Έστω και την ύστατη ώρα, το Ολυμπιακό Μουσείο ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε ο Έλληνας μαραθωνοδρόμος, Σπύρος Λούης, μετά τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια θα γίνει, προκειμένου να παραμείνει σε ελληνικά χέρια το εθνικής σημασίας αντικείμενο, το οποίο θα βγει σε δημοπρασία του οίκου «Κρίστις» στο Λονδίνο στις 18 Απριλίου από τον εγγονό και συνονόματο του μεγάλου αθλητή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σήμερα, μέσω συνέντευξης Τύπου στο αμφιθέατρο του Μουσείου στη Θεσσαλονίκη, από τους ιθύνοντές του, αλλά και απ΄όσους ζητήθηκε η συμπαράσταση, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, το Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιακών, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης.

«Ένας από τους ιδρυτικούς στόχους σύστασης του Ολυμπιακού Μουσείου είναι η διαφύλαξη της αθλητικής μας κληρονομιάς, ως αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού μας.

Παρά τις αντιξοότητες της εποχής, πιστοί σε αυτόν τον στόχο, στάθηκε αδύνατο να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στη μεγάλη αυτή επικείμενη απώλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Της απομάκρυνσης από το φυσικό του χώρο, τον Ελληνικό χώρο, ενός κειμηλίου που σηματοδοτεί την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Ολυμπιακό Μουσείο θεώρησε χρέος του να αντιδράσει σθεναρά, απευθύνοντας έκκληση συμμετοχής και κινητοποίησης, ώστε να γίνει κοινή συνείδηση η οικουμενική συνείδηση του πολιτιστικού αυτού αγαθού», σχολίασε η διευθύντρια του Μουσείου, Κυριακή Ουδατζή.

Διευκρίνισε, ακόμη, πως τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η σύσταση επιτροπής που θα αναζητήσει ιδιωτικές χορηγίες για την πραγμάτωση του στόχου, όπως και το ότι υπήρξε επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Η διάθεση να τεθεί σε δημοπρασία το Κύπελλο βγήκε στον “αέρα” την περασμένη Πέμπτη. Έγινε επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού, αιφνιδιάστηκαν και εκεί. Φαίνεται πως πέρασε από κάποια τμήματα το ζήτημα και κρίθηκε ως μη σημαντικό.

Περιμένουμε την ανταπόκρισή τους, σε πρώτο χρόνο ενδιαφέρονται να βοηθήσουν», ανέφερε. Σε οικονομικό επίπεδο, η κ. Ουδατζή εξήγησε: «Δεν έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση του Κυπέλλου.

Η αξία του, ωστόσο, από τον οίκο κυμαίνεται ανάμεσα στις 120.000-160.000 λίρες. Το μάξιμουμ, με τη σημερινή ισοτιμία, είναι δηλαδή στα 190.000 ευρώ. Αυτή, βέβαια, είναι η τιμή εκκίνησής του.

Δεν ξέρουμε πού θα φτάσει στη δημοπρασία. Είναι μοναδικό στον κόσμο αντικείμενο, γεγονός που σημαίνει ότι συλλέκτες, μουσεία του εξωτερικού, που δεν έχουν τη δική μας δεινή οικονομικά θέση, θα το διεκδικήσουν.

Είναι για τον οίκο το πιο σημαντικό αντικείμενο που διαθέτει σε επίπεδο Ολυμπιακό. Αισιοδοξούμε και θα βάλουμε τα δυνατά μας για το καλύτερο».

Σε ερώτηση για το αν επιδιώχθηκε επαφή με την οικογένεια Λούη, ώστε να αποφευχθεί η διαδικασία της δημοπρασίας, απάντησε: «Μάθαμε για τη δημοπρασία όταν είχε ήδη ανακοινωθεί στον Τύπο.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο οίκος έχει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας.
Εφόσον κάποιος ενδιαφερθεί να πουλήσει κάτι, υπάρχει χρονικό όριο για να το πάρει πίσω.

Αν αξιολογηθεί και βγει “στον αέρα” το αντικείμενο, έχει παρέλθει η δυνατότητα του ιδιοκτήτη. Η καταληκτική ημερομηνία για το κύπελλο παρήλθε το Φεβρουάριο, οπότε και ανακοινώθηκε η διάθεσή του».

Οι Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου και Ιωάννης Μελισσανίδης, εκπροσώπησαν στη συνέντευξη το σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών.

«Η ιστορία του Μαραθώνιου Δρόμου δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στη χώρα μας.
Η σημασία αυτού του κυπέλλου αναδεικνύεται από την ίδια την ιστορία του πρώτου Μαραθώνιου Δρόμου.

Υπήρξε ένας Φιλέλληνας, ένας Ελληνιστής, ο Μάικλ Μπριλ, που πρότεινε η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων να συνδεθεί με ένα γεγονός αθλητικό και ιστορικό, ώστε να αναδειχθεί ο πολιτισμός αυτού του τόπου.

Αυτός είναι που πρότεινε τον Μαραθώνιο Δρόμο. Ο ίδιος είναι που σχεδίασε το κύπελλο, που ήθελε να το απονείμει στον Σπύρο Λούη, αλλά δεν τα κατάφερε.Έστειλε όμως ένα γράμμα εξαιρετικής ομορφιάς και ανάτασης για τους Έλληνες. Το κύπελλο έφτασε εκεί που έφτασε για κάποιους λόγους.

Αυτή τη στιγμή, σε μια χώρα που γονατίζει, κανείς δε ζητά να συνεισφέρουν οι Έλληνες που υποφέρουν. Ζητούμε από τους Έλληνες που μπορούν να προσφέρουν την πολυτέλεια μιας στιγμής, μιας εβδομάδας, να τη διαθέσουν για κάτι τόσο σημαντικό. Για την τιμή της χώρας μας. Όταν βγαίνεις στο εξωτερικό, αρχίζεις και “κονταίνεις”.

Κι αν δεν θέλεις να “κονταίνεις”, σε “κονταίνουν” οι άλλοι. Για μένα θα είναι μια πολύ μεγάλη ήττα. Και επειδή είμαι πάντα, φύσει αισιόδοξη, θεωρώ όλοι οι άνθρωποι που έχουν κάτι παραπάνω, θα είναι κοντά σε αυτή την προσπάθεια του Ολυμπιακού Μουσείου, κοντά στην προσπάθεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Οικογένειας», ανέφερε η πρώτη.

Ο δεύτερος είπε: «Οι Ολυμπιακές διακρίσεις έρχονται πάρα πολύ δύσκολα.
Με ασύλληπτη πειθαρχία και με υπερκόπωση σωματική και ψυχική, προκειμένου ο αθλητής να αντιμετωπίσει κατάματα την πρόκληση του αγώνα και να εκπροσωπήσει την πατρίδα του, κάνοντάς την πρώτη στον πλανήτη.

Οι Ολυμπιακές διακρίσεις δεν χαρίζονται, δεν κληρονομούνται. Κατακτώνται. Οι πράξεις όλων μας θα κριθούν, όλοι θα αξιολογηθούμε από την ιστορία. Είμαστε εδώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να παραμείνει αυτό το κύπελλο εντός συνόρων.

Αυτό το κύπελλο δεν έχει απλά εθνική και ιστορική σημασία, είναι ένα σύμβολο αξιών και ιδεών. Ο καθένας από εμάς έχει δικαίωμα να πουλήσει την ψυχή του. Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα να ξεπουλάει ιστορίες ηρώων».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Συμεών Παλτσανιτίδης, αναφέρθηκε στη σημασία της ελληνικής Ολυμπιακής οικογένειας, που συστάθηκε με κοινό στόχο τη διεκδίκηση του πολύτιμου εθνικού κειμηλίου.

«Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι η διατήρηση του κειμηλίου στην Ελλάδα. Τα κειμήλια είναι αυτά που συνεχίζουν την ιστορία μας. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε, το πιστεύω, το πιστεύουμε όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ».

Τη συστράτευσή τους στην προσπάθεια κατέθεσαν, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, ο πρώην ποδοσφαιριστής, Χρήστος Τερζανίδης, και η αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού, Μαρία Πασχαλίδου.

Στο πνεύμα διεκδίκησης του Κυπέλλου είναι ο πολιτειολόγος, πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας, Κώστας Ζουράρις, όπως και οι δημοσιογράφοι Γιώργος Καραμέρος, Περικλής Στέλλας, οι οποίοι βρέθηκαν και τοποθετήθηκαν στη σημερινή συνέντευξη.

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης