Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας παρακολουθεί περίπου 100 πρόσωπα τα οποία βαρύνουν υποψίες για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, κυρίως στην περιοχή των τριεθνών συνόρων Βραζιλίας, Παραγουάης και Αργεντινής, δήλωσε σήμερα πηγή προσκείμενη στη βραζιλιάνικη προεδρία.

Η πηγή αυτή ανέφερε εξάλλου ότι στην επιχείρηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας που διεξήχθη σήμερα, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 10 νεαρών που κατηγορούνται ότι προετοιμάζονταν να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων (5η-21η Αυγούστου), συνεργάστηκαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων κρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία συνέλαβε 10 νεαρούς Βραζιλιάνους, πολλοί εκ των οποίων είχαν ορκιστεί πίστη στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, διότι φέρονται να προετοίμαζαν επιθέσεις που θα διαπράττονταν κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Ο «ηγέτης» του «πυρήνα» αυτού, τον οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας χαρακτήρισε «ερασιτεχνικό» ζούσε στην πολιτεία Παρανά και προσπαθούσε να αγοράσει ένα τουφέκι εφόδου AK-47 από έναν ιστότοπο πώλησης όπλων που έχει έδρα στη γειτονική Παραγουάη.

Οι ύποπτοι είχαν εκφράσει τη «χαρά τους» για τις πρόσφατες «επιθέσεις στη Γαλλία και στις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Αλεξάντρ ντε Μοράες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω (των εφαρμογών) WhatsApp και Telegram και μόνο οι δύο γνωρίζονταν από πριν», σημείωσε ο υπουργός.

Οι δέκα ύποπτοι παρακολουθούνταν από τον Απρίλιο. «Συμμετείχαν σε μια οργάνωση που ονομάζεται “Υπερασπιστές της σαρίας” (σ.σ. του ισλαμικού νόμου) και σχεδίαζαν να αγοράσουν όπλα για να διαπράξουν εγκλήματα στη Βραζιλία και στο εξωτερικό», σύμφωνα με τον βραζιλιάνο υπουργό Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή του ότι η επιχείρηση για τη σύλληψη των υπόπτων, που ονομάστηκε Hashtag, διεξήχθη από την ομοσπονδιακή αστυνομία σε εννέα βραζιλιάνικες πολιτείες (Αμαζόνας, Σεαρά, Παραΐμπα, Γκοϊάς, Μίνας Ζεράις, Ρίο ντε Ζανέιρο, Σάο Πάολο, Ρίο Γκράντε ντο Σουλ) με τη συμμετοχή 130 αστυνομικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης