Η ΔΟΕ δεν συζήτησε για τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών στο Τόκιο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2020, 18:37
 Η ΔΟΕ δεν συζήτησε για τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών στο Τόκιο

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν θα συζητήσει τις λεπτομέρειες της συμμετοχής Ρώσων αθλητών στους Αγώνες του Τόκιο 2020 μέχρι την τελική απόφαση του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου, όπως έγινε γνωστό από την ΔΟΕ στη Λωζάνη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την καταπολέμηση του ντόπινγκ (WADA) επέβαλε τον Δεκέμβριο στη Ρωσία τετραετή απαγόρευση συμμετοχής στις μεγάλες διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί δεν συνεργάστηκε στην παροχή των εργαστηριακών δεδομένων από τους ελέγχους ντόπινγκ των αθλητών της.

Ουσιαστικά η τιμωρία σημαίνει ότι δεν μπορούν οι Ρώσοι αθλητές να συμμετάσχουν στους αγώνες με τη σημαία της χώρας και να ακουστεί ο εθνικός της ύμνος, ενώ θα υπάρχει και αυστηρή τήρηση των κανονισμών ντόπινγκ για τους αθλητές που θα επιλεγούν.

Παράλληλα, δεν επιτρέπεται στη χώρα να υποβάλει υποψηφιότητα για την διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων (παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες). Αξιωματούχοι της χώρας έχουν δηλώσει ότι μέσα στον Ιανουάριο θα προσφύγουν στο CAS.

Πάντως η ΔΟΕ δεν συζήτησε τις λεπτομέρειες για την παρουσία της Ρωσίας στο «Τόκιο 2020» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τετάρτης. «Έγινε μόνο ενημέρωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς, στους δημοσιογράφους για τις συζητήσεις σχετικά με τη Ρωσία. «Θα περιμένουμε την απόφαση της CAS προτού το πράξουμε», πρόσθεσε.

Μεταξύ των λεπτομερειών που πρέπει να οριστικοποιηθούν είναι η γενική εμφάνιση και οι στολές για την ανεξάρτητη ομάδα αποτελούμενη από Ρώσους αθλητές, στους οποίους θα δοθεί το δικαίωμα της συμμετοχής με βάση το αρχείο αντιντόπινγκ τους καθώς και τα αθλήματα στα οποία θα πάρουν μέρος.

Η Ρωσία, η οποία παραδοσιακά είναι μια μεγάλη δύναμη σε πολλά αθλήματα, έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα αναβολικών ουσιών, καθώς η έκθεση του WADA το 2015 αποκάλυψε στοιχεία μαζικού ντόπινγκ στον αθλητισμό της χώρας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2020, 18:44