Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Τσέλσι γεύτηκε το… νέκταρ της νίκης από το «άγιο δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Οι «μπλε», στον συγκλονιστικό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, που διεξήχθη στην έδρα των Βαυαρών, την «Allianz Arena», επικράτησαν στα πέναλτι με 4-3 των Γερμανών (1-1 η κανονική διάρκεια και η παράταση) και κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λες και η ιστορία της το χρωστούσε για τον χαμένο τελικό του 2008, όταν είχε χάσει το τρόπαιο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη «ρώσικη ρουλέτα» η αγγλική ομάδα άντεξε στο… σφυροκόπημα των γηπεδούχων, καταφέρνοντας να στεφθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Για να φτάσουν ως την κατάκτηση της κούπας ωστόσο, οι «μπλε» βρέθηκαν αρκετές φορές κοντά στο… χείλος του γκρεμού, εντούτοις σε όλες τις περιπτώσεις ο Ντιντιέ Ντρογκμπά και ο «φύλακας άγγελος» τους, ο Πετρ Τσεχ, τους κράτησαν ζωντανούς.

Οι Βαυαροί προηγήθηκαν στο 83’ με γκολ του Μίλερ, ωστόσο ο Ιβοριανός επιθετικός των Λονδρέζων δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και με γκολ στο 88’ ισοφάρισε σε 1-1, στέλνοντας το ματς στην παράταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο 90+5 ήταν σειρά του Τσεχ να επέμβει, αποκρούοντας το πέναλτι του Ρόμπεν, ενώ στη συνέχεια στη «ρώσικη ρουλέτα» ο Τσέχος… γίγαντας είπε «όχι» στην εκτέλεση του Όλιτς, για να έρθει ο Ντρογκμπα να γράψει το τελικό 4-3.

Ο αγώνας

Η Μπάγερν Μονάχου ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στο πρώτο μέρος του τελικού. Οι Βαυαροί, έχοντας και το αβαντάζ το γεγονός ότι το παιχνίδι γινόταν στην έδρα τους, μπήκαν δυνατά στο ματς και ήλεγχαν απολύτως το ρυθμό.

Στον αντίποδα η Τσέλσι, στην αρχική ενδεκάδα της οποίας ξεκίνησε ο νεαρός Ράιαν Μπέρτραντ αρκούνταν στο να αμύνεται, καθώς η αρμάδα του Γιουπ Χάινκες δεν της είχε αφήσει και πολλά περιθώρια.

Πάντως η Μπάγερν γκολ δεν κατάφερε να πετύχει γκολ στο α 45λεπτό, καθώς οι επιθετικοί της δεν είχαν καθαρό μυαλό στην τελική προσπάθεια.

Η πρώτη καλή ευκαιρία για τους Γερμανούς δημιουργήθηκε στο 21’. Ο Ρόμπεν έκανε το σουτ, ωστόσο είδε τον Τσεχ να αποκρούει με το πόδι το σουτ, με την μπάλα στη συνέχεια να βρίσκει στο οριζόντιο δοκάρι και να καταλήγει άουτ.

Η ομάδα του Χάινκες συνέχισε να πιέζει τους Λονδρέζους, ωστόσο το συγκρότημα του Ντι Ματέο μετά το πρώτο εφιαλτικό 15λεπτό, κατάφερε κάπως να παγώσει το ρυθμό και να απομακρύνει από την περιοχή τους την Μπάγερν.

Η γερμανική ομάδα πάντως στο 39’ και στο 41΄έφτασε κόντα στο 1-0, ωστόσο οι Μίλερ και Γκόμεζ αντίστοιχα είδαν τις τελικές προσπάθειές τους να καταλήγουν άουτ.

Σε ολόκληρο το πρώτο μέρος οι «μπλε» είχαν να αντιπαρατάξουν ένα «μαγικό» συνδυασμό Μπέρτραντ-Ντρογκμπά-Λάμπαρντ-Καλού με τον τελευταίο όμως να εκβιάζει μια τελική προσπάθεια από θέση απαγορευτική.

Ίδιο ήταν το σκηνικό του παιχνιδιού και στην επανάληψη. Η Μπάγερν μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και άρχισε να πιέζει τους Άγγλους.

Ενδεικτικό της κυριαρχίας των  Γερμανών ήταν ότι στο 80′ είχαν 23 τελικές προσπάθειες έναντι 5 της Τσέλσι, ενώ τα κόρνερ είχαν φτάσει στο…αστρονομικό 16-0.

Για να φτάσουμε στο 83΄όταν η υπεροχή των Βαυαρών μετουσιώθηκε σε γκολ. Σκόρερ των γηπεδούχων ο Τόμας Μίλερ, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε σέντρα του Κρόος και αιφνιδίασε τον Τσεχ στέλνοντας τη μπάλα στον «ουρανό» του τέρματος της Τσέλσι, κάνοντας το 1-0.

Πολλοί πίστεψαν σε εκείνο το σημείο ότι το Κύπελλο θα κατέληγε σε βαυαρικά χέρια, ωστόσο άπαντες υπολόγιζαν χωρίς τον Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Ο Ιβοριανός επιθετικός, στο πρώτο κόρνερ που κέρδισε στη βραδιά η ομάδα του, στο 88΄, μετά από γέμισμα του Μάτα, πετάχτηκε στην «καρδιά» της γερμανικής περιοχής και με κεφαλιά ισοφάρισε σε 1-1, στέλνοντας τον τελικό στην παράταση.

Εκεί από ήρωας λίγο έλειψε να γίνει μοιραίος για την Τσέλσι ο Ντρογκμπά. Ο επιθετικός των «μπλε» σε μία ανύποπτη φάση «γκρέμισε» τον Ριμπερί στην περιοχή και «δώρισε» πέναλτι στη Μπάγερν στο 95΄.

Εντούτοις ο Πετρ Τσεχ, λύτρωσε τον συμπαίκτη του και γενικά όλη την Τσέλσι, καθώς η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του, μετά την εκτέλεση του Ρόμπεν.

Έτσι το 1-1 διατηρήθηκε στο ημίωρο της παράτασης και ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι. Η Μπάγερν, η οποία δεν είχε χάσει ποτέ στη «ρώσικη ρουλέτα» σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις από την πρώτη εκτέλεση (Μάτα) βρέθηκε μπροστά στο σκορ.

Στο σημείο εκείνο, δεν πρέπει να υπήρχε άνθρωπος στον κόσμο που να πίστευε σε νίκη της Τσέλσι,

Εντούτοις οι Όλιτς και Σβαϊνστάιγκερ δεν κατάφεραν να ευστοχήσουν από τη βούλα και έτσι ήρθε η σειρά του Ντιντιέ Ντρογκμπά να εκτελέσει το τελευταίο πέναλτι, στέλνοντας την Τσέλσι στον έβδομο ουρανό…

Διαιτητής: Πέντρο Προένσα (Πορτογαλία)

Κίτρινες: Σβαϊνστάιγκερ – Νταβίντ Λουϊς, Κόουλ, Ντρόγκμπα, Τόρες

Μπάγερν Μονάχου (Γιούπ Χάινκες): Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Τίμοσουκ, Κοντέντο, Ριμπερί (97΄ Ολιτς), Σβαϊνστάιγκερ, Κρόος, Ρόμπεν, Μίλερ (87΄ Βαν Μπούιτεν), Γκόμεζ

Τσέλσι (Ρομπέρτο Ντι Ματέο): Τσεχ, Μποσίνγκουα, Νταβίντ Λουϊς, Κέιχιλ, Κόουλ, Λάμπαρντ, Μίκελ, Μπέρτραντ (73΄ Μαλουντά), Καλού (84΄ Τόρες), Μάτα, Ντρογκμπά

Η διαδικασία των πέναλτι:

Μπάγερν: Ο Λαμ ευστοχεί και κανει το 1-0.

Τσέλσι: Ο Μάτα αστοχεί και στέλνει την μπάλα πάνω στον Νόιερ.

Μπάγερν: Ο Γκόμεζ νικάει τον Τσεχ και κάνει το 2-0.

Τσέλσι: Ο Νταβίντ Λουίζ μειώνει σε 2-1.

Μπάγερν: Ο Νόιερ νικάει τον Τσεχ και κάνει το 3-1 για τους Βαυαρούς.

Τσέλσι: Ο Λάμπαρντ κεραυνοβολεί τον Νόιερ και μειώνει σε 3-2.

Μπάγερν: Ο Όλιτς σουτάρει, όμως ο Τσεχ αποκρούει και κρατάει ζωντανή την ομάδα του.

Τσέλσι: Ο Άσλεϊ Κόουλ είναι εύστοχος και ισοφαρίζει σε 3-3.

Μπάγερν: Ο Σβάινσταιγκερ στέλνει την μπάλα στο δοκάρι και παραμένει το 3-3.

Τσέλσι: Ο Ντρογκμπά ευστοχεί και κάνει το 4-3 για την ομάδα του.. Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Τσέλσι.

Το video από τα πέναλτι:

Η απονομή των πρωταθλητών Ευρώπης:


Φωτογραφίες και video από τον συγκλονιστικό τελικό:

Το βαρύτιμο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ

Το βαρύτιμο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ


Η είσοδος των δύο ομάδων

Μία από τις πολλές μονομαχίες των παικτών των δύο φιναλίστ
Μπόατενγκ και Μποσίνγκουα μονομαχούν για την μπάλα

Δεν μπορεί να πιστέψει την ευκαιρία που έχασε ο Ρόμπεν
Δεν μπορεί να πιστέψει ότι έχασε το πέναλτι ο Ρόμπεν


Ο Τσεχ πέφτει στη σωστή γωνία και αποκρούει το πέναλτι του Ρόμπεν



Ο Ντρογκμπά λίγα λεπτά πριν λυτρώσει την Τσέλσι

Το χαμένο πέναλτι της Μπάγερν


Το γκολ της Μπάγερν


Το γκολ της Τσέλσι


 Το δοκάρι της Μπάγερν

H είσοδος των ομάδων στην «Allianz Arena»:

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης