Κόε: «Είναι αναγκαία η δημιουργία ταμείου για αθλητές»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020, 10:50
Κόε: «Είναι αναγκαία η δημιουργία ταμείου για αθλητές»

Στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ταμείου για την οικονομική στήριξη των αθλητών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό στάθηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics-πρώην IAAF), ο Σεμπάστιαν Κόε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης που παραχώρησε σε ΜΜΕ της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης και της εφημερίδας της Αργεντινής Clarín.

«Είναι ανάγκη η δημιουργία ταμείου για αθλητές που το χρειάζονται. Δεν πρόκειται να καλύψει όλα όσα θα μπορούσαν να λάβουν σε μία διοργάνωση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για φαγητό, ρούχα, για τη διατήρηση ενός σπιτιού και ανάγκες τους για προπόνηση. Υπάρχει ανυπομονησία για επιστροφή, αλλά ότι πρέπει να γίνει προσεκτικά» ανέφερε σχετικά με την ενίσχυση των αθλητών, ενώ για την επιστροφή στους αγώνες επισήμανε:

«Πολλές χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια σχετικά με την πανδημία. Δημιουργήσαμε ένα παράθυρο για εθνικά πρωταθλήματα τον Αύγουστο και πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν επειδή θα είναι ευκολότερο αφού δεν έχουμε αθλητές από άλλες χώρες.

»Στη συνέχεια, είτε πρόκειται για Diamond League είτε για ηπειρωτικές εκδηλώσεις, βλέπουμε μέρα με τη μέρα πώς μπορούμε να τα κάνουμε. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι θα γίνουν μόνο όταν είναι ασφαλές. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τις διαδικασίες αντι-ντόπινγκ έτοιμες να ξεκινήσουν, επειδή απαιτούν ταξίδια και μετακινήσεις και, εάν δεν τις έχουμε έτοιμες, η ακεραιότητα των αγώνων μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, ιδίως αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων».

Κληθείς να μιλήσει για το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα, ανέφερε: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: δεν υπάρχει τέλεια λύση. Αυτός είναι ένας πολύ ατελής κόσμος, περισσότερο τώρα. Οι αθλητές μπορούν να τεθούν σε καραντίνα και να παραμείνουν σε φόρμα, αλλά χρειάζονται επτά έως οκτώ εβδομάδες για να αποκτήσουν φόρμα για να διαγωνιστούν.

»Δεν μπορείς να πηδάς ένα φράχτη ή να ρίχνεις ένα ακόντιο σε καραντίνα. Πριν από την επιστροφή τους στον ανταγωνισμό πρέπει να επιστρέψουν σε περιβάλλοντα όπου μπορούν να προπονηθούν ανάλογα. Εκεί θα πρέπει να δούμε πότε είναι ασφαλές να το κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς σε κανέναν. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε μια δομή που μας επιτρέπει να βλέπουμε αθλητές σε δράση για το τελευταίο μέρος του έτους.

»Το άθλημα θα επιβιώσει. Εμπορικά και οικονομικά θα σήμαινε ορισμένες προκλήσεις για εμάς και τις ομοσπονδίες. Επομένως, αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά με μεγάλη προσοχή. Δεν θέλουμε να βρεθούμε σε θέση όπου δεν μπορούμε να συνεισφέρουμε στα αναπτυξιακά προγράμματα των ομοσπονδιών.

»Έχουμε μακροπρόθεσμα συμβόλαια και πολλά έχουν ανανεωθεί τους τελευταίους μήνες, μερικά διαρκούν 10 χρόνια. Όλοι παρακολουθήσαμε τον αγώνα που έκαναν οι πρωταθλητές στο επί κοντώ. Αυτό που θέλω να πω εγώ με την ευκαιρία είναι ότι δεν θέλω να βλέπω τον αθλητισμό χωρίς θεατές».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020, 11:07