Η άρνηση της ΔΟΕ να συμμετάσχει αντιπροσωπεία των Ολυμπιακών Αγώνων στην ημέρα μνήμης, για την συμπλήρωση 76 ετών από την πιο «μαύρη» ημέρα στην Ιστορία της Ιαπωνίας, άφησε πικρή γεύση στους επιζώντες μίας από τις χειρότερες τραγωδίες της ανθρωπότητας.

Ήταν 6 Αυγούστου 1945, όταν στις 08:15 το πρωί, η ατομική βόμβα έπεφτε στην Χιροσίμα, προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων αθώων και δημιουργώντας δραματικές συνέπειες για τα επόμενα χρόνια στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από 76 χρόνια, η ανθρωπότητα βίωσε μία από τις χειρότερες στιγμές της και με την ευκαιρία αυτής της ημέρας μνήμης, οι επιζώντες της τραγωδίας και ο δήμος της Χιροσίμα, πρότειναν στην ΔΟΕ να καλέσει αθλητές του Ολυμπιακών Αγώνων, να συμμετάσχουν στην τήρηση ενός λεπτού σιγής, στο Τόκιο.

Όμως, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δεν αποδέχθηκε αυτήν την πρόταση, απαντώντας, ότι η Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων την Κυριακή (08/08) θα προσφέρει την ευκαιρία στα μέλη του Ολυμπιακού Κινήματος, να αποτίσουν φόρο τιμής σε όλα τα θύματα τραγικών γεγονότων στην παγκόσμια Ιστορία.

«Είναι απογοητευτικό, παρά το γεγονός πως εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Μπαχ, επισκέφθηκε την Χιροσίμα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), ο αξιωματούχος της πόλης, Τομοχίρο Χιγκάκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιζώντες, συγγενείς και μόνο λίγοι ξένοι αξιωματούχοι, παρευρέθηκαν στην πρωινή τελετή στην Χιροσίμα, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της «χώρας του ανατέλλοντος Ηλίου», προκειμένου να τιμήσουν τα θύματα και να ζητήσουν παγκόσμια ειρήνη.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το ευρύ κοινό αποκλείσθηκε από την τελετή, όπως συνέβη και το 2020, αλλά μπόρεσε να την παρακολουθήσει από το διαδίκτυο.

Ντυμένοι με μαύρα ρούχα, στην πλειονότητα τους, οι συμμετέχοντες, τήρησαν ενός λεπτού σιγή στις 08:15 το πρωί (02:15 ώρα Ελλάδας), δηλαδή την ώρα που στις 6 Αυγούστου 1945, η ατομική βόμβα των ΗΠΑ, έπληξε την ιαπωνική πόλη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Μπαχ, ταξίδεψε στη Χιροσίμα στις 16 Ιουλίου για να σηματοδοτήσει την έναρξη της παραδοσιακής «Ολυμπιακής εκεχειρίας», η οποία εγγυάται την αναστολή των εχθροπραξιών ανά την υφήλιο, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών και Παρολυμπιακών Αγώνων. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, κατέθεσε στεφάνι μπροστά στο κενοτάφιο για τα θύματα της βόμβας, επισκέφθηκε το μουσείο Memorial for Peace και μίλησε με έναν επιζώντα από τους βομβαρδισμούς. Μάλιστα, ο Μπαχ, δήλωσε τότε, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα αποτελέσουν «φάρο ελπίδας», για ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό μέλλον.

Ωστόσο, η επίσκεψή του στην Χιροσίμα, προκάλεσε κριτική στην Ιαπωνία. Μια διαδικτυακή αναφορά, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 70.000 υπογραφές, τον επέκρινε ιδιαίτερα, επειδή ήθελε να χρησιμοποιήσει την Χιροσίμα για να «προωθήσει» τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ενώ η ιαπωνική κοινή γνώμη ήταν αντίθετη με την διεξαγωγή τους το καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ατομική βόμβα στην Χιροσίμα, σκότωσε 140.000 άτομα, μεταξύ Αυγούστου και τέλους 1945, ενώ αυτή που έπεσε στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου 1945, σκότωσε 74.000 ανθρώπους, κατά την ίδια περίοδο. Η Ιαπωνία παραδόθηκε στις 15 Αυγούστου 1945, τερματίζοντας τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης