Πεπεισμένος ότι η αναμέτρηση Λιόν-Γιουβέντους για τους «16» του Champions League, που διεξήχθη στις 26 Φεβρουαρίου, είχε σημαντική ευθύνη για τη διασπορά του κορωνοϊού στη Γαλλία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Λιόν, εμφανίστηκε ο Γάλλος γιατρός, Μαρσέλ Γκαριγκού-Γκρανσάμπ.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ιατρικής ομοσπονδίας της Γαλλίας υποστηρίζει ότι ο αγώνας αυτός δεν θα έπρεπε να έχει διεξαχθεί και συγκρίνει τις συνέπειές του με εκείνες που φαίνεται πως είχε για το Μπέργκαμο η αναμέτρηση της Αταλάντα με τη Βαλένθια, που έγινε στο (ήδη «χτυπημένο» από την ασθένεια) Μιλάνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μαρσέλ Γκαριγκού-Γκρανσάμπ υπογραμμίζει ότι, αν και στο Πιεμόντε (όπου βρίσκεται το Τορίνο) δεν υπήρχε τότε ιδιαίτερη εξάπλωση του κορωνοϊού, για το παιχνίδι Λιόν-Γιουβέντους ταξίδεψαν στη Γαλλία οπαδοί της «Γηραιάς Κυρίας» από πολλά μέρη της Ιταλίας.

Παρουσιάζει παράλληλα ένα διάγραμμα, που δείχνει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων δύο εβδομάδες μετά τον αγώνα, διάστημα που θεωρείται ως ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου. Με βάση αυτά, χαρακτηρίζει το παιχνίδι ως «αγώνα-μηδέν», σημειώνοντας ότι «το ποδόσφαιρο λειτούργησε ως επιταχυντής της επιδημίας».

Το άρθρο του γιατρού αναδημοσιεύει η εφημερίδα «L’ Equipe», σπεύδοντας όμως να το αντικρούσει, με στοιχεία που δείχνουν ότι δεν υπήρξε μεγάλη έξαρση της νόσου στην περιοχή της Λιόν δύο εβδομάδες μετά το ματς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα «Parisien» υποστήριξε χθες (2/4) ότι η αναμέτρηση ρεβάνς των «16» του Champions League, μεταξύ της Παρί Σεν Ζερμέν και της Ντόρτμουντ, ίσως έπαιξε ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση του κορωνοϊού στο Παρίσι.

Αν και το συγκεκριμένο παιχνίδι διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στις 11/3, περίπου 5.000 οπαδοί των πρωταθλητών Γαλλίας είχαν συγκεντρωθεί έξω από το «Παρκ ντε Πρενς», σε μία περίοδο που είχε επιβληθεί απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των 1.000 ατόμων.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ο αριθμός κρουσμάτων της νόσου στη γαλλική επικράτεια «εκτοξεύθηκε» από τα 492 στα 7.660.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης