To τένις μονοπωλεί στη λίστα των καλύτερα αμειβομένων αθλητριών για το 2019 και το γεγονός ότι 12 εκπρόσωποί του φιγουράρουν στις πρώτες 15 θέσεις της λίστας του Forbes αποδεικνύει του λόγου του αληθές.

«Βασίλισσα» της σχετικής λίστας φυσικά παραμένει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Σερένα Γουίλιαμς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αμερικανίδα τενίστρια, η οποία είναι κάτοχος 23 Γκραν Σλαμ, είχε έσοδα το 2019 ύψους 29,2 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 4,2 εκατ. δολαρίων σε χρηματικά έπαθλα, μετά την επιστροφή της στη λίστα της WTA (Women’s Tennis Association) από την οποία έλειψε λόγω της γέννησης της κόρης της, Ολυμπίας, τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η Γουίλιαμς, μάλιστα, συνεχίζει να αυξάνει το κασέ της, που είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο του αθλητισμού, προσελκύοντας παράλληλα ακόμη περισσότερους χορηγούς.

Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας φιγουράρει το νέο μεγάλο αστέρι του τένις η Ναόμι Οσάκα, η οποία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών ανήλθαν στα 24,3 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσό αυτό της εξασφαλίζει μια θέση στο μικρό κλαμπ των αθλητριών που έχουν καταφέρει να κερδίσουν 20 εκατ. δολάρια σε μια μόνο χρονιά, τοποθετώντας την δίπλα στις Serena Williams, Maria Sharapova και Li Na.

Γενικά στις πρώτες 15 θέσεις οι μόνες αθλήτριες που δεν προέρχονται από το τένις είναι η Alex Morgan (12η θέση, ποδόσφαιρο), η P.V. Sindhu (13η θέση μπάντμιντον) και η Ariya Jutanugarn (15η θέση γκολφ).

Αναλυτικά η λίστα:

Νο1. Serena Williams (τένις)

Συνολικά έσοδα: 24,3 εκατομμύρια δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 8,3 εκατομμύριο δολάρια
Χορηγίες: 16 εκατομμύρια δολάρια

Η 37χρονη Williams έχει εκφράσει την πρόθεση να συνεχίσει την καριέρα της στα κόρτ τουλάχιστον και το επόμενο έτος, ωστόσο ήδη σχεδιάζει το επόμενο βήμα της, μια σειρά ρούχων με την επωνυμία “S by Serena”, ενώ σχεδιάζει να λανσάρει και σειρές κοσμημάτων και καλλυντικών προϊόντων μέχρι το τέλος του 2020. Έχει επίσης στήσει ένα επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 10 εκατ. δολαρίων.

Νο2. Naomi Osaka (τένις)

Συνολικά έσοδα: 24,3 εκατομμύρια δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 8,3 εκατομμύριο δολάρια
Χορηγίες: 16 εκατομμύρια δολάρια

Η Nike εξέπληξε τον κόσμο του τένις όταν ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι είχε εξασφαλίσει τη χορηγία της Osaka, όταν οι περισσότεροι πίστευαν ότι η αθλήτρια θα συνεχίσει με την Adidas, με την οποία είχε συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2018.

Νο3. Angelique Kerber (τένις)

Συνολικά έσοδα: 11,8 εκατομμύρια δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 5,3 εκατομμύριο δολάρια
Χορηγίες: 6,5 εκατομμύρια δολάρια

Η Kerber κέρδισε το Wimbledon το 2018 και ολοκλήρωσε το έτος στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, εξασφαλίζοντας σημαντικά μπόνους. Ανανέωσε τις συμφωνίες χορηγίας με τις εταιρείες Adidas, SAP, Generali και NetJets, ενώ πρόσφατα υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τη φίρμα Head & Shoulders της Procter & Gamble. Στους χορηγούς της περιλαμβάνονται επίσης οι Yonex, Porsche, Rolex και Lavazza.

Νο4. Simona Halep (τένις)

Συνολικά έσοδα: 10,2 εκατομμύρια δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 6,2 εκατομμύριο δολάρια
Χορηγίες: 4 εκατομμύρια δολάρια

Η Halep ξεχώρισε από πλευράς χρηματικών επάθλων το 2018, κατακτώντας την πέμπτη θέση όλων των εποχών με 33 εκατομμύρια δολάρια. Κέρδισε τίτλους Γκραντ Σλαμ και τα δύο τελευταία χρόνια, αποσπώντας σημαντικά μπόνους. Η Ρουμάνα τενίστρια έχει μεταξύ άλλων χορηγούς τις Nike, Wilson, Mercedes-Benz και Hublot.

Νο5. Sloane Stephens (τένις)

Συνολικά έσοδα: 9,6 εκατομμύρια δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 4,1 εκατομμύριο δολάρια
Χορηγίες: 5,5 εκατομμύρια δολάρια

Η Stephens έφτασε στους τελικούς τεσσάρων διοργανώσεων πέρυσι και ολοκλήρωσε τη χρονιά στο νούμερο 6 της παγκόσμιας κατάταξης. Το συμβόλαιό της με τη Nike, που ξεκίνησε πέρυσι, είναι από τα μεγαλύτερα στον χώρο του αθλητισμού. Στο πλαίσιο αυτού, το καλοκαίρι παρουσίασε ένα παπούτσι του τένις που βασίζεται στο “Aqua” Air Jordan VIII.

Νο6. Caroline Wozniacki (τένις)

Συνολικά έσοδα: 7,5 εκατομμύρια δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 3,5 εκατομμύριο δολάρια
Χορηγίες: 4 εκατομμύρια δολάρια

Η Wozniacki κέρδισε τρεις διοργανώσεις το 2018 και βρέθηκε στην πρώτη τριάδα της κατάταξης καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Παντρεύτηκε τον πρώην παίκτη του NBA David Lee τον Ιούνιο. Ο γάμος συγκέντρωσε αστέρια από τα αθλήματά τους, ενώ η Serena Williams ήταν παράνυμφος.

Νο7. Maria Sharapova (τένις)

Συνολικά έσοδα: 7 εκατομμύρια δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 1 εκατομμύριο δολάρια
Χορηγίες: 6 εκατομμύρια δολάρια

Οι τραυματισμοί είχαν ως αποτέλεσμα η Sharapova να μετάσχει σε μόλις 18 αγώνες τον περασμένο χρόνο, ωστόσο διατηρεί την προσοδοφόρα χορηγία της Nike, καθώς και αυτές από τις Porsche, Head, Evian και Tag Heuer. Η Sharapova έχει επενδύσει μεταξύ άλλων στο brand περιποίησης επιδερμίδας Supergoop, αλλά η κύρια εστίασή της εκτός γηπέδων αφορά την “οικοδόμηση” του εμπορικού σήματος γλυκισμάτων Sugarpova.

Νο8. Karolina Pliskova (τένις)

Συνολικά έσοδα: 6,3 εκατομμύρια δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 4,6 εκατομμύρια δολάρια
Χορηγίες: 1,7 εκατομμύρια δολάρια

Η Τσέχα Pliskova έχει κερδίσει τέσσερις διοργανώσεις τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά δεν έχει φτάσει σε τελικό Γκραντ Σλαμ από το 2016, όταν έχασε το Αμερικανικό Όπεν. Η Pliskova αύξησε τα εκτός γηπέδου εσοδά της με ένα νέο συμβόλαιο που υπέγραψε φέτος με τη FILA.

Νο9. Elina Svitolina (τένις)

Συνολικά έσοδα: 6,1 εκατομμύρια δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 4,6 εκατομμύρια δολάρια
Χορηγίες: 1,5 εκατομμύρια δολάρια

Η Svitolina σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας της όταν κέρδισε τον τίτλο του WTA Finals στη Σιγκαπούρη στο τέλος του 2018. Η Ουκρανή επαγγελματίας έβαλε στην τσέπη 2,4 εκατ. δολάρια για τη νίκη αυτή και τερμάτισε τη χρονιά στο νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης, λαμβάνοντας μπόνους από τους χορηγούς της Nike και Wilson.

Νο10. Garbiñe Muguruza (τένις)

Συνολικά έσοδα: 5,9 εκατομμύρια δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 2,4 εκατομμύρια δολάρια
Χορηγίες: 3,5 εκατομμύρια δολάρια

Η δύο φορές νικήτρια είδε να έσοδά της να υποχωρούν, καθώς έπεσε πρόσφατα στο νούμερο 28 της παγκόσμιας κατάταξης από τη δεύτερη θέση όπου βρισκόταν στα τέλη του 2018. Παρ’ όλα αυτά διατηρεί σημαντικές χορηγίες με τις Adidas, Evian, Beats, Rolex και Babolat.

Νο11. Venus Williams (τένις)

Συνολικά έσοδα: 5,9 εκατομμύρια δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 900 χιλιάδες δολάρια
Χορηγίες: 5 εκατομμύρια δολάρια

Η 39χρονη Williams έχει επενδύσει στην εταιρεία ευεξίας Astura και τον Μάιο διορίστηκε επικεφαλής του τμήματος μαρκών. Η 23 φορές πρωταθλήτρια Γκραντ Σλαμ, σε μονό και διπλό, ξεκίνησε το δικό της κανάλι στο YouTube τον περασμένο μήνα το οποίο επικεντρώνεται “στο fitness, το τένις, την ευεξία, τον σχεδιασμό και άλλα”.

Νο12. Alex Morgan (ποδόσφαιρο)

Συνολικά έσοδα: 5,8 εκατομμύρια δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 250 χιλιάδες δολάρια
Χορηγίες: 5,5 εκατομμύρια δολάρια

Το μεγαλύτερο αστέρι της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου Γυναικών των ΗΠΑ δηλώνει ότι θα ξαναβάλει τη φανέλα της για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, ενώ έχει χορηγούς όπως η Nike, η Coca-Cola, η Beats, η AT&T, η Continental Tires και η Volkswagen. Η συναρχηγός της Εθνικής Ομάδας σχεδιάζει να ξεκινήσει μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης επικεντρωμένη στις γυναίκες του αθλητισμού.

Νο13. P.V. Sindhu (μπάντμιντον)

Συνολικά έσοδα: 5,5 εκατομμύρια δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 500 χιλιάδες δολάρια
Χορηγίες: 5 εκατομμύρια δολάρια

Η Sindhu παραμένει η πιο “εμπορική” αθλήτρια της Ινδίας. Το αστέρι του μπάντμιντον έχει χορηγούς τις Bridgestone, JBL, Gatorade, Panasonic και άλλους. Έγινε η πρώτη Ινδή που κέρδισε τον τελικό του BWF World Tour το 2018.

No14. Madison Keys (τένις)

Συνολικά έσοδα: 5,5 εκατομμύρια δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 2,5 εκατομμύρια δολάρια
Χορηγίες: 3 εκατομμύρια δολάρια

Η Keys έφτασε στον τελικό δύο Grand Slam το 2018 (Γαλλικό Όπεν και Αμερικανικό Όπεν) και κέρδισε το πρώτο Όπεν στην καριέρα της σε χωμάτινο γήπεδο στο Τσάρλεστον φέτος. Η Nike είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της, στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης οι Evian, Wilson και Ultimate Software.

Νο15. Ariya Jutanugarn (γκολφ)

Συνολικά έσοδα: 5,3 εκατομμύρια δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 3,3 εκατομμύρια δολάρια
Χορηγίες: 2 εκατομμύρια δολάρια

Η Jutanugarn κέρδισε τη διοργάνωση LPGA Tour του CME Globe που διαρκεί μια ολόκληρη σεζόν, αποκομίζοντας το συνοδευτικό μπόνους ύψους 1 εκατ. δολαρίων. Η Ταϊλανδή επαγγελματίας παίκτρια του γκολφ έχει περισσότερους από δέκα χορηγούς, μεταξύ των οποίων οι Titlist, Toyota, KBank και Thai Airways.

Mε πληροφορίες από το Forbes και το Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης