Το ενδιαφέρον των Ιβάν Σαββίδη και Γιάννη Καμπάνη για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ζήσης Βρύζας, ο οποίος από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι ο Ερασιτέχνης είναι αυτός που αποφασίζει.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ περιέγραψε την δύσκολη κατάσταση του συλλόγου, ενώ μίλησε παράλληλα και για άλλα θέματα που απασχολούν την ομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Βρύζας στη συνέντευξη Τύπου:

«Θα ξεκινήσω λέγοντας πως ο ΠΑΟΚ είναι ένας τεράστιος σύλλογος. Για μένα είναι μέσα στα 40 καλύτερα κλαμπ της Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά πράγματα. Μετά από 4-5 χρόνια έχουμε αυτοκαταστροφικές τάσεις. Οφείλεται σε δύο λόγους. Υπήρχαν τομείς που δεν οργανώθηκαν όπως έπρεπε σε αυτήν την τετραετία. Έγινε πολύ σοβαρή δουλειά αυτά τα τέσσερα χρόνια, αλλά ο ίδιος ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε τον τρόπο λειτουργίας.

Υπήρχε το εμπορικό που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και γενικότερα δεν υπήρχε στρατηγική για μεγάλες επενδύσεις, όπως το αθλητικό κέντρο. Σε συνδυασμό με την κρίση και την αύξηση φορολογίας, με το Financial Fair Play μας έφεραν σε αυτό το σημείο. Αναγκαστήκαμε να πουλήσουμε σημαντικούς παίκτες τον Ιανουάριο για τη βιωσιμότητα μας.

Μέχρι 30/6 πρέπει να δώσουμε τη μάχη μας. Ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει υπομονή και στήριξη και δε μου βγαίνει να τη ζητήσω. Υπάρχουν και πάλι δύο δρόμοι. Της απομάκρυνσης και της συσπείρωσης. Εγώ δηλώνω στρατιώτης του ΠΑΟΚ και αυτή τη μάχη θα τη δώσω», ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη και του Γιάννη Καμπάνη: «Κανένας δε χρησιμοποιήθηκε. Πλειστηριασμός σε αυτό το θέμα δε γίνεται. Υπάρχει επίσημο ενδιαφέρον και από τους δυο. Αυτό που πρέπει να κάνω, είναι με σοβαρότητα να μιλήσω με αυτούς τους ανθρώπους. Κανένας Βρύζας δε μπορεί να δώσει τον ΠΑΟΚ πουθενά. Υπάρχει ένας πρόεδρος στον Ερασιτέχνη που είναι έμπειρος και μαζί με το Δ.Σ. θα αποφασίσουν. Εγώ πρέπει να προστατεύσω τα συμφέροντα του ΠΑΟΚ»

Για τη φιλοσοφία του στις επαφές που έχει με επιχειρηματίεςΗ φιλοσοφία ορίζεται από τη διοίκηση Πρωτοδικείου. Είναι για έξι μήνες και έχει συγκεκριμένο σκοπό. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε με νερά μέσα στο σπίτι μας. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος θέλει όραμα αλλά πρέπει να κοιτάξουμε να βγάλουμε τα νερά, Ο επενδυτής μπορεί να δώσει μία λύση και για αυτό γίνονται οι επαφές».

Για το τι ζητάει από τους δύο ενδιαφερόμενουςΚαταφέραμε σε στιγμές που το αγωνιστικό ήταν τοπ να μην έχουμε εμπορικό. Έκανα συνάντηση με τον κ. Κατσαρή και έχει ενημερωθεί. Εγώ ξεκαθάρισα και στους δύο ότι δε μπορεί να μιλήσει για το γήπεδο πριν να δείξει ποιος είναι. Εκκρεμούν οι συναντήσεις με τον Ερασιτέχνη για να δούμε τι θέλουν να κάνουν. Πρέπει πρώτα να δώσουν τα χαρτιά. Περιμένουμε σήμερα τα χαρτιά του Σαββίδη. Το πρωτοσέλιδο είναι θεμιτό αλλά πρέπει να το δούμε με σοβαρότητα το θέμα».

Για τις επαφές του με τους υποψήφιους επενδυτές
Δε μπορεί να γίνει πλειστηριασμός. Έχω μιλήσει και με άλλους ανθρώπους. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια. Τώρα περιμένουμε το χαρτί της τράπεζας από τον κ. Σαββίδη και για αυτό σταματήσαμε τώρα δύο μέρες. Με τον πρόεδρο του Α.Σ. και το Δ.Σ θα προχωρήσουμε. Θα επικοινωνήσουμε και με τους δύο γιατί δε μπορούμε να παίζουμε. Έκανα επαφές με επιφανείς ανθρώπους της πόλης. Είναι άνθρωποι σωστοί. Η προσέγγιση μου έφτασε στο σημείο για να μη βάλουν λεφτά».

Για το χρονικό περιορισμό με τους επενδυτές: «Στις 14 Μαΐου ανοίγει η ΑΜΚ. Έχουμε να κάνουμε με θέματα με δικηγόρους, ελέγχους, εφόσον υπάρχει συμφωνία. Το όριο είναι η ΑΜΚ».

Για το θέμα των επενδυτών και τις άλλες επαφές που έχει κάνει εκτός Καμπάνη και Σαββίδη: «Δεν έχω σκοπό να βάλω τον Καμπάνη και με τον Σαββίδη να κάνει πλειστηριασμό. Έχω μιλήσει και με άλλους. Περιμένω το χαρτί του Σαββίδη και να καλυφτούμε με την φερεγγυότητα του».

Για το κλίμα στις συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενουςΈκανα επαφές με ανθρώπους επιφανείς της πόλης. Πιστεύω πως έχουμε μια τόσο ισχυρή ομάδα και πως δεν ήταν δυνατόν άνθρωποι τέτοιοι να μην συμμετέχουν στο σύλλογο. Δεν ήθελαν όμως να συμμετέχουν γιατί το περιβάλλον δεν ήταν κατάλληλο. Υπάρχει άγριο κλίμα».

Για το τι προέχει στις επαφέςΔεν προέχει το χρήμα αλλά το σχέδιο για την επόμενη μέρα. Είμαστε σε δύσκολη εποχή και πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι με τον οποιονδήποτε γιατί έχουμε ανάγκη από ρευστότητα».

Για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕΜέχρι τις 10 του μήνα θα έχω δώσει ονόματα».

Για το γεγονός πως ο καθένας μπορεί μέσω ΑΜΚ να πάρει την ΠΑΕΟ καθένας θέλει να ξέρει και τι σχέση θα έχει με τον ΠΑΟΚ. Τι πρέπει να πληρώσει στον Ερασιτέχνη κτλ. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητηθούν για να ξέρει αυτός που θα βάλει 10 εκατ. ευρώ».

Για τη δική του συμμετοχήΔεν ήξερα τι γινόταν. Για 2,5 χρόνια ήμουν τεχνικός διευθυντής. Για τους τρεις μήνες που ήμουν πρόεδρος, ο Ηλίας Βιολίδης ασχολούνταν με το οικονομικό και εγώ δεν είχα αληθινή ενημέρωση. Το καλοκαίρι έφυγα. Ο τρόπος της διαχείρισης ήταν ερασιτεχνικός. Δεν υπήρχε ένας οικονομικός διευθυντής. Δεν ξέρω για την Τούμπα ΕΠΕ και δε μπορώ να απαντήσω».

Για τους οπαδούς που έχουν αφήσει την ΤούμπαΗ απογοήτευση είναι κατανοητή. Ο καθένας μπορεί να αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο. Βρισκόμαστε σε αυτήν τη θέση για συγκεκριμένους λόγους, αλλά ήρθαν έτσι οι συγκυρίες που μας βάζουν σε αυτήν τη δύσκολη θέση. Θέλω ο κόσμος να καταλάβει την προσπάθεια που γίνεται και να είναι διπλά μας».

Για τους τρόπους που η ομάδα μπορεί να πάει την αδειοδότησηΟι δρόμοι είναι είτε από χορηγίες, είτε από επενδυτές είτε από τον κόσμο. Εμείς θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να πετύχουμε το στόχο μας».

Για τα χρήματα που απαιτούνταιΑποτυπώθηκε ακριβώς στην τελευταία Γ.Σ. Διαφάνεια δε σημαίνει και ξεβράκωμα. Θα πρέπει να μάθουμε να προστατεύουμε την ομάδα μας και έχει ενημερωθεί η ΟΥΕΦΑ για όσα απαιτούνται»

Για το ενδεχόμενο να πουληθεί κάποιος ποδοσφαιριστήςΔε βρίσκω το υπερθετικό του έσχατη λυση… Δεν είναι αυτός ο δρόμος. Είναι ένας φαύλος κύκλος γιατί φέρνει απογοήτευση στον κόσμο. Θα πρέπει να βρούμε έσοδα από άλλους πόρους».

Για τα χρέη στο ΔημόσιοΈγιναν ραντεβού σημαντικά. Αν λυθεί αυτό το θέμα θα ανοίξει ο δρόμος για μία σοβαρή επένδυση. Είναι πολύ δύσκολο να επενδύσει κάποιος όσο υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Προσπάθησα να το λύσω και προεκλογικά ήταν δύσκολο. Δε βρέθηκε λύση. Έχουμε διαβεβαίωση για νέο φορολογικό νόμο και μέσα σε αυτό θα βρίσκονται και ΠΑΕ».

Για την λειτουργία της ΠΑΕ τα προηγούμενα χρόνια

«Δε δίνω μομφή σε κανέναν. Είναι οι απόψεις μου που εξέφρασα και στον Ζαγοράκη το καλοκαίρι για τον τρόπο λειτουργίας. Αυτές οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν την εποχή της ευμάρειας. Η δική μας προσπάθεια είναι προς αυτήν την κατεύθυνση σε μία δύσκολη εποχή. Ήδη ο οικονομικός διευθυντής στις 2 Μαΐου ξεκινάει να δουλεύει. Έχουν δοθεί οργανογράμματα για το ποιος και πως πρέπει να λειτουργεί μέσα στον ΠΑΟΚ. Η διαφάνεια είναι πολύ σημαντική»

Για το μπάτζετ του συλλόγουΗταν συνειδητή επιλογή πριν τέσσερα χρόνια να στραφούμε στις Ακαδημίες. Τότε σχεδιάστηκε όλο το πλάνο για το πως θα λειτουργήσουν. Παιδιά μένουν στην Τούμπα, έχουν μαγείρισσα, υπάρχει συμφωνία με ιδιωτικό σχολείο. Αυτή η δουλειά σχεδιάζεται από το Σεπτέμβριο, σε ποιο καμπ θα πάνε τα παιδιά κτλ. Τα αποτελέσματα, που βλέπουμε παιδιά να παίζουν είναι μέσα από τη δουλειά. Σίγουρα η ομάδα θέλει ένα βασικό κορμό, μέσα στα οικονομικά πλαίσια που μπορούμε και θα δώσουμε την ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά την ευκαιρία να μας δείξουν τι μπορούν να κάνουν».

Για το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ομάδαςΈχουμε φτιάξει μία ομάδα. Χρειάζονται κανόνες και συντεταγμένες. Αυτά υπάρχουν αυτά τα τέσσερα χρόνια. Αυτήν τη στιγμή έχουμε αυτά τα πράγματα. Καθένας πρέπει να σκεφτεί να βάλει λογική και τη μιάμιση ώρα που μπαίνει στο γήπεδο να δίνει μάχη. Δεν πρέπει κανένας να παρασυρθεί από την κατάσταση στη χώρα και να φέρεται με ασύδοτο τρόπο. Αν γίνουν αυτά η ομάδα θα είναι ανταγωνιστική. Ο τρόπος λειτουργίας και η οργάνωση είναι το πιο σημαντικό».

Για την πορεία της ομάδας μετά τον αποκλεισμό στο Europa League

«Δεν είχαμε ισορροπία. Τις προηγούμενες χρονιές είχαμε στόχο 12 πόντους σε πέντε παιχνίδια. Αυτό είναι πρωταθλητισμός. Φέτος είχαμε εννιά ήττες. Έτσι δε μπορείς να πρωταγωνιστήσεις. Είναι δεδομένο ότι λείπουν οι παίκτες που έφυγαν. Υπάρχουν τριγμοί σε όλο το οικοδόμημα λόγω της όλης κατάστασης. Η ομάδα αντιλαμβάνεται την όλη κατάσταση, όπως και αν είμαστε 100% αφοσιωμένοι ο καθένας από εμάς. Η ομάδα προσπάθησε να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο, έβαλε περισσότερα γκολ αλλά δέχτηκε και πολλά. Είναι τεχνικά θέματα όπου ο προπονητής πιστεύω θα τα λύσει. Ας περιμένουνε να δούμε και τα πλέι οφ και μετά θα τον κρίνουμε»

Για τα δύο πρόσωπα της ομάδαςΕίναι δεδομένο ότι έφυγαν παίκτες ποιότητας. Εκτός αυτού υπάρχουν τριγμοί σε όλο το οικοδόμημα λόγω της γενικότερης κατάστασης. Η ομάδα αντιλαμβάνεται την κατάσταση. Η ομάδα έπαιξε επιθετικό ποδόσφαιρο, νομίζω πέτυχε περισσότερα γκολ από άλλες σεζόν, αλλά δεχτήκαμε και πολλά, θα πρέπει να βρεθεί ισορροπία. Είναι δουλειά του προπονητή και θα βρει την λύση».

Για τους αγώνες στα πλέι οφ και το κλίμα που επικρατεί στην ομάδαΘέλω ο κόσμος να έχει συνείδηση και να καταλάβει τι γίνεται στον ΠΑΟΚ. Θέλω η ομάδα μου να διεκδικήσει νοοτροπία νικητή, θέλω αυτά που λέμε στα παιδιά μας για ηθικές αξίες. να εκφράζουν τον ΠΑΟΚ. Αυτά έχουν κλονιστεί. Αν ο κόσμος το δώσει, τα παιδιά θα ανταποκριθούν σε αυτό που πρέπει να κάνουν».

Για την ψυχολογία των παικτών του «Δικεφάλου του Βορρά» και την πιθανότητα να πάρουν την πρωτιά, η οποία δίνει το «εισιτήριο» για προκριματικά του Champions League: «Οι παίκτες ξέρουν. Εγώ ο ίδιος τους μίλησα. Στόχος είναι να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια και ελπίζω να καταφέρουμε να πάρουμε την πρωτιά».

Για το πότε θα τελειώσει το επενδυτικό: «Εμείς οφείλουμε να προετοιμάσουμε χωρίς επενδυτές. Μακάρι να έρθει κάποιος να πάρει την ομάδα. Να εγγυηθεί για το σχέδιο να μας καλύπτει και αυτός ο άνθρωπος να πάρει την ομάδα. Το ότι υπήρχαν και παλιότερα τέτοιες εποχές, το γνωρίζω καλά. Για μας είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκάθαρο πλάνο. Το μπάτζετ θα κατέβει αρκετά, θα δώσουμε έμφαση στο εμπορικό κομμάτι. Περιμένουμε να δούμε και τα πλέι οφ. Θέλω να πιστεύω πως ο κόσμος θα καταλάβει τι συμβαίνει στον ΠΑΟΚ αυτήν τη στιγμή και θα έρθει στο γήπεδο να δώσει μία μάχη μαζί μας».

Για την υπόθεση του Σαχπατζίδη: «Είναι ένας από τους 11.500 μετόχους. Έχει συμβάλλει στην ομάδα, τώρα έχει ένα θέμα με τη Δικαιοσύνη και θα δούμε τι θα γίνει με το συγκεκριμένο θέμα. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον ΠΑΟΚ. Δεν έχουμε καμία επαφή με την ΕΕΑ, ο ΠΑΟΚ κινείται στο πλαίσιο της νομιμότητας».

Για το αθλητικό κέντρο στη Νέα ΜεσημβρίαΥπάρχουν κάποια προβλήματα όπως αυτό με το νερό. Το συγκεκριμένο είναι πολύ μεγάλο και το στηρίξαμε από την αρχή. Τα οικονομικά μας τώρα δε μας επιτρέπουν βελτιώσεις αλλά πιστεύω ότι στο μέλλον θα γίνουν».

Για τη θέση του ΠΑΟΚ στα Συμβούλια ή τις Συνελεύσεις της Σούπερ Λίγκας: «Είναι ξεκάθαρο πως η Πολιτεία θέλει να επιβάλλει κανόνες. Η Λίγκα τον τελευταίο καιρό έχει φωνή. Μπορεί να με πουν γραφικό, γιατί δεν έχω την άποψη ότι όλα λειτουργούν λάθος. Το τελευταίο τρίμηνο έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει η Λίγκα να περάσει μία ενιαία φωνή. Εμείς οι ίδιοι, έχουμε δώσει δικαιώματα και αυτή είναι η πραγματικότητα. Η θέση του ΠΑΟΚ στη Λίγκα εδώ και τέσσερα χρόνια είναι η πιο υγιής. Έτσι όπως πρέπει να έχει ο εκάστοτε πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Έχουμε από πίσω 1 εκατ. κόσμο που είναι και η δύναμη μας. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, για να αντιληφθεί η Πολιτεία ότι είμαστε σύμμαχοι, γιατί ο καινούργιος νόμος έχει μέσα ίσως πράγματα υπερβολικά».

Για το αν σκέφτεται να αναλάβει την προεδρία του συνεταιρισμούΔεν είμαι έτοιμος. Δε με απασχολεί το ζήτημα».

Για τον Λάζλο ΜπόλονιΑ:«Εχει άλλο ένα χρόνο συμβόλαιο και θέμα προπονητή δεν τίθεται».

Για το αν είναι ρίσκο η χρησιμοποίηση αρκετών νεαρών ποδοσφαιριστών«Εννοείται πως είναι ρίσκο. Αλλά τα νερά είναι μέσα στο σπίτι μας. Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει πως για δύο χρόνια θα πρέπει να μειώσει τις οφειλές του».

Για την δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες: «Είναι επιλογή μας εδώ και τέσσερα χρόνια να δώσουμε έμφαση στις Ακαδημίες. Το πλάνο τότε ξεκίνησε, έγιναν δωμάτια, συμφωνία με ιδιωτικό σχολείο, έχουν μαγείρισσα, Δώσαμε έμφαση στην νοοτροπία των παιδιών, σε ποια τουρνουά θα παίζουν, βάζουμε να παίζουν στους αγώνες δύο χρόνια μικρότεροι και αυτή την στιγμή ήρθαν τα αποτελέσματα μέσα από αυτή την δουλειά. Σίγουρα η ομάδα πρέπει να έχει βασικό κορμό, δεν μπορούν μόνα τους τα νέα παιδιά. Θα φτιάξουμε κορμό και θα δώσουμε την ευκαιρία στους νεαρούς να δείξουν τι μπορούν να κάνουν».

Για το ζήτημα του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, στον οποίο έχει προταθεί μείωση αποδοχώνΈχουμε μπροστά μας τα πλέι οφ. Ο Δημήτρης είναι από τους σημαντικότερους παίκτες που έχουμε. Θα μιλήσουμε μαζί του. Έχει μπροστά του και την Εθνική που είναι χαρά μας να παίζουν εκεί παίκτες μας».

Για το μέλλον της ΠΑΕΝα πηδήξω από το καράβι; Είμαι εδώ συγκυριακά. ΟΛοι οι αρμόδιοι φορείς που υπέδειξαν την ευθύνη και την αποδέχτηκα. Δε θέλω να μείνω για πάντα σε αυτήν τη θέση. Και στους επενδυτές είπα ότι δε με ενδιαφέρει να είμαι και εγώ στην επόμενη μέρα. Αρκεί να διασφαλιστεί το αύριο της ομάδας. Δε σημαίνει πως έχω μετανιώσει. Από την ψυχή μας γίνεται η προσπάθεια για να βγούμε από τη δύσκολη θέση. Μέχρι να τελειώσει η ρύθμιση προς την εφορία, μου έχουν δεσμεύσει την περιούσια».

Για το μήνυμά του στον κόσμο της ομάδας: «Θέλω να αποτυπώσω την πραγματικότητα. Δε μπορώ να ζητήσω πάλι στήριξη και υπομονή. Αποτυπώνω την πραγματικότητα και ο καθένας θα πάρει την απόφασή του».

Για τα χρήματα που είναι να επιστραφούν στον Βιολίδη: «Έχουμε βάλει όριο ως τις 30/6 για να επιστραφούν τα λεφτά του Βιολίδη, Ως τότε πιστεύω πως θα έχουν γίνει οι διαδικασίες για να επιστρέψουν τα λεφτά».

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης