προθεσμίες. Επί της ουσίας αποφασίζουμε επέκταση της αύξησης η οποία θα πάει ως τον Σεπτέμβριο. Άρα οποιοσδήποτε θέλει να βάλει χρήματα στον Παναθηναϊκό μπορεί να το κάνει μέχρι τότε έναντι της αύξησης. Στην ουσία επειδή η Παναθηναϊκή Συμμαχία μαζεύει συνέχεια λεφτά και τα καταθέτει ως αύξηση στην ομάδα, θα γίνονται διαρκείς αυξήσεις. Θα κλείνει μια για να κεφαλαιοποιηθούν τα όποια χρήματα και θα ανοίγει η επόμενη.

– Ένα από τα ταξίδια που ακούγεται ότι θα κάνετε είναι εδώ στη Νέα Υόρκη όπου το Παναθηναϊκό στοιχείο είναι έντονο και η Panatha USA (σ.σ υπάρχει φυσικά και η ΠΑΛΕΦΙΠ Νέας Υόρκης με δεκαετίες έντονης δραστηριότητας και παρουσίας δίπλα στον σύλλογο) φυλάει πράσινες «Θερμοπύλες» εδώ και χρόνια.
Το ξέρω και είναι πάρα πολύ συγκινητικό. Δεν έχει τύχει να μιλήσω με οπαδούς μας στη Νέα Υόρκη έχω όμως ακούσει για την πολύ ισχυρή παρουσία τους.

Ωραία, θα σας δούμε από κοντά.
Ναι, βεβαίως…

– Στο αγωνιστικό κομμάτι κρατήσατε τον προπονητή, ανανεώσατε παίκτες, έγιναν γρήγορες μεταγραφές και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι έγινε ένας σωστός προγραμματισμός. Μέχρι που μπορεί να φτάσει η ομάδα;

Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό σημείο προετοιμασίας σε σχέση με την περσινή σεζόν. Λόγω και του περιορισμού που έχουμε στο μπάτζετ έχουμε κάνει πάρα πολύ προσεκτικές κινήσεις και τους παίκτες που πήραμε τους εκτιμάει ο προπονητής. Ο προπονητής αποφάσισε εξ ολοκλήρου ποιοι θα έρθουν καθώς και οι προηγούμενοι παίκτες που είχαν έρθει όπως ο Ζέκα και ο Κουίνσι είχαν ιδιαίτερη επιτυχία. Φέραμε παίκτες όπως ο Βελάσκες που έπαιζε στην Εθνική Βενεζουέλας και ήταν εκπληκτικός, ήρθε ο Πίντο από μια τεράστια ομάδα όπως είναι η Πόρτο καθώς και πολλοί άλλοι. Επιπλέον, έχουν πολλούς Έλληνες καθώς έξι παιδιά συμμετείχαν στην Εθνική ομάδα Νέων που ήρθε δεύτερη στο Πανευρωπαϊκό πριν δύο εβδομάδες. Παίκτες νέοι που θα αναπτυχθούν. Δεν έχουμε κάποιο όνομα όπως ο Σισέ για παράδειγμα, διότι δεν είχαμε 6-7 εκατομμύρια για να φέρουμε ένα τέτοιο παίκτη. Είναι προφανές ότι όσο πιο πολλά χρήματα δίνεις και πιο καθιερωμένος είναι ο παίκτης τόσο και πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να πετύχει, αλλά εμείς είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τις κινήσεις που κάναμε.

– Το ότι γενικότερα στις ομάδες αλλά και στον Παναθηναϊκό πρέπει να μαθαίνουν σε χαμηλότερα μεγέθη, σημαίνει ότι χαμηλώνει ο πήχης;

Κοιτάξτε, δεν πρέπει να μαθαίνουμε σε χαμηλά μεγέθη και δεν νομίζω ότι θα χαμηλώσει ο πήχης. Το σχέδιό μας είναι να φτιάξουμε ένα μεγάλο Παναθηναϊκό, όσο επιτυχής ήταν τα παλιότερα χρόνια και ακόμη παραπάνω. Εγώ θεωρώ ότι με το μοντέλο αυτό γίνεται η ομάδα να χρηματοδοτείται πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με ότι γινόταν μέχρι σήμερα. Το να βρεθεί ένας ιδιαίτερα ευκατάστατος άνθρωπος και να βάζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είναι πολύ καλό και λύνει πολλά θέματα, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει όταν φύγει ο άνθρωπος αυτός. Είδατε και στον Παναθηναϊκό πως μετά από τόσες διενέξεις και δεν βρέθηκε ένας μέτοχος ο οποίος να είναι διατεθειμένος ή να έχει τη δυνατότητα να βάλει όλα αυτά τα χρήματα. Με τους οπαδούς του ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερα έσοδα απ’ ότι είχε μέχρι τώρα.

Θα έλεγα λοιπόν ότι ειδικά για τον Παναθηναϊκό ότι ο πήχης όχι απλά δεν είναι χαμηλός αλλά θα τον βάλουμε ακόμη πιο ψηλά. Απλώς ίσως θέλουμε δύο – τρία χρόνια για να τα καταφέρουμε. Εγώ πιστεύω ότι την στρατηγική μας θα την ολοκληρώσουμε μέσα σε αυτή τη σεζόν, του χρόνου το καλοκαίρι θα κάνουμε κάποιες αλλαγές ώστε να την προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο και νομίζω ότι τη μεθεπόμενη σεζόν θα είμαστε απόλυτα ώριμοι για να πάμε πιο ψηλά.

– Προ καιρού είχατε κάνει μια δήλωση ότι θέλετε να χτυπήσετε το αθλητικό κατεστημένο στη χώρα μας. Είναι εφικτό αυτό;

Καταρχήν δεν θα ανεχτούμε πολλά από αυτά τα πράγματα που συνέβαιναν. Και όταν λέω δεν θα ανεχτούμε εννοώ ότι θα αντιδράσουμε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων και δημοσιοποιώντας αυτά που συμβαίνουν. Όταν κανείς φωτίζει τα περιστατικά, τότε το παρασκήνιο που συνήθως κινείται στις σκιές, μπορεί και να προλαβαίνει καταστάσεις. Δεν φαντάζομαι ότι θα λύσουμε το πρόβλημα αμέσως, αλλά οπωσδήποτε θα περιορίσουμε τα φαινόμενα που είχαμε.

– Το θέμα του γηπέδου το κοιτάτε καθόλου ή δεν είναι προτεραιότητα;

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο το γήπεδο προχωράει. Δηλαδή φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες λύσεις, είμαστε σε επαφή με τον Δήμο Αθηναίων , υπάρχουν λύσεις χρηματοδότησης, οι άδειες έχουν τελειώσει και θεωρώ ότι πριν τα Χριστούγεννα μπορεί να ξεκινήσει. Βέβαια, δεν είμαι 100% βέβαιος γιατί πολλές φορές πρέπει να δούμε κάτι να γίνεται για να πούμε ότι ξεκίνησε.

– Έχετε κάποιο νέο για την υπόθεση Καραγκούνη;

Όλοι μας θέλουμε πολύ να μείνει ο Καραγκούνης στην ΠΑΕ. ΘΑ υπάρξει μια συζήτηση και ελπίζουμε να βρούμε μια λύση για να συμβεί αυτό. Το συμβόλαιό του ήταν πολύ υψηλό και δικαίως γιατί ήταν και είναι ένας μεγάλος παίκτης. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό τη νέα αυτή κατάσταση. Αυτό είναι το μόνο πρόβλημα, ειδάλλως θα είμαστε ενθουσιασμένοι να συνεχίσουμε.

– Είχα την τιμή να βρεθώ στην παρουσίαση της Παρί Σεν Ζερμέν στον ποταμό μπροστά από το άγαλμα της Ελευθερίας. Είναι πρόκληση να χαλάς τόσα λεφτά;

Αν η οποιαδήποτε ομάδα έχει πολλά έσοδα, δηλαδή αν εμείς φέτος, θεωρητικά πάντα γιατί άμεσα δεν μπορεί να ισχύσει, μαζευτούμε 200 χιλιάδες Παναθηναϊκοί και βάλουμε από 500 ευρώ είναι 100 εκατομμύρια. Αν τα είχαμε ασφαλώς και θα τα ξοδεύαμε. Θα ενισχύαμε τις Ακαδημίες αλλά θα μπαίναμε και στον ανταγωνισμό με άλλες ομάδες για να αποκτήσουμε μεγάλους παίκτες. Στο ποδόσφαιρο, όπως και στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο υπάρχει το σταρ σίστεμ, δηλαδή υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν και που διασφαλίζουν την επιτυχία σε αυτόν που τους επιλέγει. Αυτοί θέλουν και πολλά χρήματα. Αν οι ομάδες τα έχουν, γιατί να μην τα διαθέσουν; Εμείς έχουμε ως μότο το η ισχύς εν τη ενώσει ή αν θέλετε, θεωρητικά πάντα, όπως το λένε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού The sky is the limit.

– Καλή τύχη στην Παναθηναϊκή Συμμαχία, ευχόμαστε όλα να πάνε καλά.

Χρειαζόμαστε και την βοήθεια των φίλων μας στην Αμερική.

– Θα την έχετε και θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Και εγώ θα ήθελα πάρα πολύ να σας γνωρίσω, να είστε καλά».

Επιμέλεια: Έλενα Φιντιάνη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης