Ποινή 10ετούς αποκλεισμού επέβαλε η ομοσπονδία στίβου της Ρωσίας στη Ντάρια Πιστσαλνίκοβα, η οποία βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία οξανδρολόνη σε έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε τον Μάιο του 2012. Η 27χρονη δισκοβόλος η οποία στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου είχε κατακτήσει την δεύτερη θέση, τιμωρήθηκε ως υπότροπη, αφού στο παρελθόν είχε βρεθεί ξανά ντοπαρισμένη και της είχε επιβληθεί αποκλεισμός 2 ετών και 9 μηνών.

Η ποινή της εκείνη, έληξε έγκαιρα ώστε να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νταεγού, το 2011, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Πλέον, η Πιστσαλνίνκοβα θα χάσει το Ολυμπιακό μετάλλιο, αφού τα αποτελέσματά της από τον Μάιο του 2012 και έπειτα ακυρώνονται. Η Κινέζα, Γκανφένγκ Λι, που ήταν τρίτη στο Λονδίνο, θα πάρει πλέον το ασημένιο ενώ το χάλκινο μετάλλιο θα καταλήξει στα χέρια της Γιαρέλις Μπάριος από την Κούβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η ρωσική ομοσπονδία επέβαλε διετή αποκλεισμό στην πρωταθλήτρια Ευρώπης των 800μ., Γελένα Αρζάκοβα, λόγω ανωμαλιών στο αιματολογικό προφίλ του βιολογικού της διαβατηρίου. Η ποινή αρχίζει να υπολογίζεται από τις 29 Ιανουαρίου 2013, όμως τα αποτελέσματα της Αρζάκοβα ακυρώνονται αρχής γενομένης από τις 12 Ιουλίου 2011, κάτι που σημαίνει ότι χάνει τον τίτλο που κατέκτησε πέρυσι τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό του Ελσίνκι, καθώς και την έκτη θέση που είχε καταλάβει στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

Νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης αναμένεται να ανακηρυχθεί η Βρετανίδα, Λίντσεϊ Σαρπ, με δεύτερη την Ρωσίδα, Ιρίνα Μαράτσεβα και τρίτη τη Μαρίνα Αρζαμάσαβα από την Λευκορωσία.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης