Η Euroleague Basketball ανακοίνωσε σήμερα (18/9) ότι εγκρίθηκαν νέα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας, καθώς και ειδικοί κανονισμοί για την αγωνιστική περίοδο 2020-21 που θα ισχύσουν τόσο στη Euroleague όσο και στο EuroCup.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εφαρμογή τους στοχεύει στη δημιουργία των συνθηκών «για την προστασία της υγείας κάθε ατόμου, καθώς και της οικογένειάς του υπό το τωρινό περιβάλλον του κορονοϊού. Τα πρωτόκολλα έχουν αναπτυχθεί σε συντονισμό με τους γιατρούς της Λίγκας και των συλλόγων, σε συνεννόηση και με τους 42 συλλόγους, την Ένωση Παικτών της EuroLeague, το Συμβούλιο Προπονητών της EuroLeague, την Ένωση Διαιτητών Μπάσκετ της EuroLeague, τα εθνικά πρωταθλήματα και την ULEB. Σε αυτά προβλέπονται μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Βασικοί υγειονομικοί κανόνες συμπεριφοράς: πλύσιμο χεριών, social distancing, χρήση μάσκας προσώπου και εξαερισμός.

– Κατευθυντήριες γραμμές για το γήπεδο και τις προπονητικές εγκαταστάσεις που καθορίζουν έναν μέγιστο αριθμό ατόμων στο παρκέ και τα αποδυτήρια.

– Διορισμός διευθυντή COVID-19 σε κάθε σύλλογο, εκπαιδευτικές συνεδρίες, συνιστώμενη καθημερινή παρακολούθηση της υγείας, έντυπα ιατρικής αξιολόγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Οι παίκτες, το προπονητικό επιτελείο και οι διαιτητές θα υποβάλλονται σε τεστ, τρεις ημέρες πριν από κάθε παιχνίδι, ενώ θα πρέπει να ακολουθούνται τα πρωτόκολλα σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος.

– Κατευθυντήριες οδηγίες για ξενοδοχεία, μεταφορές, διαιτητές, τηλεοπτική παραγωγή, ΜΜΕ και θεατές.

Στο μεταξύ, οι ειδικοί κανονισμοί που ανακοίνωσε η Euroleague Basketball και οι οποίοι θα περιληφθούν στους κανονισμούς της σεζόν 2020-21, ορίζουν, μεταξύ άλλων:

– Παιχνίδια που αποκλείεται να διεξαχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό εξαιτίας επιβολής νέων ή ισχυόντων περιορισμών σε γηπεδούχους ή φιλοξενούμενους συλλόγους από τις εγχώριες αρχές, θα αναβάλλονται και θα ορίζονται σε νέα ημερομηνία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το παιχνίδι μπορεί να μεταφέρεται σε εναλλακτική έδρα, εάν είναι αναγκαίο.

– Οποιοδήποτε παιχνίδι μπορεί να αναβληθεί μέχρι μάξιμουμ τρεις φορές.

– Όλα τα παιχνίδια για την κανονική περίοδο της Euroleague πρέπει να έχουν διεξαχθεί έως τις 13 Απριλίου 2021 και όλα τα παιχνίδια των πλέι οφ πρέπει να διεξαχθούν έως τις 5 Μαΐου 2021.

– Όλα τα παιχνίδια για την κανονική περίοδο του EuroCup πρέπει να διεξαχθούν έως τις 22 Δεκεμβρίου 2020 και όλα τα παιχνίδια για το Top16 πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 23 Φεβρουαρίου 2021.

– Η Euroleague Basketball θα συνεργαστεί με τη γηπεδούχο ομάδα για την αλλαγή έδρας ενός αγώνα και τη διεξαγωγή του σε κατάλληλο εναλλακτικό γήπεδο, το οποίο έχει προηγουμένως πάρει έγκριση για αναμετρήσεις Euroleague ή EuroCup.

– Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες για τον εκ νέου ορισμό ενός αγώνα ή έχει φτάσει το μέγιστο όριο των τριών επαναπρογραμματισμών του, η ομάδα, της οποίας οι εθνικοί ή τοπικοί περιορισμοί προκάλεσαν την αλλαγή έδρας/ημερομηνίας του αγώνα, θα χάσει τον αγώνα με 20-0. Επαναλαμβανόμενες ήττες με 20-0 λόγω αυτής της κατάστασης δεν θα οδηγήσουν στην αποβολή της ομάδας.

– Σε περίπτωση που μια ομάδα έχει λιγότερους από οκτώ παίκτες «ετοιμοπόλεμους» λόγω κορονοϊού, θα χάσει το παιχνίδι με 20-0. Επαναλαμβανόμενες ήττες με 20-0 εξαιτίας αυτής της κατάστασης δεν συνεπάγονται την αποβολή της ομάδας.

– Οποιοσδήποτε σύλλογος αρνηθεί να παίξει χωρίς να είναι σε ισχύ κάποιοι επίσημοι εθνικοί ή τοπικοί περιορισμοί (χωρίς δικαιολογημένη αιτία) θα καταγράψει μια ήττα με 20-0 την πρώτη φορά και αποβολή από τη διοργάνωση στη δεύτερη, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της διοργάνωσης. Μια ήττα με 20-0 στη διάρκεια των προημιτελικών, των ημιτελικών και των τελικών του EuroCup ή στη διάρκεια των πλέι οφ της Euroleague θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της σειράς από τη συγκεκριμένη ομάδα.

– Σε περίπτωση διακοπής της σεζόν, η προσωρινή βαθμολογία που ισχύει όταν συνέβη η διακοπή μπορεί να θεωρηθεί τελική είτε για την επανέναρξη της διοργάνωσης είτε προκειμένου οι ομάδες να προχωρήσουν σε μια πιθανή επόμενη φάση. Εάν είναι απαραίτητο, οι ομάδες θα δώσουν τυχόν εναπομείναντα/αναβληθέντα παιχνίδια για να διασφαλίσουν ότι ο αριθμός των διεξαχθέντων αγώνων είναι ισορροπημένος μεταξύ όλων των ομάδων στον ίδιο όμιλο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης