Κάλεσμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μπάσκετ (FIBA) στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, καθώς και σε έξι ακόμη ευρωπαϊκές ομάδες για να τους παρουσιάσει πρόταση για συμμετοχή σε νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση  αποκαλύπτει η «mundo deportivo»

Από τη FIBA κλήθηκαν, εκτός των δύο ελληνικών ομάδων, και οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα από την Ισπανία, Αναντολού Εφές και Φενερμπαχτσέ Ούλκερ από την Τουρκία, ΤΣΣΚΑ Μόσχας από τη Ρωσία και Μακάμπι Τελ Αβίβ από το Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η FIBA υπόσχεται υψηλότερες αποδοχές για τους συλλόγους και συγκεκριμένα αύξηση εσόδων της τάξης του 50% ήδη από τον πρώτο χρόνο εν συγκρίσει με τις απολαβές τους στη Euroleague τη σεζόν που ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της ισπανικής εφημερίδας, «η FIBA δεν κατανοεί πως η Ευρωλίγκα έχει έσοδα 16 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα την τελευταία σεζόν, όταν το Champions του ράγκμπι υπέγραψε συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά που ανέρχεται στα 55 εκατ.».

Πρόθεση της FIBA είναι η μείωση του αριθμού των ομάδων, από 24 στην κανονική περίοδο (στην Ευρωλίγκα) σε 16 στη νέα διοργάνωση, οι οποίες θα δώσουν 30 παιχνίδια στην α΄ φάση (15 εντός και 15 εκτός). Οι οκτώ καλύτεροι θα προκρίνονται στα πλέι οφ (στις 2 νίκες, best of “3”), με τους τέσσερις νικητές να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή στο φάιναλ φορ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η FIBA δεσμεύεται πως δεν θα υπάρχουν αγώνες της νέας διοργάνωσης τα Σαββατοκύριακα, καθώς θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας τα εθνικά πρωταθλήματα. Εν συγκρίσει με τις 11 ομάδες που έχουν εγγυημένη άδεια συμμετοχής στη Euroleague σήμερα, η FIBA προτείνει τη μείωση αυτών σε 8 (εκτός οι Λαμποράλ Κούτσα, Αρμάνι Μιλάνο και Ζαλγκίρις Κάουνας).

Σ’ αυτές θα προστίθενται και άλλες οκτώ, ανάλογα με τα αγωνιστικά αποτελέσματά τους και την κατάταξη στα εθνικά πρωταθλήματα. Εγγυημένη θα είναι η συμμετοχή κάθε χρόνο για τις πρωταθλήτριες Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Λιθουανίας, ενώ οι άλλες τέσσερις θα προέρχονται από προκριματικό γύρο, στον οποίο θα συμμετέχουν 32 ομάδες, ανάμεσα στις οποίες οι 26 θα είναι οι πρωταθλήτριες των εθνικών πρωταθλημάτων τους.

Θα υπάρχει μάξιμουμ αριθμού συμμετοχής τρεις ανά χώρα (σε προκριματικά και κανονική περίοδο), νούμερο που θα απολαμβάνουν μόνο οι Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία. Στην περίπτωση δηλαδή της Ελλάδας, με δεδομένη τη συμμετοχή των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού στην κανονική περίοδο, μόνο άλλη μία ομάδα θα μπορεί να συμμετάσχει στα προκριματικά, αυτή που θα έχει τερματίσει στην υψηλότερη θέση άσχετα με την κατάταξη των δύο «αιωνίων».

Πρόθεση της FIBA είναι να αναλάβει τη διοργάνωση και του δεύτερου τη τάξει ευρωπαϊκού διασυλλογικού πρωταθλήματος, ενώ θα προχωρήσει σε νέα ονομασία της Euroleague όσο και του EuroCup, εφόσον τα σχέδιά της βρουν υποστηρικτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης