Στο διεθνές συμπόσιο για τον αθλητισμό, που διοργανώθηκε την Πέμπτη (22/9) και την Παρασκευή (23/9), από το Βατικανό ο Επίσκοπος, Εμανουέλ Γκομπιγιάρ έκανε μια παρομοίωση πολύ… ιδιαίτερη καθώς είπε ότι «Ο Ιησούς ήταν σπουδαίος προπονητής».

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ο Επίσκοπος Εμανουέλ Γκομπιγιάρ, στάθηκε στην σχέση του Βατικανού με τον αθλητισμό, την ώρα που ο κόσμος του κλασικού αθλητισμού κινείται στους ρυθμούς της Ολυμπιάδας του Παρισιού 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι ο επίσκοπος της Λιόν πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες για να φέρει σε επαφή το Βατικανό με τον αθλητισμό, και τόνισε ότι: «Σε ολόκληρο τον πλανήτη, το 80% του πληθυσμού έχει σχέση με τον αθλητισμό, μεταξύ αυτών που τον ασκούν, των οικογενειών των παιδιών κι εκείνων που τον παρακολουθούν στην τηλεόραση. Ο αθλητισμός είναι ένας τρόπος για την Εκκλησία, προκειμένου να μένει σε επαφή με όσα περνούν οι άνθρωποι».

Έχοντας εκφράσει πολλές φορές τα φίλαθλα αισθήματά του, ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να παρουσιάσει εν κατακλείδι μια «δήλωση» πιστή στο «πνεύμα της Ολυμπιακής Χάρτας, σχετικά με τις αξίες της αδελφότητας, της συνοχής, της ευθραυστότητας της υποδοχής», τόνισε ο Επίσκοπος.

Η άλλη αθλητική αξία, στην οποία αναγνωρίζει τον εαυτό του, αυτός ο εκπρόσωπος μιας σύγχρονης Εκκλησίας είναι το πνεύμα της «κοινότητας»: «Ο Ιησούς ήταν ένας τρομερός… προπονητής! Κατ’ αρχήν περπατά διαρκώς. Και είναι με μια ομάδα δώδεκα ατόμων, που είναι όλοι εντελώς διαφορετικοί, με διαφορετικές ιστορίες. Και τους έκανε μια ομάδα…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο βήμα για την επαφή του Bατικανού με τον αθλητισμό έγινε το 2019, όταν ιδρύθηκε η Athletica Vaticana, μια αθλητική ένωση που συνδιοργάνωσε πρωταθλήματα στίβου έχοντας μάλιστα και μια συμμετοχή στην σκυταλοδρομία 4×400 μέτρα.

Αναλυτικότερα ο Επίσκοπος Γκομπιγιάρ έτρεξε μαζί με από δύο μετανάστες και έναν ιερέα στον αγώνα, σε αυτόν τον «συμβολικό αγώνα», με τον ίδιο να δηλώνει ότι: «Η επίδοση μας, ήταν… καταστροφική. Αλλά είναι το εθνικό ρεκόρ του Βατικανού, αφού ήταν ο πρώτος αγώνας».

Το Βατικανό στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σημειώνεται ότι το Βατικανό, είναι επί του παρόντος, μέλος τριών διεθνών ομοσπονδιών (της ποδηλασίας, του ταεκβοντό και του πάντελ), ενώ για να συσταθεί Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή και να υπάρχει δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, απαιτείται η ιδιότητα του μέλους, σε τουλάχιστον πέντε ομοσπονδίες αναγνωρισμένες από τη ΔΟΕ.

Αυτό σημαίνει ότι εάν το κράτος «αγκαλιάσει» τον αθλητισμό και επενδύσει σε αυτόν τον τομέα, υπάρχει η πιθανότητα να εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες που είναι προγραμματισμένοι να γίνουν το 2028.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης