Ο Μισέλ Πλατινί, ανήμερα της επανεκλογής του στην προεδρία της UEFA, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Γκρεγκ Ντάικ για αύξηση των γηγενών (home grown) ποδοσφαιριστών στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας (FA) παρουσίασε χθες μια πρόταση η οποία συνοψίζεται στον περιορισμό των παικτών που δεν προέρχονται από τις ακαδημίες των αγγλικών συλλόγων. Με βάση το σχέδιο αυτό, σε ρόστερ 25 ποδοσφαιριστών οι «ξένοι» θα πρέπει να μειωθούν σε 13 από 17 που ισχύει έως σήμερα και η αλλαγή αυτή θα ολοκληρωθεί σε φάσμα τετραετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα ο Μισέλ Πλατινί στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της UEFA ανάφερε ότι η υπόθεση αφορά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Αγγλία. «Δεν ξέρω αν η αποτυχία των αγγλικών ομάδων στα φετινά κύπελλα Ευρώπης οφείλεται σε αυτό.  Πάντως, είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κι άλλες χώρες».

Παρών στο συνέδριο ήταν και ο Ντάικ ο οποίος αναφέρθηκε σε άρθρο του Ρίο Φέρντιναντ. «Ηταν κάπως καταθλιπτικό. Ο Ρίο έγραψε πως ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει παίκτες που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής της Τσέλσι. Γιατί, τότε, να υφίστανται ακαδημίες; Δεν είναι δίκαιο για τα παιδια. Ηταν πάντοτε δύσκολο, τώρα όμως γίνεται και άδικο. Αν δεν μπορούν να ανέλθουν ιεραρχικά, τότε γιατί να ασχολούνται;»

Στην πρότασή του ο πρόεδρος της FA παροουσίασε και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μόνο 23 Αγγλοι έπαιξαν στο Τσάμπιονς Λιγκ το 2014. Αντιστοίχως, μετείχαν 78 Ισπανοί, 55 Γερμανοί, ακόμα και 51 Βραζιλιάνοι. «Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική εθνική Αγγλίας, τότε πρέπει να αλλάξει κάτι» δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κανονισμός που αφορά τους γηγενείς ποδοσφαιριστές τέθηκε σε ισχύ από τη σεζόν 2010/2011. Κάθε σύλλογος της Πρέμιερ Λιγκ μπορεί να δηλώσει έως και 25 παίκτες άνω των 21 ετών, εκ των οποίων τουλάχιστον οι οκτώ πρέπει να έχουν περάσει από τα τμήματα υποδομής αγγλικών συλλόγων.

Αυτό σημαίνει ότι ανάμεσα στα 16 και τα 21 συμπλήρωσαν τουλάχιστον μία τριετία παραμονής. Δεν παίζει ρόλο η εθνικότητά τους, αρκεί να πληρούν τις προαναφερόμενες προδιαγραφές. Ωστόσο, ο κανονισμός αυτός ισχύει μόνο σε ματς της Πρέμιερ Λιγκ και όχι των υπόλοιπων διοργανώσεων (Τσάμπιονς Λιγκ, Κύπελλο, Γιουρόπα Λιγκ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης