Ανοιχτή επιστολή με… αποδέκτες τους φιλάθλους του μπάσκετ ανά την υφήλιο έστειλαν ο πρόεδρος της FIBA Χαμάν Νιανγκ και ο γενικός γραμματέας της Ανδρέας Ζαγκλής.

Οι δύο ισχυροί άνδρες του παγκόσμιου μπάσκετ συνέστησαν «το πάθος μας να παίζουμε μπάσκετ να μην ξεπερνά τη σημασία της τήρησης των οδηγιών των δημόσιων αρχών». Εν συνεχεία ανέλυσαν την κατάσταση αναμονής που επικρατεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγωνιστική δραστηριότητα και εξήγησαν υπό ποιες προϋποθέσεις θα επανέλθει η μπασκετική δράση σε διεθνές επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η FIBA ήδη από τις 12 Μαρτίου αποφάσισε την αναβολή όλων των διοργανώσεων υπό την αιγίδα της λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως προκύπτει, οι διοργανώσεις θα αρχίσουν εκ νέου μόνο όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και η δημόσια υγεία, ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα μεταξύ άλλων και οι Ολυμπιακοί Αγώνες!

Αναλυτικά η επιστολή των επικεφαλής της FIBA Χαμάν Νιανγκ και Ανδρέα Ζαγκλή:

«Αγαπητοί φίλοι του μπάσκετ,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτα απ’ όλα και πιο σημαντικά, ελπίζουμε ότι αυτό το μήνυμα θα βρει εσάς και τις οικογένειές σας υγιείς και ασφαλείς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, όπου όλες οι 213 Ομοσπονδίες μας έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού, είναι πρωταρχικής σημασίας η μπασκετική κοινότητα να είναι ένα παράδειγμα υπεύθυνης συμπεριφοράς.

Ενώ συνήθως σας ζητάμε να παίζετε μπάσκετ όσο πιο συχνά μπορείτε, το μήνυμά μας σήμερα είναι να βοηθήσουμε όσον αφορά το μεγαλύτερο θέμα, που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Σε καμία περίπτωση το πάθος μας να παίζουμε μπάσκετ δεν πρέπει να ξεπερνά τη σημασία της τήρησης των οδηγιών των δημόσιων Αρχών. Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας, την υπομονή σας και τη συνεργασία σας μέχρι στιγμής.

Ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει σε σημαντική διατάραξη όσον αφορά το μπασκετικό καλεντάρι, το οποίο εκτιμούμε ότι έχει προκαλέσει και θα συνεχίσει να προκαλεί ανησυχία και αβεβαιότητα για όλους εσάς. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι κάθε απόφαση που παίρνουμε παρακινείται από λόγους ασφαλείας για παίκτες, προπονητές, αξιωματούχους και οπαδούς.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις 12 Μαρτίου, όταν ήταν προφανές ότι η έξαρση έγινε πανδημία, η FIBA έγινε η πρώτη διεθνής ομοσπονδία που αποφάσισε γενική αναστολή των διοργανώσεών της.

Πολλές από αυτές τις διοργανώσεις πρόκειται να ολοκληρωθούν και αυτό παραμένει στόχος μας, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δεν θα ζητήσουμε από τους παίκτες μας να πάνε κάπου, όπου δεν θα έπρεπε να στείλουμε τα παιδιά μας.

Ταυτόχρονα, δεν θέλουμε να αφήσουμε τους ενδιαφερόμενους μας σε κατάσταση αβεβαιότητας. Όλοι αξίζετε απαντήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν έγινε γρήγορα σαφές ότι η ακύρωση ήταν η μόνη επιλογή που άρμοζε με τις αρχές μας, το γνωστοποιήσαμε το συντομότερο δυνατό.

Ενώ οι διοργανώσεις της FIBA αναστέλλονται επί του παρόντος, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν σταματήσει οι προετοιμασίες για τις μελλοντικές διοργανώσεις της FIBA. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους διοργανωτές και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση, ακολουθώντας παράλληλα τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), των δημόσιων αρχών και της Ιατρικής Επιτροπής της FIBA.

Τις επόμενες εβδομάδες, θα ληφθεί απόφαση σχετικά με τον BCL, το BCL Αμερικής και το Basketball Africa League, μετά από διαβούλευση με τα αντίστοιχα πρωταθλήματα και ομάδες. Το ίδιο ισχύει και για τις διεθνείς μας διοργανώσεις που έχουν ανασταλεί ανά ήπειρο.

Όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ΔΟΕ κατέστησε σαφές ότι η ακύρωση δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη. Χθες, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια φάση διαβουλεύσεων τεσσάρων εβδομάδων με διεθνείς ομοσπονδίες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τη δυνατότητα αναβολής.

Η FIBA συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη διαδικασία. Κατανοούμε ότι, δεδομένου ότι η διαδικασία πρόκρισης έχει ολοκληρωθεί μόνο για το μπάσκετ γυναικών και δεν υπάρχουν λιγότερα από έξι Προολυμπιακά Τουρνουά (δύο για μπάσκετ 3×3 και τέσσερα για το μπάσκετ ανδρών) που εκκρεμούν, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη απαντήσεων που πρέπει να δοθούν γρήγορα. Η θέση της FIBA παραμένει ότι οποιαδήποτε σχετική απόφαση πρέπει να διασφαλίζει ότι θα παρέχει ασφαλείς συνθήκες συμμετοχής στους παίκτες, τους προπονητές και τους διαιτητές.

Περιττό είναι να πούμε ότι θα σας ενημερώσουμε για τυχόν εξελίξεις σε αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο. Τα παιχνίδια του μπάσκετ θα επιστρέψουν και η μπασκετική κοινότητα θα βγει δυνατότερη. Αλλά για τώρα, κάνουμε ό, τι μπορούμε για να κρατήσουμε τον εσάς, τις οικογένειές σας και τις κοινότητες σας ασφαλείς.

Με εκτίμηση,

Χαμάν Νιανγκ, Πρόεδρος FIBA

Ανδρέας Ζαγκλής, Γ.Γ. FIBA»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης