Συνέντευξη στο συνδρομητικό κανάλι παραχώρησε ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Ερνέστο Βαλβέρδε, επισημαίνοντας ότι η συγκέντρωση θα δώσει τη νίκη στην ομάδα του στο πρόσεχες (10/2) ντέρμπι με την ΑΕΚ.

«Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι απ’ την αρχή, εγώ ο ίδιος, οι ποδοσφαιριστές, ο κόσμος. Πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά. Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Αν το κάνουμε αυτό, τότε θα το κερδίσουμε γιατί μέσα στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός είναι μία πολύ δυνατή ομάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Βαλβέρδε στην NOVA
:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Κύριε Βαλβέρδε, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο άλλαξαν τα δεδομένα στην κούρσα προς τον τίτλο με τη νίκη του Ολυμπιακού στην Τούμπα και την ήττα του Παναθηναϊκού στη Λιβαδειά. Πώς σχολιάζετε την νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κορυφή της βαθμολογίας;

«Πάντα λέγαμε πως για το πρωτάθλημα μένει πολύς δρόμος ακόμη και μπορεί να συμβούν πολλά πράγματα. Απ’ αυτή τη στιγμή και μετά απομένουν δέκα παιχνίδια. Πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί. Δεν μας μένουν περιθώρια για άλλο λάθος. Πρέπει να μπαίνουμε στους αγώνες όπως μπήκαμε με τον ΠΑΟΚ. Ήμασταν πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι ψυχολογικά και θέλαμε πολύ αυτό το παιχνίδι μετά την ήττα του Παναθηναϊκού. Και έχουμε φθάσει στους δύο βαθμούς τη διαφορά. Όμως ακόμη απομένει δρόμος. Και πρέπει να συνεχίσουμε πολύ προσεκτικά».

-Μας έχετε πει πως υπό πίεση οι παίκτες σας λειτουργούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Τώρα, που το πρόγραμμα είναι ιδιαιτέρως φορτωμένο με συνεχόμενα ματς κάθε τρεις τέσσερις ημέρες, είστε αισιόδοξος πως θα ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της περιόδου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω πως είμαστε έτοιμοι. Η ομάδα εκτός από προετοιμασμένη, έχει συνειδητοποιήσει το τι την περιμένει και το τι πρέπει να κάνει. Γιατί εκτός απ’ το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ που το κερδίσαμε, ακόμη και στο παιχνίδι της Ξάνθης όπου παρόλο που χάσαμε, πιστεύω πως κάναμε ένα καλό παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή ξεκινάει μία περίοδος με πολλά παιχνίδια που είναι δύσκολη γιατί έχουμε και τα παιχνίδια του Europa League, αλλά και διάφορα δύσκολα παιχνίδια που ακολουθούν. Όμως, αυτό που θέλουμε είναι να συνεχίσουμε πλήρεις και να είμαστε καλά για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Όμως πιστεύω πως η ομάδα είναι έτοιμη».

-Η ΑΕΚ είναι ο επόμενος αντίπαλός σας. Σε σχέση με την ομάδα που αντιμετωπίσατε στον πρώτο γύρο, πόσο διαφορετική την περιμένετε;

«Δεν ξέρω τι είδους ομάδα θ’ αντιμετωπίσουμε. Δεν ξέρω με τι ψυχολογία θα έρθει η ΑΕΚ και τι είναι αυτό που θα θέλει η ΑΕΚ όταν θα έρθει. Όμως, στην πραγματικότητα δεν πρέπει να μας απασχολεί και πάρα πολύ αυτό. Γιατί αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι το τι κάνουμε εμείς. Εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως θέλουμε πολύ να κερδίσουμε. Κι όπως η ΑΕΚ ήταν δυνατή στο δικό της γήπεδο, έτσι θα είμαστε εμείς πολύ δυνατοί στην έδρα μας».

-Στη θεωρία, ο Ολυμπιακός δείχνει πως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση απ’ την ΑΕΚ. Ωστόσο, πόσο ρόλο μπορούν να παίξουν στα ντέρμπι οι όποιες διαφορές και αδυναμίες κάθε αντιπάλου;

«Πιστεύω πως αυτή τη στιγμή η χειρότερη αδυναμία που μπορεί να έχει ο Ολυμπιακός και το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί ν’ αντιμετωπίσει είναι η μεγάλη ευφορία και η χαρά που νιώθουμε μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Και επίσης επειδή έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι πέρυσι στο Καραϊσκάκη την ΑΕΚ την κερδίσαμε με 6-0, ότι μπορεί να θεωρηθεί πως θα είναι ένα εύκολο παιχνίδι και τα πράγματα θα εξελιχθούν πάρα πολύ καλά για εμάς χωρίς να προσπαθήσουμε. Διαφωνώ κάθετα με αυτό. Πιστεύω πως είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι απ’ την αρχή, εγώ ο ίδιος, οι ποδοσφαιριστές, ο κόσμος. Πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά. Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Αν το κάνουμε αυτό, τότε θα το κερδίσουμε γιατί μέσα στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός είναι μία πολύ δυνατή ομάδα. Παρόλο που η ΑΕΚ είναι ένας καλός αντίπαλος, πιστεύω πως θα τα πάμε καλά αν είμαστε συγκεντρωμένοι».

-Θα είναι σπουδαίο να μπείτε την Κυριακή στο αεροπλάνο για τη Μόσχα, με δύο νίκες στα δύο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ; Αναφέρομαι κυρίως στον ψυχολογικό τομέα των παικτών σας.

«Ναι, η αλήθεια είναι πως θα μας προσφέρει πάρα πολλά και στο ηθικό μας, αλλά και για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Και γενικώς για να έχει δυνάμεις η ομάδα. Γι’ αυτό και δίνουμε πάρα πολύ σημασία σ’ αυτό το παιχνίδι της Παρασκευής. Παίζονται πάρα πολλά για εμάς. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να το κερδίσουμε».

-Θα ήθελα να μου σχολιάσετε την περίπτωση του Τζαμέλ Αμπντούν, ο οποίος ήταν ίσως ο κορυφαίος παίκτης σας στην Τούμπα. Και το αναφέρω τούτο, διότι τον Ιανουάριο είχε εισπράξει αποδοκιμασίες απ’ την εξέδρα. Μήπως βιάζετε ο κόσμος να βγάλει συμπεράσματα για την αξία ενός παίκτη;

«Πιστεύω πως πολλές φορές ο κόσμος είναι ανυπόμονος με τους ποδοσφαιριστές, με τον προπονητή, με κάποιον που δεν τον ικανοποιεί εκείνη τη στιγμή στο γήπεδο. Το καταλαβαίνω αυτό γιατί ο ποδοσφαιριστής, ο προπονητής εξαρτώνται απ’ τον κόσμο. Δουλεύουμε γι’ αυτούς. Από ‘κει και πέρα πιστεύω πως υπάρχει μία τάση να κατηγορούμε συγκεκριμένα πρόσωπα όταν κάτι δεν πάει καλά στην ομάδα. Την άλλη φορά που είχαμε φέρει ισοπαλία με τη Δόξα Δράμας, είχαμε κατηγορήσει κάποιους παίκτες. Μετά, όταν χάσαμε στην Ξάνθη όλος ο κόσμος τα έβαλε με τον Αμπντούν και τον Μαρκάνο. Πιστεύω πως αυτό είναι άδικο γιατί σε μία ποδοσφαιρική ομάδα κερδίζουμε όλοι μαζί και χάνουμε όλοι μαζί. Δεν μπορεί να έχουν την ευθύνη μόνο δύο ποδοσφαιριστές. Πιστεύω πως αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη υπομονής γι’ αυτούς τους παίκτες, οι οποίοι κατά τη γνώμη μου είναι καλοί παίκτες. Προσφέρουν στην ομάδα γιατί ποτέ δεν κρύβονται. Πάντα προσπαθούν να κάνουν πράγματα. Και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει. Επίσης, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να υποστηρίζουμε τους ποδοσφαιριστές. Γιατί μόνο τότε θα δείξουν κι αυτοί τον καλύτερό τους εαυτό, όταν νιώθουν πως έχουν την υποστήριξη του κόσμου. Αν και καταλαβαίνω πως πολλές φορές μπορεί να είμαστε ανυπόμονοι και να μην είμαστε ευχαριστημένοι με κάτι. Πιστεύω πως πρέπει να τους υποστηρίζουμε σε όλες τις στιγμές».

-Μπορεί να διορθωθεί η πάγια συνήθεια του Έλληνα φιλάθλου, τη μία Κυριακή να κάνει ήρωες τους ποδοσφαιριστές ή τους προπονητές και την επόμενη να τους στήνει στο απόσπασμα;

«Σε όλα τα μέρη του κόσμου συμβαίνει το ίδιο. Ακόμη και στην Ισπανία συμβαίνει αυτό. Απλά εδώ είναι λίγο πιο υπερβολικά τα πράγματα. Να πηγαίνεις απ’ το ένα άκρο στο άλλο ανάλογα με το αποτέλεσμα. Πιστεύω πως τα πράγματα στο ποδόσφαιρο έχουν να κάνουν και με την τύχη. Μπορεί σε μία φάση να έχεις τύχη και να βάλεις το γκολ και σε μία άλλη να το χάσεις. Αυτό όμως δεν μπορεί να μετατρέψει έναν ποδοσφαιριστή σε κάποιον που θα λατρεύεις ή σε κάποιον που θα θέλεις να σκοτώσεις, που μισείς. Πρέπει να είμαστε λίγο πιο ήρεμοι με αυτό. Τα πράγματα είναι έτσι στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να είμαστε απ’ το ένα άκρο στο άλλο. Όμως αυτό συμβαίνει παντού. Το ποδόσφαιρο σημαίνει πολλά για τον κόσμο και αντιδράει όπως αισθάνεται».

-Κλείνοντας, θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα προς τους φίλους του Ολυμπιακού που θα βρεθούν την Παρασκευή στις εξέδρες του γηπέδου Καραϊσκάκη.

«Ελπίζω ν’ απολαύσουν το παιχνίδι. Ελπίζω να περάσουν ωραία και να έχουν μία ωραία βραδιά. Ξέρω πως θα έρθουν με πολύ όρεξη και πολύ χαρά γι’ αυτό το παιχνίδι. Πρέπει να ξέρουν πως είναι ένα ντέρμπι. Να τους πω πως εμείς ότι κάνουμε το κάνουμε για αυτούς. Θέλουμε να είναι ευχαριστημένοι, είτε παίζουμε εκτός έδρας όπως παίξαμε στην Τούμπα, είτε παίζουμε στο Καραϊσκάκη. Θέλουμε να τους κάνουμε χαρούμενους. Και από ‘κει και πέρα, ότι είναι ιδιαίτερο μέσα στο Καραϊσκάκη, είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργεί αυτός ο κόσμος. Το πολύ ιδιαίτερο που έχει το Καραϊσκάκη είναι πως εμείς, ο προπονητής και οι παίκτες μαζί με τον κόσμο αισθανόμαστε πως είμαστε ένα. Και αυτό βοηθάει πολύ την ομάδα».

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης