Tρία χρόνια άντεξε μακριά από την κορυφή της μπασκετικής Ευρώπης η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία πλέον κάθεται… αναπαυτικά στον θρόνο της Euroleague, που μέχρι πριν λίγα 24ωρα ανήκε στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη επιβλήθηκε την Κυριακή με 91-83 της Αναντολού Εφές στον μεγάλο τελικό του φάιναλ φορ της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Βιτόρια και «έραψε» το όγδοο αστέρι στη φανέλα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ρώσοι, παρά τη σθεναρή αντίσταση της -πρωτάρας σε τελικό- τουρκικής ομάδας, κατάφεραν να κατακτήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο, που είναι το δεύτερο στην καριέρα του Δημήτρη Ιτούδη ως πρώτος προπονητής (μετρά και 5 με τον Παναθηναϊκό ως συνεργάτης του Ομπράντοβιτς), ο οποίος μάλιστα έγινε και ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

Κορυφαίοι της ΤΣΣΚΑ στον μεγάλο τελικό ήταν οι Ουίλ Κλάιμπερν και Κόρι Χίγκινς, που είχαν από 20 πόντους, ενώ στην αντίπερα όχθη η Εφές, η οποία το πάλεψε μέχρι τέλους, είχε σε μεγάλη βραδιά τον Σέιν Λάρκιν.

Πιο συγκεκριμένα, ο αστέρας των Τούρκων σημείωσε 29 πόντους και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των τελικών φάιναλ φορ της Euroleague, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Νικολό Μέλι που είχε σημειώσει 28.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον μικρό τελικό που διεξήχθη νωρίτερα στη «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» η Ρεάλ επικράτησε με 94-75 της Φενέρμπαχτσε και κατέλαβε την τρίτη θέση στο φάιναλ φορ.

H απονομή στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας:

 

Η Αναντολού Εφές μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, έχοντας καλή ψυχολογία μετά την επιβλητική της νίκη επί της Φενέρμπαχτσε στον τουρκικό «εμφύλιο» της Παρασκευής και κατάφερε να προηγηθεί με 7-3.

Στη συνέχεια όμως η ομάδα του Ιτούδη ανέβασε στροφές και με σερί 6-0 μετέτρεψε το εις βάρος της 14-12 σε 14-18 (7’), αποκτώντας το προβάδισμα για πρώτη φορά στο παιχνίδι.

Επιδεικνύοντας μεγάλη ευστοχία έξω από τα 6.75μ. και με τον Χίγκινς να πετυχαίνει τους 11 από τους 17 τελευταίους πόντους της στο πρώτο δεκάλεπτο η ΤΣΣΚΑ βρέθηκε να προηγείται με 29-20 στο 10′.

Οι Ρώσοι δεν άφησαν το πόδι τους από το γκάζι και ξέφυγαν ακόμη με 14 πόντους (20-34) στο β’ δεκάλεπτο, χάρη σε τρίποντο του Σέρχιο Ροντρίγκεθ και δίποντο του Κάιλ Χάινς.

Εντούτοις έκτοτε η Εφές έσφιξε την άμυνά της, ενώ στην επίθεση οι παίκτες του Ιτούδη σταματούσαν τον Σέιν Λάρκιν μόνο με φάουλ.

O Αμερικανός γκαρντ της Αναντολού Εφές υπήρξε καταλύτης στο come back της ομάδας του, φτάνοντας συγκομιδή 14 πόντων μέχρι το ημίχρονο.

Οι Τούρκοι «ροκάνιζαν» σταδιακά τη διαφορά, αφού η υπεροχή τους στα επιθετικά ριμπάουντ έβαλε φρένο στο επιθετικό momentum των Ρώσων.

Ο Μπράιντ Ντάντσον κέρδιζε μάχες μέσα στη ρακέτα, ο Σιμόν Κρούνοσλαβ έφερε την τουρκική ομάδα στο -5, (41-36), με 2:25΄΄ να απομένουν μέχρι το ημίχρονο.

Έκτοτε η ΤΣΣΚΑ σκόραρε μόνο από τη γραμμή του φάουλ με 3/4 από Χάντερ και Κλάιμπερν), ενώ η Αναντολού Εφές εκτός από το τρίποντο του Βασίλιε Μίτσιτς (44-39), είδε και τον Σέιν Λάρκιν να ευστοχεί σε τρεις βολές, με αποτέλεσμα να καταφέρει να μειώσει σε 44-42.

Ο Ντάνστον υπέπεσε σε τρίτο και τέταρτο φάουλ στο 24ο λεπτό, ενώ οι Κλάιμπερν και Χίγκινς έγραψαν το 63-52 υπέρ των Ρώσων στο 26′, για να ολοκληρωθεί με σκορ 68-55 η 3η περίοδος.

Ο Ντάνιελ Χάκετ, εκτός από την εξαιρετική του άμυνα έδωσε λύσεις στην επίθεση, έκανε το 73-64 στο 31′ και όταν η Εφές ξαναγύρισε, ο Νάντο Ντε Κολό ήταν αυτός που κράτησε ψηλά τη διαφορά (71-80 στο 35′).

Σε αυτό το σημείο, ο Αταμάν χρεώθηκε με τεχνική ποινή με τους Ρώσους να έχουν συνεχώς το πάνω χέρι για το ροζ φύλλο που θα τους χάριζε την κούπα με τα… μεγάλα αυτιά.

Στη συνέχεια ο Μίτσιτς σκόραρε από τη γωνία, κάνοντας το 83-77 στο 37′, ο Λάρκιν μείωσε περισσότερο (85-81 στο 38′), αστόχησε όμως στο επόμενο σουτ και η πλάστιγγα έγειρε οριστικά προς τους Ρώσους που τελικά επικράτησαν με 91-83, κατακτώντας το τρόπαιο.

Τα δεκάλεπτα: 20-29, 42-44, 62-68, 83-91.

Εφές (Αταμάν): Λάρκιν 29, Μπομπουά 3, Μπαλμπάι, Μότουμ 4, Σανλί, Μοερμάν 2, Τουντσέρ, Πλάις, Μίσιτς 10 (5 ασίστ), Άντερσον 7, Ντάνστον 13 (10 ριμπ.), Σιμόν 15 (10 ριμπ.)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 15 (4 ριμπ., 4 ασίστ), Μπολομπόι, Πίτερς, Ούχοφ, Ροντρίγκεθ 6, Βοροντσέβιτς, Κλάιμπερν 20 (5 ριμπ., 4/6 τρίποντα), Χίγκινς 20 (4/5 τρίποντα), Χάκετ 7 (5 ασίστ), Κουρμπάνοφ 7 (5 ριμπ.), Χάινς 9 (5 ριμπ.), Χάντερ 7.

Ta highlights του τελικού:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης